Læsetid: 2 min.

Stille aften i politiets favn

29. maj 1998

Politiet viste, hvem der havde magten på Nørrebro. Aktivisterne sang, så video og var ligeglade

Udsigterne til et ja ved torsdagens folkeafstemning udløste ikke umiddelbart ballade på Indre Nørrebro i København - den bydel, der for fem år siden var rammen om de værste borgerlige uroligheder i Danmark siden anden verdenskrig.
Hverken drengene fra Blågårds Plads eller de såkaldte autonome havde tidligt på aftenen ladet vreden løbe af med sig, mens prognoserne frem til det endelig landsresultat samlede sig omkring et klart ja til Amsterdam-traktaten.
Vrede og aggression har man lejlighedsvis mærket under overfladen, mens Københavns Politi gennem de seneste uger har paraderet betydelige troppestyrker og det nyindkøbte, særligt sikrede udstyr - blandt andet såkaldte indsats- og anholdelsesvogne importeret fra Holland.
Så længe afstemningsstederne endnu var åbne, forblev politiet stort set usynligt på Indre Nørrebro, men omkring klokken 20 begyndte grupper af kampklædte betjente - fra både Københavns Politi og andre politikredse - at cirkle langsomt i gaderne til fods og i mandskabsvogne.

Fjernsynskiggeri
Grupper af unge, der er kendt for markante nej-holdninger, samledes ved 20-tiden for at følge med i DR 1's valgdækning.
I Solidaritetshuset i Griffenfeldsgade kæmpede en snes unge fra den socialistiske ungdomsgruppe Rebel med en stueantenne og et flimrende billede, hvor partilederne tonede frem efter tur og afleverede deres forudsigelige kommentarer ned i de fremstrakte mikrofoner. Rebel-aktivisterne snakkede og overdøvede Margrete Auken, Svend Auken, Ole Krarup, Pia Kjærsgaard og Uffe Ellemann-Jensen. Først da Keld Albrechtsen tonede frem for at forsikre, at Enhedslisten vil holde regeringen fast på, at Amsterdam-traktaten ikke betyder mere union, blev der tysset og derpå musestille i det tilrøgede lokale.
"Meld dig ind i DSU," råbte en af Rebel'erne grinende til SF's Steen Gade, mens Folkebevægelsens Ole Krarup fik betegnelsen "verdens kedeligste mand" hæftet på sig.
Kvart over otte gik de unge socialister i gang med den gamle DKU-kampsang om Røde Wilfred, der med sine "røde hilsner viser folk, hvorfor vi slås":
Røde Wilfred, Røde Wilfred,
han har mistet barnetroen.
Ikke flere narresutter,
nu går Wilfred i aktion,
sang aktivisterne - dog uden at lade handling følge ord.
Ved halv ni-tiden var der en, der foreslog, at de skiftede kanal og så fodboldlandskamp på TV 3. Men ideen blev jordet:
"Der er vi bagud 3-0."
Lige så afslappet og totalt uaggressiv var stemningen i den alternative café Kafa-X i Blågårdsgade, hvor kortklippede unge i sort tøj fulgte DR 1 frem til TV-Avisen klokken 21, hvorefter der blev lagt et videobånd fra en rockkoncert i maskinen.
Politiets tætte patruljering i og omkring Blågårdsgade blev inde fra cafeen mødt med hovedrysten. Og latter, da to civilklædte politifolk cyklede ned af gaden på hver sin bycykel. De blev højlydt belært om, at man ikke må tage bycyklerne med uden for bygrænsen.

(1.udg. af avisen)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu