Læsetid: 1 min.

En tamilskæbne - indefra

29. maj 1998

Medrivende debutroman om drengs opvækst på Sri Lanka

ROMAN
For danskere vækker ordet "tamil" mindelser om et af vore voldsomste indenrigspolitiske opgør siden krigen. Det skygger for forestillingen om, hvem tamiler egentlig er, og hvad deres skæbne har været i hjemlandet. Men denne usædvanlige debutroman trækker læseren ind under huden på tamilerne i Sri Lanka.
Den 33-årige Shyam Selvadurai, der i 1984 måtte flygte med sin familie til Canada giver i bogen En sjov dreng en medrivende skildring af en drengs opvækst i hovedstaden Colombo. Bogen følger i seks historier hovedpersonen Arjies liv fra han er syv, til han er fjorten. Arjie tilhører den tamilske middelklasse, som i den første del af perioden oplever en velstandsfremgang i ly af af forholdsvis fredsommelige forhold i på øen.
Arjie iagttager sin talrige families liv på én gang sansende indlevet og køligt registrende. Han føler en anderledeshed, der viser sig også at bestå i, at han er homoseksuel.
Efterhånden som spændingerne mellem tamilerne og flertallet af singalesere tager til, kommer Arjie i en dobbelt klemme som minoritet. Racespørgsmålet løber gennem bogen som Ravels musikstykke Bolero: En spæd dirrende strofe, der ender i et lammende brag.
Som læser af nutidsromaner kan man indimellem trættes over, at så mange af dem lyder ens i fortællersproget. Der er sket en standardisering: Fællesmålet er John Updike.
Shyam Selvadurais roman er opløftende anderledes - eksotisk uden at være krukket. Dens sprogtone er smukt gengivet i Lisbeth Møller-Madsens oversættelse. Det er i mere end én forstand et andet land, vi bevæger os i.
Det er prisværdigt, at Selvadurais ny hjemland gennem oversættelsesstøtte fra The Canada Council har banet vej for udgivelsen herhjemme.
Bogen kan varmt anbefales til alle nysgerrige danskere, teenagere såvel som ældre årgange.
Aldersgrupperne vil givetvis læse den forskelligt, men den vil fortælle dem noget, de ikke vidste.

*Shyam Selvadurai: En sjov dreng. Oversat af Lisbeth Møller-Madsen. 305 s. 288 kr. Samlerens Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her