Læsetid: 2 min.

Så er det nu

22. maj 1998

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsens filmplaner er ude af trit med nutidens realiteter

FILM
Elsebeth Gerner Nielsen har nu løftet mere end en flig af sine intentioner for dansk film, der har lagt ambitiøse og dyre handlingsplaner på bordet.
Men man skal ikke tro, at det er rundhåndede tider, danske filmfolk går i møde, hvor meget de end sparer på Dogme-film og arbejder sig pukkelryggede på lav-budget-produktioner. Elsebeth Gerner Nielsens højt værdsatte PC'er har kun kostet 12.000 kr. oplyser hun til dagbladet Politikens interviewer, så det er en prisbevidst dame, der nu har sat sig i den kulturelle lederstol.
Det er al ære værd at holde på håndørerne, men er det, hvad der brug for netop nu, rent filmpolitisk? Ministeren vil gerne skaffe flere penge, men har foreløbig ikke gjort andet end udmelde, at hun ikke har dem, og at filmfolkets krav på de fleste områder er for store.
Så er det unægtelig, man kommer til at længes efter bare en anelse af en storhed i slaget, bare en lille smule visionær fornemmelse for, at det er nu, dansk film har chancen for at markere sig internationalt som aldrig før i vor kulturhistorie.
Det er nu, der overalt - og ikke bare i Cannes - er bud efter de danske talenter, som står i kø for at komme til, men som der ikke er penge til at støtte. Eksempelvis har de sidste par års mest roste debutanter, Nicolas Winding Refn (Pusher) og Jonas Elmer (Let's Get Lost) begge fået afslag på støtte til deres nye projekter fra det forarmede Filminstitut.

Mosters omklamringer
Elsebeth Gerner Nielsen vil slet ikke love de samme store forøgede støttebeløb som den tidligere kulturminister Ebbe Lundgaard i sin tid, men på ét punkt vil hun gerne sætte ind: film for de 14-18-årige.
Og som et eksempel nævner hun Bille Augusts Zappa, der altså i særlig grad skulle egne sig for denne aldersgruppe.
Igen er det svært at holde et mindre pænt udbrud tilbage: Gå hjem og vug, moster! Zappa er 15 år gammel, og man kan ikke skrue tiden tilbage! De 14-18-årige ser ikke længere special-designede film for deres aldersgruppe, men især voksen-film. Det var ikke mindst dem, der gjorde den amerikansk påvirkede danske Pusher, fuld af vold og narko og obskønitet, til en succes. Elsebeth Gerner Nielsen har ret i at efterlyse danske alternativer til det amerikanske mediebombardement. Men man får ikke konkurrencedygtige danske tilbud ved bekymrede moster-agtige omklamringer af en aldersgruppe, der nu ganske bestemmer selv, hvor de vil lægge deres biografpenge.
Konkurrencen bliver kun bæredygtig ved at styrke vor filmproduktion over en bred bank. Så det samlede udbud bliver så tiltrækkende, at de forbruger- og modebevidste unge ikke længere skyr danske film som pædagog-velmenende pest. Altså: Frem med tegnebogen - det er nu, der er brug for den!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her