Læsetid: 3 min.

Sundhedsuddannelse gennemføres

30. maj 1998

Københavns Universitet vælger efter megen polemik nu at gennemføre uddannelsen
i folkesundhed

I går kunne Københavns Universitet (KU) sende et nyt brev ud til kvote to ansøgerne til den nye uddannelse i folkesundhedsvidenskab, som oprindelig var planlagt til at begynde første september i år.
For to uger siden modtog ansøgerne det første brev fra universitetets studieadministration, som meddelte, at uddannelsen var udskudt på ubestemt tid og anbefalede ansøgerne at søge ind andetsteds.
I det nye brev får de cirka 160 ansøgere nu at vide, at Københavns Universitet - med et halvt års forsinkelse - alligevel opretter uddannelsen. Beslutningen blev taget af rektor Kjeld Møllgård torsdag efter en samtale med undervisningsminister Margrethe Vestager (R). Her kunne Møllgård forsikre ministeren om, at der ikke vil blive slækket på kvaliteten af uddannelsen i forhold til de forudsætninger, der oprindeligt var opstillet for den nye uddannelse.

Byggesag var starten
Striden om folkesundhedsuddannelsen startede for snart tre uger siden, da universitetet modtog et brev fra Forskningsministeriet med krav om at KU skal medfinansiere alle større bygge- og anlægsarbejder, som universitetet i fremtiden skal have udført.
Det var nye meldinger fra ministeriet, som ifølge Kjeld Møllgård betyder en ekstraudgift i størrelsesordenen 470 millioner kroner for universitetet i forbindelse med opførelsen af det nye KUA, Københavns Universitet Amager. Det fik Møllgård til at slå bremserne i, og aflyse den planlagte start på folkesundhedsuddannelsen, da han ikke mente, at universitetet så havde råd til at financiere de 6,5 millioner kroner, som uddannelsen mangler af forskningsmidler for at blive realiseret.
Aflysningen fik undervisningsminister Margrethe Vestager til at opfordre universiteterne i Odense og Århus til i stedet at etablere uddannelsen, der ligger mange af folketingspartiernes sundhedspolitiske ordførere stærkt på sinde.
Tidligere sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen opfordrede således tirsdag i denne uge ministeren til at etablere uddannelsen på f.eks. Odense Universitet allerede i år.
Samme dag indledte Forskningsministeriet og KU en "konstruktiv dialog" om den manglende finansiering af byggeriet på Amager, og dagen efter kunne et hasteindkaldt Konsistorium - med ministerens trussel hængende i luften - beslutte at arbejde mod en realisering af uddannelsen 1. februar '99.
Rektor Kjeld Møllgård pålagde dekanen for Det sundhedsvidenskabelige Fakultet, Hans Hultborn, at udarbejde en model for "en skrabet udgave" af uddannelsen, til fremlæggelse på næste ordinære konsistoriemøde den 17. juni.

Ingen forringelser
Men allerede dagen efter kunne Møllgård altså love Margrethe Vestager, at der ikke ville ske nogle kvalitative forringelser i forhold til udgangspunktet.
Det behøver ikke være i modstrid med meldingen i Konsistorium, mener Hans Hultborn. Han tror godt, at det kan lade sig gøre at præsentere en "skrabet model", som ikke medfører kvalitative forringelser. I det oprindelige oplæg til uddannelsen var det tanken, at uddannelsen på et tidspunkt eventuelt skulle flyttes til Kommunehospitalet, men det er der ikke længere midler til, fortæller Hultborn.
"Uddannelsen må passes ind i de eksisterende rammer på Panum-instituttet, men det vil ikke gå ud over kvaliteten af uddannelsen " lover dekanen.
På mødet i Konsistorium bad han rektor om at gå ind i sagen og håber da også på økonomisk støtte herfra, da uddannelsen i folkesundhedsvidenskab er tværfakultær, og derfor angår hele universitetet:
"Universitetet bør som helhed støtte uddannelsen. Vi må kunne finde de cirka syv millioner, som mangler," mener Hultborn, der indrømmer, at der endnu er nogle uklare punkter:
"Ikke alt er endnu løst, om hvordan vi gør det - men beslutningen om, at vi gennemfører uddannelsen er taget - og det er da udmærket," mener han.
Studieleder Tavs Folmer Andersen, der gennem lang tid har været med til at planlægge uddannelsen er glad for, at man fra ledelsens side lover, at der ikke vil ske forringelser af kvaliteten:
"Det forslag til uddannelsens udformning, som vi i studienævnet oprindelig har udarbejdet, er så stramt, som det kan være," siger han.
"Hvis det skærpes yderligere, kan vi simpelthen ikke stå inde for det," fortsætter han og afslutter med et ultimatum: "Vi vil i studienævnet have håndfaste garantier, for at uddannelsen kan gennemføres uden forringelser, før vi rykker en finger mere".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her