Læsetid: 3 min.

Spise sin egen okse

12. maj 1998

Endnu en øko-sensitiv krimi fra Navajo-reservaterne i Rocky Mountains-krydset af
Tony Hillerman

Krimi
Det er en stund siden Tony Hillerman har ladet høre fra sig med sine øko-sensitive krimier fra Navajo-reservaterne i Rocky Mountains-krydset mellem Utah, Colorado, Arizona og New Mexico. Det har man savnet, for Hillerman er en gammel hædersmand, der formår at puste troværdigt liv i de indianske mytetraditioner på moderne konditioner. Og altså kreere historier, der handler om typiske kultursammenstød, som både kaster kritisk lys over det omgivende samfunds fordomme og dominante begær, og sætter spørgsmål ved de gamle traditioners levedygtighed.
Gennem 1970'erne var kaptajn i Navajo Stammepolitiet Joe Leaphorn den gennemgående identifikationsfigur, en barsk rationel opdager, skeptisk over for stammens anakronistiske livsform, selv gift med en hvid kvinde. Senere kom så den yngre betjent Jim Chee til, barn af et post-Vietnam generationsopgørs genfundne stolthed over den forvitrede kultur, en mere intuitiv jægertype, lidt tung i optrækket, men sej og stædig.
Og i dag - i den ellevte bog på dansk i serien - er de så sammen igen, nu med Chee som konstitueret løjtnant, hvilket glæder hans ambitiøse advokatveninde Janet Pete, der selv er Navajo, men uden dybe rødder. Og med
Leaphorn som nyligt pensioneret, men dog stadig aktiv, en fadergestalt det fortsat er svært at leve op til for lærlingen Jim Chee.

Krydret historie
Bjerget med vinger er et helligt bjerg i det nordvestlige New Mexico, som man ikke uden videre bestiger, både af klatretekniske og mytologiske grunde. Et elleve år gammelt skelet nær toppen opdages tilfældigt, men gamle
Leaphorn tror ikke på tilfældige sammentræf, hans lange hukommelse kombinerer stadig kvikt, og snart er han i gang med den gamle døds-ulykke, som måske var et mord.
I hvert fald var dødsfaldet dengang genstand for flere modstridende familieinteresser, omkring en stor arv, en lukrativ mineraludvindingsret.
Leaphorn arbejder som privatdetektiv for det rige - hvide - familiefirma, mens Jim Chee følger med fra sidelinjen, selv optaget af nok så lokale opdrag, sæsonmæssigt genkommende kvægtyverier, med bund i nød og ulykke. Foruden så helt private problemer med veninden, der efter Jims mening skeler lovlig meget til jetset-livet i Washington og ikke nok til deres planlagte, traditionelle bryllup ...
Hillerman er ikke Navajo, men han har fra barnsben af levet blandt indianere, han kender dem og har taget stærke indtryk af deres økologiske harmoni-idealer. "Skønhed overalt omkring sig" er en formel, der f.eks. ikke fordrer hævn for begået uret, og som gør det muligt at tænke løs-ninger derpå uden for normal juridisk moral. Således også i denne krydrede historie, hvor mange års fortielser brat brydes op og nye mord begås.

Solidarisk fortællekunst
En af styrkerne hos Hillerman er hans grundighed, ikke blot i de omstændelige høfligheds- og samtaleformer, men også i selve opklaringsarbejdet, hvor man som læser tæt følger opdagernes tankebaner frem mod målet, den logisk sammenhængende opklaring.
Også i Bjerget med vinger er der frydefulde kæder af nøjeregnende opmærksomme sporaflæsninger, som fører frem, mens det mytologiske stof, der tidligere på pædagogisk vis har været indmonteret vel nu synes Hillerman at være tilstrækkelig velbekendt.
Skal man således først til at stifte bekendtskab med Hillermans Navajo-univers, så er Bjerget med vinger måske ikke det rette sted at starte, men for alle os andre er bogen et livsbekræftende vidnesbyrd om forfatterens humant indsigtsfulde, dybt solidariske fortællemesterskab.
Det siges, at Hillermans bøger hjælper afgørende med til at styrke Navajo-folkets mangesidigt truede selvforståelse. Og, kan det tilføjes, til at lære os andre racemæssig, kulturel forståelse.

*Tony Hillerman: Bjerget med vinger. Oversat af Søren K. Barsøe. Forlaget KLIM, 227 s., 265 kr. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her