Læsetid: 3 min.

Splittelse i SF kostede stemmer

29. maj 1998

SF's åbenlyse splid har kostet nej-stemmer, siger Holger K. Nielsen, der dog ser optimistisk på sammenholdet i SF

"Det har haft en vis betydning for resultatet, at vi i SF har været splittede. I samlet flok havde vi kunne påvirke vores vælgere bedre," sagde en ærgerlig, men ikke synderligt knust partiformand, Holger K. Nielsen til det klare ja til Amsterdam-traktaten.
"Jeg er selvfølgelig ked af det. Det er en dårlig situation for Danmark, men det er ikke nogen katastrofe. Vi kan stadig fortsætte vores politik", sagde Holger K. Nielsen som en umiddelbar kommentar til resultatet.
Men det er ingen hemmelighed, at Amsterdam-afstemningen har trukket dybe spor igennem partiets folketingsgruppe, hvor de to topfigurer, Holger K. Nielsen og Steen Gade, har været splittet på spørgsmålet om Amsterdam-traktaten. Og det kunne mærkes på stemningen i SF's gruppeværelse på Christiansborg, hvor både ja- og nej-sigere var samlet. Der var ingen store følelser, hverken fra vindere eller tabere, blot en stille konstatering af resultatet.
"Jeg tror det er meget naturligt. For vi har haft en fair fight, så der er ingen grund til at håne den anden fløj. Det skylder vi hinanden," siger Jes Lunde.

Med oprejst pande
Holger K. Nielsen luftede sin skepsis for første gang i juli sidste år, hvor han på et pressemøde meddelte, at han 'hælder til et nej'. Den holdning blev senere på sommeren bakket op af græsrødderne, da et overvældende flertal på partiets ekstraordinære landsmøde, gik ind for et nej.
"Det er klart, at jeg nu har tabt, men vi har gjort det med oprejst pande. Og traktaten er jo heller ikke så meget dårligere. Der er ikke tale om et tigerspring i retningen af mere union", siger Holger K. Nielsen.
Som stifter og frontfigur i bevægelsen "Nyt Europa" har Steen Gade gået i spidsen for en ja-kampagne, blandt andet sammen med en anden fremtrædende SF'er, Christine Antorini.
Den modsætning har ikke ført til åbne konfrontatationer, men når SF i weekenden holder landsmøde i Roskilde er der lagt op til et nyt slag. Søndag er afsat til at diskutere Europa-politiken, hvor partiets profil i forhold til Europaparlamentsvalget i 1999 skal afklares.

'Frugtbar uenighed'
Her har Holger K. Nielsen fløjen fremlagt et EU-skeptisk oplæg, mens Steen Gade fløjen taler om, at parlamentet bør kunne stille forslag til EU-lovgivning.
Steen Gade mener, at uenigheden i partiet er ble-
vet løst på en måde, som få partier ville kunne gøre dem efter og han håber, at den frugtbarhed kan blive ført videre efter weekendens landsmøde.
"Det er klart, at landsmødet skal tage stiling til om uenigheden i partiet er frugtbar eller skader partiet. Indtil videre har det ikke skadet partiets sammenhold," siger Steen Gade, der dog ikke vil afvise, at man efter landsmødet kan se ham i tilsvarende rolle som under denne valgkamp.
"Vi har jo valgt at indkapsle vores uenighed til Amsterdam-traktaten, så jeg kan ikke sige noget, før jeg ser hvad der står i erklæringen efter landsmødet. Men jeg forventer da, at vi nogle indrømmelser," siger han
Jes Lunde, der også har tilhørt ja-fløjen mener, at resultatet gør livet lettere for partiet.
"Nu er der sat punktum for den uenighed, der har været i partiet. Hvis det var blevet et nej, så skulle vi nu have været i gang med at forvalte nej'et, og tror jeg ville have været svært at blive enige om," siger Jes Lunde.

Intet opgør i SF
I SF var ja-siden præget af klædelig beskedenhed forud for partiets kommende landsmøde.
Steen Gade afviste alle tanker om et nyt opgør mellem ham og Holger K. Nielsen om formandsposten i partiet. "Det er hverken en sejr til mig eller til Holger, men til danskerne," sagde han. "Vi er ikke uenige om, at SF skal have en offensiv Europapolitik."
"Nu gælder det om at komme videre," sagde en af de mest inkarnerede nej-sigere, Pernille Frahm. "Vi har stadigvæk en politisk uenighed i partiet, og den må vi lære at leve med."
"Weekendens landsmøde vil vise om vi så også kan lave et offensivt program for den kommende politiske kamp i Europa," sagde ja-sigeren Margrethe Auken.

(2.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her