Læsetid: 3 min.

Det sidste radiosignal

9. maj 1998

Radiodirektør Hans Jørgen Skov, Danmarks Radio, er død, 56 år

Den, der skriver disse linjer, mødte første gang Hans Jørgen Skov i sommeren 1970. Dengang kom der ikke så mange danske rockplader, og tilfældet ville, at jeg var med i en gruppe, der havde udgivet en sådan. Så det var i sig selv ikke tegn på kvalitet, at man kom i radioen, men Hans-Jørgen Skov, som dengang bestyrede det ugentlige program Aktuel-lp, fik en til at føle, at man var noget særlig, og at det var noget særligt at være i radioen.
At møde Hans Jørgen Skov dengang var som at møde en anden verden.
Midt i hippie-selvforherligelsen sad her et menneske i pletfri hvid skjorte, stukket ned i bukserne(!), og om halsen bar han borgerdyrets
kainsmærke, slipset. Det forunderlige var, at han bar det som den naturligste del af verden, og ovenikøbet stillede spørgsmål, der anede, at han faktisk vidste, hvad han talte om.
Denne lidt distancerede holdning til stofområdet var ikke nødvendigvis en bagdel for Skov i hans videre karriere i Danmarks Radio. Han lærte sig med en næsten undseelig venlighed hurtigt det politiske spil i organisationen, men venligheden var ikke det samme som fordringsløshed.

Sønderjysk herkomst
Hans Jørgen Skov var stolt af sin sønderjyske herkomst. Han var bagersøn fra Nordborg på Als og vidste, hvordan verden så ud derfra. Det var livsholdninger og kvaliteter fra den sønderjyske opvækst, som han bar med sig ind i sit 35-årige arbejde i Danmarks Radio.
Den 5. januar 1963 vandrede han ind i Danmarks Radio som en medhjælper, der skulle hente plader og gå til hånde. Men det var også det år, hvor alle krævede nytænkning i den gamle statsinstitution, som skulle til at tage konkurrencen op med den kommercielle konkurrent Radio Mercur, der sendte ulovlige reklameudsendelser fra et skib i Øresund.
Hans Jørgen Skov havde spillet både violin og trompet siden barnsben og havde turneret til sønderjyske baller med Moonlight-sextetten. Det var derfor nærliggende at lade ham og den unge gymnasieelev Jørgen Mylius opfylde ungdommens krav om mere populær og moderne musik i radioen. Og det gjorde de begge to grundigt i programmer som "Efter Skoletid" og "For de Unge" fra midten af 1960'erne.
Hans Jørgen Skovs huspolitiske kendskab var i høj grad med til at give den forkætrede musikradio, P3, intern status. Lyttertallene talte ellers for sig selv, men langt op i 70'erne var P3 stadig stedbarn i radiofamilien.
I 1976 udnævntes han til programredaktør og som noget næsten naturgivent blev han chef for P3 i 1984.
Medarbejderne i Radiohuset betragtede Hans Jørgen Skov som en fin kollega og en god og menneskelig chef, der nok stillede store krav, men også havde overskud til menneskeligt samvær.
At kritiske røster så mente, at Skov de senere år blev lidt for meget politiker og lidt mindre radiomand, siger i virkeligheden mere om Danmarks Radios evighedssygdom - lederne bruger så meget tid på at lede, at medarbejderne ofte leder efter ledernes tilstedeværelse.
Når det er sagt, skal også med, at Hans Jørgen Skov i starten af 90'erne var en af primus motorerne i moderniseringen af radiomediet med programmer, placeret på kanaler, der var rettet til hver sin målgruppe.
I det til tider hektiske forløb om budgetter og profilering forløb kunne gamle kolleger på P3 ofte have svært ved at se, at Skov kunne huske, hvor han kom fra. De så sig i lidt for høj grad tilsidesat til fordel for P1, som om noget blev Skovs hjertebarn. Han havde en vision om, at det skulle kunne lykkes at lave 'langhåret' radio for flere end de indforståede.
De senere år blev plagsomme for Hans Jørgen Skov. Han led i flere år af eftervirkninger af et alvorligt cykelstyrt, umiddelbart efter sin 50 års fødselsdag, men kæmpede sig gang på gang tilbage i en tid i DR, hvor det ikke var strategisk klogt at være for meget væk, men for en uges tid siden blev det klart, at en kræftsygdom ikke kunne helbredes.
Hans Jørgen Skov efterlader sig et toptunet medie. Det er i høj grad hans fortjeneste, at radioen er blevet konkurrencedygtig med tv. Eller som DR's bestyrelsesformand, Finn Aaberg, udtrykker det: "Det viste sig, at han kendte danskerne, for hans radiokanaler blev en kæmpesucces, som den dag i dag kan samle over tre fjerdedele af befolkningen hver eneste dag".
Ole Damgaard fra radioledelsen er indtil videre konstitueret som radiodirektør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her