Læsetid: 4 min.

Pia Kjærsgaards vellykkede dag

11. maj 1998

Hyldest til Fædrelandet og det nationale instinkt i centrum på Dansk Folkepartis EU-konference

"Fantasteriets århundrede vil man kalde det her århundrede," sagde sognepræst Jesper Langballe i lørdags i en halvfyldt Landstingssal på Christiansborg, hvor han var en af hovedtalerne på Dansk Folkepartis konference om EU og Amsterdam.
"Det 20. var det århundrede, hvor de politiske forandringer ikke udgik fra den faktisk eksisterende folkelige virkelighed, men hvor man absolut skulle skabe en fundamental ny politisk virkelighed på teoriens tegnebræt, alt sammen i den allerbedste hensigt. Paradisdrømmen blev til et helvedes mareridt. Lenin, Sovjet, Hitlers nazi-Tyskland, Maos Kina, Pol Pot, Sydøstasien."
"Nationalstaten har aldrig været mere åbenlyst nødvendig end i dag," konkluderede Langballe, som kaldte nazismen en perverteret raceteori og hævdede, at Fædrelandet og det konkret folkelige med Amsterdam-traktaten var mere truet end nogen sinde før af "utopisternes grænseløse beton-socialdemokrati".
"Vil man kvæle eller opløse nationalstaten i et unionsprojekt, så slår det nationale instinkt igen. At ville afskaffe det nationale som statens fundament, er lige så håbløst, som da victorianismen i pænhedens navn ville afskaffe seksualiteten ved at lade, som om den ikke eksisterede blandt pæne mennesker. Aldrig nogen sinde har bordellerne blomstret som i den periode," sagde Langballe.
"De sydeuropæiske lande, som efter Schengen-aftalen skal vogte den ydre grænse, er formentlig bedøvende ligeglade, for da de ikke giver deres flygtninge nogen som helst form for socialhjælp, kan de være rimelig sikre på, at de fremmede hurtigst muligt drager videre til Tyskland eller Skandinavien," sagde Jesper Langballe.
Efter Langballes tale fik Dansk Folkeparti moralsk støtte af englænderen, det konservative parlamentsmedlem, John Bercow.
Efter en bramfri kritik af sit parti, som han mente havde fået løn som forskyldt ved "slagtningen" under sidste valg, hvor folk efter Bercows opfattelse var blevet i sofaen af foragt, erklærede politikeren sin uskyld i fadæsen.
"Jeg blev først valgt for et år siden, og den nye regerings holdning er en dramatisk forbedring," sagde Bercow:
"William Haig står fast på, at vi ikke vil ind i EU og vi vil kæmpe imod det ved næste valg."

Snakkebutik
Bercow gennemgik en lang liste over grunde til at være unionsmodstander, bl. a. advarede han mod Europols udvikling, som han kaldte ekstremt farlig.
"Det bør ikke undre, at Europol skal udbygges, for Kohl sagde i 1992, at europæisk politi var enden af vejen mod unionen," sagde Bercow.
"Jeg er enig med Margaret Thatcher, verdens største nulevende statsmand, i, at det europæiske parlament ikke er et rigtigt parlament. Det er en snakkebutik af folk fra forskellige lande, der ikke ved, hvad de andre taler om, og de fleste ved såmænd heller ikke, hvad de selv taler om."
"Hvis I ikke kan kontrollere jeres egne grænser, er I ikke en selvstyrende nation."
"Desuden gør EU intet for udvidelsen af unionen. Det er afpresning, når I får tudet ørene fulde af, at der ikke bliver nogen udvidelse af unionen, medmindre I stemmer ja. Det er et utroligt billigt argument. De af os, der ønsker et større og løsere Europa, har altid sagt, lad os bringe de nye ind i. Det kan lade sig gøre, men de fleste føderalister ønsker det i realiteten
ikke."
Da John Bercow havde taget afsked efter et stående bifald, stillede EU-parlamentarikeren Bertel Haarder (V) op til verbal infight med Jesper Langballe og Dansk Folkepartis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl.
Haarder opfordrede Dansk Folkepartis medlemmer til at læse lørdagens Politiken, hvor Mogens Glistrup råder til at stemme ja med det argument, at de øvrige medlemslande alligevel er skrappere end os, når det kommer til at holde flygtningene ude. Haarder forsøgte sig desuden med følgende lille anekdote:
"En dag i august sad min kone og jeg på verandaen. Min kone sad med fluesmækkeren og var helt manisk optaget af at smække hver eneste af de hvepse, der generede os den aften. Jeg sagde: 'Hvorfor slapper du ikke af, og så går jeg hen og finder hvepseboet og brænder det af i aften'."
Sådan mente Haarder, at unionen var bedre i stand til at løse konflikterne ved roden.
"Det passer jo ikke, at vi
ikke kan kontrollere vores grænser, selv om vi har sagt ja til Schengen. Selvfølgelig kan vi det. Det er i princippet bare en udvidelse af den nordiske pasunion. Hvis nogen kommer ind, som ikke har noget at gøre her, griber vi dem bare i krebsen og smider dem ud."
"Eller op i Sandholmlejren," råbte en tilhører.

Småkogende sal
"Men hvis man er imod udvidelsen og mener, at dansk politik selv kan klare de internationale mafiaer, og hvis man mener, at det gik fint i Bosnien og vi næste gang selv skal prøve at forebygge, at tingene eksploderer rundt omkring i verden, så er det logisk at stemme nej," afrundede Haarder, hvorpå forsamlingen begyndte at småkoge.
"Det er da utroligt, at du kan kalde dig liberal," sagde en forarget, men tempereret Langballe.
"Jeg troede aldrig, jeg skulle se dig med en bog af Jens Peter Bonde i hånden," replicerede Haarder.
Mod slutningen fik Haarder ros af Pia Kjærsgaard for at turde stille op i løvens hule, som hun kaldte det, og en stolt Haarder tog sidste stik hjem, da han, henvendt til Kjærsgaard, sagde: "Og ved du, hvad min kone sagde, da jeg kom hjem den aften efter at have brændt hvepseboet af? Hun sagde "Hvad fatter gør er altid det rigtige."
"Det har været endnu en vellykket dag for Dansk Folkeparti," sagde en synligt opløftet Pia Kjærsgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her