Læsetid: 3 min.

Den svenske modstandsbevægelse

29. maj 1998

Den svenske flygtningelovgivning er så umenneskelig og lemfældig, at næstekærlige svenskere må gribe til selvtægt

NY FILM
Svenske film er sjældne her til lands, og sjælden er efterhånden også filmens genre: et kriminaldrama med en udtalt social samvittighed.
Spring for livet vil mane til solidaritet med udenlandske flygtninge i det svenske velfærdssamfund - også dem, der mistænkes for terroristisk virksomhed og derfor bliver udvist. De er mennesker som os andre, føder børn og vil helst blive i landet. Bør vi ikke komme dem i møde og udvise næstekærlighed? Har vi ikke et ansvar?
Skal man tro filmen, lever der i Sverige store grupper af flygtninge som jagede dyr. Og der findes mange svenskere, der går sammen for at huse og hjælpe dem og måske skaffe dem mulighed for at sejle over sundet til frihedens Danmark og Pia Kjærsgaard.
Disse idealister arbejder nærmest som modstandsfolk mod de svenske myndigheder, som koldt og uretfærdigt udviser de fremmede. Det kan næsten ligne en borgerkrig.

Udfordret ægtepar
Det unge ægtepar, Catti og Mikael, har lige fået et barn og pludselig får de et til i favnen - tilhørende en ung flygtninge-mor, som politiet vil udvise.
Moderen stikker af, og Catti og Mikael bliver nødt til at tage stilling. Hvor langt rækker deres solidaritet, hvor vidt vil de strække sig for at hjælpe mennesker i nød, nu hvor de mest er indstillet på lukke sig inde i kernefamiliens skal? Så vidt, så godt. Selv om troværdigheden får lidt af et knæk, da flygtningemoderen hopper ned fra tredie sal durk gennem hospitalets vinduesrude, har konflikten en uafviselig relevans. Nu er gode ord og artig teoretisk stillingtagen jo pludselig ikke længere nok, nu skal der handling bag ordene, med fare for, at parret selv bliver kriminaliseret.
Men den moralske konflikt uddybes ikke. I stedet hvirvles de to ægtefæller ind i hver deres omtumlede drama med politiforfølgelse, nationalistiske racister, gamle modstandsfolk (også en dansk!), en idealistisk sygeplejerske, og en forpint eks-soldat. Filmen bliver en lidt stakåndet thriller med få hvile- og tænkepauser og taber meget af sit umiddelbart udfordrende tema på gulvet.

Usandsynligheder?
Den tilstræbte elementære spænding svækkes i mine øjne, fordi for mange forundrede spørgsmålstegn dukker op, mens man bivåner de stakkels flygtninges forsøg på at undgå en fælles fjende: det svenske civilpoliti og de maskerede racister.
Politiet opfører sig dummere end selv det burde tillade, så egentlig er det ikke så svært at undslippe. Og racisterne advarer pænt først, før de slår til. Altsammen tilsyneladende blot får at handlingen kan komme videre.
Som en handlekraftig, dybt engageret sygeplejerske skaber Lena Endre i starten en interessant figur, der blot ikke videreudvikles efter fortjeneste (men hun bliver hovedperson i en slags fortsættelse af filmen, som Richard Hobert netop har færdiggjort). Overhovedet har filmen et så stort persongalleri, at den kun kan nå at skrabe overfladen, selv om spillet er nydeligt.

Umenneskelig lovgivning
Som social anklage fungerer filmen mest på følelsesplanet, fordi den giver så oplysninger.
Hvem er egentlig de flygtninge, det hele drejer sig om? Hvor gode grunde har man haft for at udvise dem? Skal man - rent bortset fra budet om næstekærlighed - på sin rygmarv skjule politi-efterlyste, terrorsigtede flygtninge? Hvem er disse mange, der holder til i de jagede grupper?
Filmens ydre spændingskonstruktioner kommer til at skygge for problemets sammensathed. Og slutningen bliver et flovt antiklimaks. Men filmen er sympatisk som et behjertet forsøg på at genintroducere samfundsrelevante temaer i skandinavisk film. Det er også sympatisk, at Grand tager chancen med noget så risikabelt som en svensk film. Men så burde man også oversætte titlen korrekt: det svenske spring betyder ikke spring, men løb.

*Spring for livet. Instruktion og manuskript: Richard Hobert. Svensk. (Grand)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her