Læsetid: 2 min.

Skarp kritik af Boneloc-afgørelse

15. maj 1998

Patientforeningen Danmark vil bede sundhedsminister Carsten Koch se på Patientklagenævnets sammensætning

Patientklagenævnets frikendelse af lægerne i Boneloc-sagen er en hvidvaskning af lægestanden, mener Patientforeningen Danmark, der vil have sundhedsminister Carsten Koch til at se nærmere på nævnets sammensætning
Patientklagenævnet frikendte i går de læger, der brugte Boneloc-cement til hofteoperationer i perioden oktober 1990 til december 1992. Det er de første 14 sager, som Patientforeningen Danmark har rejst, og foreningens formand finder frifindelsen grotesk.
"Det er ren hvidvaskning af lægestanden, og et udtryk for at man alvorligt bør overveje Patientklagenævnets sammensætning," siger Patientforeningens formand Marianne Thomsen.
Patientklagenævnet mener ikke, at lægerne overtrådte lægeloven, fordi det først i 1994 blev klart, at der var problemer med at bruge Boneloc til hofteoperationer.
"Allerede før Rigshospitalet begyndte at bruge cementen, skrev Jørgen Steen Jensen, der stod bag Boneloc, at styrkeforholdet i Boneloc lå i den lave ende af skalaen," siger Marianne Thomsen.
Kammeradvokaten fastslog sidste år, at Rigshospitalet skulle betale erstatning til en patient, der blev opereret med Boneloc i 1991, fordi vedkommende ikke havde givet informeret samtykke. Patienten fik ikke af vide, at lægerne ville bruge en ny type cement.

'Grotesk'
"Det er grotesk, at Patientklagenævnet går direkte imod kammeradvokaten. Det vil sige, at Rigshospitalet har udbetalt erstatning uden at lægerne har begået en fejl."
En repræsentant for de ialt fem mennesker, der afgør sagerne i Patientklagenævnet er udpeget af patienternes interesseorganisationer. Det er en klar underrepræsentation, mener Marianne Thomsen, der mener, at der er brug for en omstrukturering af nævnet.
"Hvis der ikke sker en eller anden ændring, så må vi her i Patientforeningen overveje, om det overhovedet kan betale sig at gå gennem Patientklagenævnet. Et alternativ kunne være, at sende alle klagerne direkte til sundhedsministeren," siger Marianne Thomsen.
Sundhedsminister Carsten Koch vil ikke kommentere afgørelsen, før professor Lars Nordskov Nielsen er færdig med den undersøgelse af hele Boneloc-sagen, som ventes færdig 1. juni.
Enhedslistens sundhedspolitiske ordfører Frank Aaen mener, at Patientklagenævnets afgørelse kalder på klarere retningslinjer for lægestanden generelt.
"Jeg finder det rystende, at afgørelsen blandt andet henviser til, at der ikke er retningslinjer på området. Det viser, at man i Danmark har blind tillid til lægestanden, og det er for nemt for lægerne at frikende hinanden. Det er brug for 'virksomhedsregler,' ligesom man har indenfor alle andre brancher," siger Frank Aaen, der vil rejse spørgsmålet overfor sundhedsministeren.
Sundhedsstyrelsen skønner, at 3.000 mennesker blev opereret med Boneloc fra 1990 til 1995, hvor det endelig blev trukket helt ud af markedet, da det viste sig, at cementen smuldrede. Patientforeningen overvejer nu, om man vil gå videre med sagerne til domstolene for at få placeret et ansvar. Det afhænger af de enkelte patienter.
Endnu 55 sager ligger til udtalelse i Retslægerådet, og Patientklagenævnet vil, efterhånden som sagerne returneres, behandle dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her