Læsetid: 3 min.

Panik for lukketid hos kansler Kohl

18. maj 1998

Anti-kommunistisk valgkampagne skal redde regeringen Kohls skrantende udsigter

Bremen - Mens de 1.001 delegerede, 700 gæster og 800 pressefolk i løbet af søndagen så småt begyndte at indfinde sig i Bremens messecentrum, hvor Kohls Kristeligt-Demokratiske Union (CDU) i dag og i morgen afholder partikongres for at fastlægge sin valgkampstrategi, kunne nyhedsbureauet Reuter viderebringe de seneste meningsmålinger.
Det ser ikke godt ud for CDU. De står sammen med det bayerske søsterparti CSU kun til 35 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet (SPD) spåes 43 procent af stemmerne. 71 procent af vælgerne forventer, at SPD og Bündnis 90/De Grønne vil kunne danne en koalitionsregering efter forbundsdagsvalget den 27. september.
Kohls borgerligt-liberale regeringskoalition spåes til gengæld kun af 15 procent af de adspurgte at kunne fortsætte efter valget.
Selv blandt CDU's egne medlemmer har man mistet troen på Kohl. Her regner 56 procent med, at Socialdemokratiets kansler-kandidat, Gerhard Schröder, vinder mens 32 procent stadig sætter sin lid til Helmut Kohl.
En pessimisme, CDU-toppen håber at kunne tage pusten fra på to-dages kongressen i Bremen. Først og fremmest ved, at Kohl på kongressen præsterer en af sine dunder-taler, der kan bringe optimismen og kampgejsten tilbage til de kristeligt-demokratiske medlemmer.
Dette lykkedes nemlig forud for sidste forbundsdagsvalg i 1994, hvor Kohl under forårets partikongres i Hamburg fik sat tropperne i bevægelse og vendt meningsmålingerne for til slut at vinde valget.
Men væsentligst er nok valgoplægget. Og skal man tro de politiske udmeldinger, der i de sidste dage er blevet sendt fra Bonn, så bliver det en skyttegravskrig.

Anti-kommunisme
Hvis det står til CDU's generalsekretær, Peter Hintze, indledes valgkampen under en såkaldt "Rote Socken" parole. En anti-kommunist kampagne, der bygger på frygten for, at en rød-grøn koalitionsregering i Bonn kommer til at støtte sig på PDS, efterfølgeren til det tidligere østtyske kommunistparti.
Årsagen er, at Socialdemokratiet i delstaten Sachsen-Anhalt efter ugers forgæves koalitions-forhandlinger med CDU, har besluttet at danne en mindretalsregering, der hviler på PDS's tolerance. Dette skete også i 1994, hvor en rød-grøn delstatsregering i Sachsen-Anhalt hvilende på PDS's accept - den såkaldte "Magdeburger-model" - gav regeringen Kohl gode kort på hånden til at bekæmpe daværende socialdemokratiske kansler-kandidat Rudolf Scharping. Hvorfor denne "Magdeburger-model II" også har skabt en vis usikkerhed hos Socialdemokratiets top i Bonn, der trods alle forsøg ikke formåede at presse Sachsen-Anhalts socialdemokratiske ministerpræsident, Reinhard Höppner, til at danne koalition med det lokale CDU. En usikkerhed og åbenbar mangel på socialdemokratisk disciplin, det er værd at bore i.
Derfor bakkede finansminister Theo Waigel (CSU) lørdag op om Peter Hintzes "Rote Socken"-forslag og kaldte PDS for "en kriminel politisk forening".
Waigel så den socialdemokratiske mindretalsregering i Magdeburg for en "prøvekørsel for en (rød) folkefront i Bonn" og satte PDS i samme bås som det højreradikale Deutsche Volksunion (DVU), der for nylig opnåede at komme i Sachen-Anhalts landdag med 12,9 procent.
Imidlertid er ikke alle enige i det formålstjenlige i denne form for valgkampstaktik. Især ikke det lille liberale regeringsparti, FDP, der risikerer helt at forsvinde i en eventuel skyttegravskrig mellem en borgerlig og socialdemokratisk blok.
Heller ikke internt i CDU er alle lige tilfredse. Ikke mindst i de østlige delstater, ser man med nogen skepsis på Bonn-toppens forslag om en anti-kommunisme kampagne, der tolkes som et tegn på, hvor fjernt Vest-CDU befinder sig fra verdensbilledet hos de 17 millioner østtyskere, og dermed som bevis for, at Kohl endegyldigt har tabt "det vilde Østen".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her