Læsetid: 2 min.

'Overdrevet at kritisere Indien'

29. maj 1998

En femtedel af verdens befolkning har brug for sikkerhed, lyder indernes argument for deres atomprøve-sprængninger. Indere i udlandet bakker også op om New Delhis dispositioner

I Indien bakker befolkningen helhjertet op bag regeringens beslutning om at teste atomvåben under jorden, som det blev gjort for to uger siden. I udlandet tager man afstand fra prøvesprængningerne, fordi de kan skabe et våbenkapløb i regionen, hvilket gårsdagens pakistanske atomprøve-sprængninger øger faren for. Men hvad så med indere i udlandet? Er de påvirkede af holdningen i USA og Europa? Tilsyneladende støtter de også de dispositioner, som den hindunationalistiske regering i New Delhi har foretaget, og som nu har fået Pakistan til at svare.
"Det er overdrevet at kritisere Indien for dette her. En femtedel af verdens befolkning har brug for sikkerhed," siger 29-årige Mishra Mrudyuanjai, der bor i Danmark på andet år og læser antropologi på Københavns Universitet.
"Vi har siden 1947 været igennem tre krige, som vi ikke selv har startet," siger han til Information med henvisning til naboen Pakistan. Indien fremhæver imidlertid, at det fremfor alt er Kina, der ses som truslen.
"Verden burde se på den kendsgerning, at Kina er blevet en stor militær og økonomisk magt, som gør naboerne utrygge," siger Mishra Mrudyuanjai.
- Men hvis det kan betyde et våbenkapløb i regionen er det vel ikke så fikst, det Indien har gjort?
"Der kommer ikke nødvendigvis flere atomvåben i verden af dette her. Den største forskel er, at indiens en milliard mennesker nu også markerer sin evne til at forsvare sig selv, ligesom USA's 250 millioner," siger han.

Ignoreret for længe
"Vi er alt for længe blevet overset, og vi er underrepræsenterede i verdenssamfundet. For eksempel har vi ingen plads som permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd. Nu går Indien ud og markerer sig som et land, der har magt. Vi ved godt at magt tæller, politisk, militært og økonomisk. Vi har hidtil ikke fået anerkendelse for vores pæne opførsel," siger Mishra Mrudyanjai og fremhæver Indiens "humane indstilling" til eksempelvis hundredetusinder af tibe-tanske flygtninge, samt landets demokratiske forfatning, der "garanterer minoriteter."
"Det er ikke noget problem at være muslim i Indien, mens det er et problem at være hindu i Pakistan," siger han.
- Det er vel efterhånden svært at se forskel med den nye hindunationalistiske regering i Indien...
"Jeg tror ikke, den er så fundamentalistisk, som man i udlandet vil gøre den til. Den kommer bare med et nyt budskab til inderne, nemlig 'lad os være glade for at være indere'," siger Mishra Mrudyanjai.
Han mener også, at det er forkert at det internationale samfund fordømmer, og at USA indfører sanktioner.
"Det er dybt uretfærdigt. Man indførte da heller ingen officielle sanktioner mod Frankrig. Løsningen er politisk dialog. I stedet for at straffe, burde vi sætte os ned Kina, Indien og Pakistan og tale sammen efter det her," siger han.
"Netop sanktioner kan føre til isolation og fundamentalisme," siger han.
- Det vil sige, at der er en latent fare for indisk fundamentalisme?
"Der er en stolthed i Indien, der kan blive til fundamentalisme."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu