Læsetid: 2 min.

PET kan skade karrieren

13. maj 1998

Forsvarets ansatte kan ikke forsvare sig, når PET tjekker oplysninger om dem. Derfor vil de have åbenhed - også om Forsvarets Efterretningstjeneste

Fortroligt. Hemmeligt. Yderst hemmeligt.
Kategorierne er mange, når forsvarets personale skal sikkerhedsgodkendes - og dét skal de, hvis ambitionerne rækker længere end til en tilværelse som menig.
"Vi har fuld forståelse for, at vi skal tjekkes," siger Svend Erik Larsen, som er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), der har omkring 5.000 medlemmer.
De ansatte giver selv tilladelse til, at en godkendelsesprocedure går i gang. Alligevel får de intet at vide om, hvilke oplysninger der indhentes, og man kan altså som ansat risikere at få et afslag. Uden at få nogen begrundelse.
Og det har Svend Erik Larsen ingen forståelse for.
"Dér går det skævt," siger han: "Man får ingen begrundelse - kun et nej. Der er ingen mulighed for at forsvare sig, selv om oplysningerne jo kunne være forkerte. Det er en lukket verden - og det er uacceptabelt for os."

PET undersøger
Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, er ansvarlig for sikkerhedsgodkendelserne. Men selve arbejdet med at finde oplysninger om de ansatte, bliver ikke gjort af FE, forklarer FE's presseofficer Birger Hoff.
"Når vi skal lave en sikkerhedsgodkendelse, går vi til Politiets Efterretningstjeneste og spørger: Kan denne mand godkendes? Men FE træffer afgørelsen om godkendelse eller afslag," siger presseofficeren.
Forsvarets Efterretningstjeneste ønsker ikke at oplyse, hvor mange sikkerhedsgodkendelser tjenesten årligt forestår.
Heller ikke, hvor mange der får afslag - en situation, HKKF-formand Svend Erik Larsen betegner som "en halv opsigelse".
"Vi vil ikke give absolutte tal, men antallet af afslag udgør under én procent af de meddelte sikkerhedsgodkendelser," siger Birger Hoff.

Kræver lov om FE
Heller ikke Svend Erik Larsen kender antallet af afslag. Men problemet er stort nok, mener han, og det er medvirkende til, at HKKF nu kræver, at FE "bliver kigget efter i sømmene" for siden at blive underlagt en egentlig lovgivning.
Samme holdning har forsvarets største faglige organisation, Centralforeningen for Stampersonel.
"Vi kan ikke forstå, at Forsvarets Efterretningstjeneste stadig fungerer, som om verden ikke har ændret sig. De har ikke ændret sig en tøddel de sidste 30 år," siger Svend Erik Larsen, som foreslår, at forsvarsminister Hans Hækkerup nedsætter en arbejdsgruppe under Forsvarskommissionen.
"Det er på tide at få kigget FE efter i sømmene. Og Forsvarskommissionen er i forvejen ved at kigge på forsvarets fremtidige struktur og opgaver," siger Svend Erik Larsen og tilføjer: "Hans Hækkerup kunne jo risikere at komme i samme situation som justitsministeren. Det ville ikke være særlig behageligt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her