Læsetid: 3 min.

Nyrup: Nej'et skal høres

29. maj 1998

S-ministre afviser ny hurtig afstemning - Hastigheden i unionsudviklingen skal ned, og der skal være plads til følelser

Med næsten magisk konsekvens har danskerne sagt ja til Amsterdam-traktaten med stort set samme styrke som ved afstemningen om Maastricht minus de fire forbehold i 1993. 55,1 procent af danskerne sagde ja, mens 44,9 procent sagde nej i går.
Poul Nyrup Rasmussen lover det store nej-mindretal, at det ikke bliver glemt. Den vedholdende og tydelige danske skepsis har sat sit præg på statsministerens ordvalg.
"Jeg skal sige, at jeg er meget lettet over resultatet. Næste gang jeg tager til Bruxelles, så husker jeg jer. Den sunde skepsis skal bruges til at afbureaukratisere og fjerne hovski-snovskien fra det europæiske projekt. Jeg ser for mig, at tempoet går ned," siger statsministeren.
EU-modstanderen Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti hilser også resultatet velkomment. Den store euro-jubel lægger de 55,1 procent ja-stemmer ikke op til.
"Vi fik ikke noget stort ja, ikke noget markant ja. På trods af, at de kommer med en traktat, hvor de påstår at de danske mærkesager er blevet opfyldt, så bliver det ikke et klart ja. Det viser noget om den grundlæggende skepsis over for unionsprojektet. Men jeg er bange for, at resultatet af denne her folkeafstemning betyder, at de ikke tør tage folkeafstemninger fremover," siger Kristian Thulesen Dahl .
Statsministeren bekræfter Thulesen Dahls skepsis:
"Jeg tror, der går meget lang tid, før vi får en ny folkeafstemning. Jeg ser heller ikke det store behov. Lad os i stedet arbejde med at udfylde den nuværende traktat," siger han.
En sikker konsekvens af de mange nej-stemmer kan være en tøven over for nye folkeafstemninger. Men der er også en anden klar konsekvens. Både ledende socialdemokrater og radikale tilkendegiver over for Information en vilje til ikke at udfordre befolkningens skepsis over for forestillingen om den europæiske union. Basalt er der dog først og fremmest tale om en videreførelse af den førte politik.
"Det mandat, vi hele tiden har forhandlet på i EU, har været med til at styrke samarbejdet, med en skepsis over for suverænitetsfortabende løsninger," siger Svend Auken.
Også socialminister Karen Jespersen vil holde fast. Og hun vil have følelserne med.
"Jeg tror, at den folkelige skepsis går helt tilbage til afstemningerne om det indre marked og Maastricht-traktaten. Amsterdam-traktaten er et resultat af, at vi har lyttet til folk. Vi skal fastholde retningen fra Amsterdamtraktaten. Det er meget vigtigt, at unionen kan betyde to helt forskellige ting. Vi er på vej væk fra unionen som Europas Forenede Stater, men unionen forstået som fællesskab og samarbejde, vil der stadig være. Og det vil vi også få mere af," siger hun.
Der skal altså holdes fast i det SR-regeringens politiske projekt for i EU. Og så var der det med følelserne.
"Det går galt, hvis nej-sigerne bliver dem, der elsker Danmark og ja-sigerne er dem, der er ligeglade med Danmark. Jeg bliver fuldstændig spedalsk og vanvittig, når jeg hører det. Det siger noget om, hvor vigtigt det er, at vi ikke giver nej-sigerne patent på den slags følelser.Vi siger ja til EU, fordi vi mener det værner bedst om velfærdsstaten. Hvorfor skulle jeg ellers gå ind for det. Jeg knokler dagligt for at passe på velfærdssamfundet, hvorfor skulle jeg kæmpe for et EU, der undergraver det," siger Karen Jespersen.
Europa-politisk ordfører for de radikale, Elisabeth Arnold, siger:
"Vi ved jo, vi har en stor del af befolkningen, der er skeptisk. Vi har prøvet at bilde folk ind, at vi kan adskille dansk politik fra Europa-politikken, det kan man ikke. Så kunne vi prøve at bruge resultatet her som et startskud på at holde åbne møder i Europa-udvalget. Det kunne imødegå kritikken af den demokratiske proces," siger Arnold.

(2.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her