Læsetid: 3 min.

Nyrup: EU skal blive mere nærværende

29. maj 1998

Kampen blev vundet af socialdemokraterne, mener socialdemokraterne. Nyrup bliver en Kohl-skikkelse, mener DSU-formand. Kampen om S-hjerterne fortsætter

Jubel afløste Hammondorgel, da den første løse prognose ramte Socialdemokraternes festlokale på valgaftenen.
"Tre i en. Først kommunevalget, så folketingsvalget og nu dette. Sejren skal bruges til at gøre EU mere nærværende," sagde Nyrup i går, da han modtog sit partis hyldest efter sejren. Og samtidig strakte han hånden frem mod nej-sigerne, og lovede at de ikke var glemt.
Mindre forsonelig var Freddy Blak.
"Nu ska' Drude kraftedeme tude," sagde Freddy Blak, medlem af Europa-Parlamentet for socialdemokraterne,da resultatet blinkede frem.
Snakken i det store parti går på, hvor høj ja-procenten bliver blandt egne vælgere.
"Jeg tror, det er socialdemokraterne, der har båret resultatet hjem," siger DSU-formand Morten Bødskov. Han tror, at socialdemokraterne stemmer for Amsterdam med 60-40.
"Husk på at vi vedtog en enstemmig EU-udtalelse på vores kongres. For bare to år siden var der folk der decideret udvandrede. De hardcore modstandere vi har, også i Folketinget, har rettet ind. Samtidig har Steen Gades centrum-venstre alliance haft stor betydning. Og så tror jeg at socialdemokraternes vælgere har sagt fandeme nej til Ekstra Bladets kampagne," spår Bødskov.
Sejren stiller Nyrup i et nyt lys. Hans sejr ved folketingsvalget, og hans sejr i aftes, giver ham mulighed for at blive en Kohl-agtig skikkelse, der kan sidde ved valg efter valg. "Det kunne være godt," siger Bødskov.
Den socialdemokratiske valgaften blev behørigt fejret med fællessang, fadøl og frikadeller.
Formanden for Folketingets Europaudvalg, Jacob Buksti, begejstredes ved den nye socialdemokratiske Europalinie.
"60-40 i partiet ville være flot. Jeg tror, at mange af vores tvivlere denne gang har undladt at møde op for at stemme nej.
Det er selvfølgelig vores pligt at vise hensyn overfor skeptikerne. Og hvis du sammenholder det med, at den fransk-tyske drivkraft i EU er svækket, så er der et vakuum, som statsministeren kan udnytte til at lede EU i retning af de nordiske værdier. Dét vil være grobunden for en folkelig dialog med kritikerne," siger Buksti.
For der er stadig mange i det store parti, der ikke begejstres for EU. Og der er kræfter, der arbejder med modstandergruppen. Dan Agervig, der udfordrer Niels Sindal i kampen om en S-plads i Europa-Parlamentet, har skrevet bogen "Egons Udestue", hvor udestuen symboliserer EU-samarbejdet i stærkt forenklet, symbolsk form. Agervig turnerer, blandt andet i vælgerforeninger, med "Egons Udestue" i foredragsform.

Tænker i billeder
"Tre fjerdedele af os tænker i billeder. Modstanderne bruger billedsprog som Unions-toget, salamitaktik osv. I "Egons Udestue" taler jeg til øjnene og hjertet," sagde Agervig over en sejrs-fadøl.
Finansminister Mogens Lykketoft vil også kæmpe for at fortsætte indhugget i de socialdemokratiske tvivlere.
"Der er et skift i positiv retning, men ikke så dramatisk som ventet. Vi risikerer, at mønstret fra tidligere afstemninger fortsætter. Det vil sige at EU forsvinder ud af debatten mellem afstemningerne. I et år har jeg forsøgt at tale EU - og kun fået respons de sidste tre uger," siger Mogens Lykketoft.
Den socialdemokratiske valgfest bragte et sceneri, der beviste, at storkonflikten ikke har slået skår i toppen af det store regeringsparti. Finansminister Mogens Lykketoft, arbejdsminister Ove Hygum og LO-formand Hans Jensen stillede villigt op til fælles-fotografering med store smil og himmelvendte tommelfingre.
Lokalet blev besøgt af en tidligere kollega, nemlig Norges ambassadør i Danmark, tidligere udenrigsminister Thorvald Stoltenberg. Han var lige så tilfreds med resultatet.
"Gennem Danmark har Norge en gammel og vigtig kanal til EU. Det er bestemt ikke i norsk interesse med et Danmark der er svækket i EU-samarbejdet," sagde Stoltenberg.

(2.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her