Læsetid: 4 min.

'Jeg stemmer ja med 77 procents sikkerhed'

23. maj 1998

Kun ved på Pia Kjærsgaardsk vis at svare nej på stort set alle spørgsmål om inter-europæisk samarbejde anbefaler KnowMan© et NEJ til Amsterdam-traktaten

Det er svært at tilhøre en minoritet i Danmark. Efter den 28. maj vil lidt under halvdelen af landets befolkning synes, at de er trådt under fode, når et stemmetal af sikkert færøske dimensioner afgør, om danskerne siger ja eller nej til Amsterdam-traktaten.
Langt værre har en anden minoritet det i disse dage. Tvivlerne, som vi kaldes, forfølges konstant af De Overbeviste med beskyldninger om passivitet og manglende engagement.
Der findes dog også folk, som sympatiserer med os. Jeg har selv fundet sjælero hos Europa-rådgiveren fra firmaet Intellix A/S. Europa-rådgiveren er intet mindre end en robot, som ved hjælp af KnowMan©-teknologien "gennem intelligent dialog" giver "kvalificeret vejledning op til afstemningen den 28. maj", beretter Intellix A/S på internetsiden www. europa.dk, hvor Europarådgiveren huserer. Det uddybes i en pressemeddelelse:
"Antallet af spørgsmål afhænger af de svar, brugeren giver. Er vedkommende ikke en klar modstander eller tilhænger, vil systemet forsætte med at stille spørgmål, indtil det har har kortlagt brugerens holdninger. Til sidst vil ekspertsystemet kvittere med et procenttal, der fortæller, i hvor høj grad brugeren er for eller imod Amsterdam-traktaten."

Slut med kronikker
Elementært og simpelt. Slut med langsom gennemstavning af tørre kronikker om det demokratiske underskud i EU eller henslumring til dræbende debatter lige før midnat på den mindst sete tv-kanal. Og slut med dårlig samvittighed over manglende forståelse for Det Europæiske Projekt.
På mindre end ti minutter kunne Europa-rådgiveren fortælle mig, at jeg med
77 procents sikkerhed er EU-tilhænger med forbehold, og derfor anbefales at stemme JA til Amsterdamtraktaten!

Mistanke
Kritiske læsere vil selvfølgelig straks indvende, at Europa-rådgiveren sikkert er sponsoreret af EU-Kommisionen eller andre, som gerne så et rungende dansk JA i næste uge. Jeg begyndte da også at fatte mistanke, da en gennemgang med mange forskellige kombinationer af svar på spørgsmålene, stort set hele tiden endte med et JA.
Men Intellix A/S har sit på det tørre, kunne marketingsleder Peter Boll fortælle den skeptiske spørger:
"Vi har selv betalt for fremstillingen af hjemmesiden, og både JuniBevægelsen, Europabevægelsen og Folketingets EU-oplysning har bidraget med oplysninger til systemet, og vi har udelukkende gjort det for at demonstrere KnowMan©."
- Synes du virkelig, man kan bruge den til noget fornuftigt?
"Ja, det tror jeg godt, man kan, selv om nogle nej-sigere mener, at den er lidt for ja-orienteret."
- Det mener du ikke selv?
"Muligvis lidt, men det tror jeg ikke."
- Kan folk ligefrem bruge den til at træffe valg efter?
"Det må være op til folk selv at finde ud af. Der er alligevel så mange andre tiltag i EU-debatten, som ikke ligefrem er saglige, hvis du forstår hvad jeg mener..."

Vejledende
Det forstod jeg jo egentlig godt, og Intellix-folkene havde da også meget åbenhjertigt på hjemmesiden anført, dels at JuniBevægelsen ikke mener, "at rådgiveren giver tilfredstillende og nuanceret billede af valget om Amsterdam-traktaten", dels at man skal bemærke, at "rådet fra KnowMan© er vejledende."
Men der var stadig noget der skurrede; for er det rimeligt, at man bliver karakteriseret som EU-tilhænger, blot man svarer ja til spørgsmål, der er formuleret som "Mener du, at EU-landende bør samarbejde omkring miljøspørgsmål?". Landene kan vel samarbejde uden EU, eller hur? Det vil mange nej-sigere i hvert tilfælde påstå.
Oven i købet slutter Europa-rådgiveren automatisk (hvordan ellers?) fra "du er tilhænger af EU" til "du bør stemme JA til Amsterdamtraktaten."

Kjærsgaard-metoden
Kun ved på Pia Kjærsgaardsk vis at svare nej på stort set alle spørgsmål om inter-europæisk samarbejde anbefaler KnowMan© et NEJ.
Hans Jørgen Nielsen, lektor på Københavns Universitet har i egenskab af valgforsker været med til at opbygge Internetrobotten, og får derfor lov at forsvare designet:
"Jeg har nu snarere læst korrektur, skal vi ikke bare sige det?" starter han dog med at understrege.
- Synes du systemet er korrekt opbygget?
"Jeg fik Intellix-folkene til at spørge til EU-samarbejdet i stedet for bare til for
og imod selve EU. Der fin-
des jo stort set ikke flere modstandere af EU i Danmark. Derfor er det vigtige graden af samarbejde, og det spørger maskinen da også om."
- Men kan man overhovedet bruge maskinen til noget, når det er så svært at havne på et nej?
"Jeg synes det lidt er en spøg. Men som sådan er den ikke ubegavet. Folk ved jo godt alligevel hvad de stemmer!"
Dertil måtte jeg så i mit stille tilføje, at "nej, det ved jeg ikke". Men hvis TV-Avisen standeser mig på gaden og spørger hvad jeg vil stemme, så vil jeg lyve og svare: "Ja, med 77 procents sikkerhed." Jeg kan endda vise dem et udprint som dokumentation. Det skal nok lukke munden på dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her