Læsetid: 3 min.

Tvivlen om Europa gnaver videre

29. maj 1998

De fleste ville helst have stemt både-og, siger Svend Auken

Holdningen til EU i den danske befolkning har ikke ændret sig ret meget siden 1993, at dømme efter afstemningsresultatet i går.
"Men langt de fleste danskere ville stemme både-og, hvis de havde mulighed for det," lød kommentaren fra den forhenværende skeptiker Svend Auken.
Antallet af nej-stemmer er uændret, men tallene tyder på, at EU-modstanden er vokset i traditionelt højreorienterede valgkredse, men svækket i de traditionelt venstreorienterede.

Det lykkedes Nyrup
Ja-siden prøvede at lade være med at hovere. Nej-siden talte om den store splittelse i befolkningen og forudså en ny folkeafstemning om et par år.
"Jeg er umådelig lettet," sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen. "Vi har holdt vores løfter om de fire forbehold, og vi kom hjem fra Amsterdam med de forbedringer, vi havde lovet," sagde han.
"Vi lover at huske jer næste gang, vi tager til Bruxelles," sagde han til de 44,9 procent, der stemte nej. Til gengæld ville han ikke love nye folkeafstemninger om EU.
"Det lykkedes for Nyrup at vende de socialdemokratiske vælgere," mente den tidligere SF'er, EU-parlamentsmedlem John Iversen:
"Men ja-nej diskussionen vil altid blive ved med at være en del af den danske debat."
Også Venstres tidligere formand, Uffe Ellemann Jensen, og den nuværende, Anders Fogh Rasmussen, var ydmyge over for den kendsgerning, at fem sjettedele af Folketingets medlemmer siger ja, mens næsten halvdelen af befolkningen siger nej.

Nyrups løfter
Niels I. Meyer fra JuniBevægelsen anbefalede Poul Nyrup at melde Danmark ud af Schengen-samarbejdet for at bygge bro over splittelsen i befolkningen:
"80 procent er imod Schengen. Det ved han godt."
Nyrup lover en snarlig debat om Schengen i Folketinget, men afviser en folkeafstemning om dansk tilslutning.
Nej-siden venter en ny afstemning om et par år.
"De har vundet i dag, men de taber den næste afstemning. For de har lovet, at der ikke kommer mere union, men det gør der. De har vundet på falske præmisser," sagde Frank Aaen fra Enhedslisten.
"Snart kommer der igen en ny traktat, hvor vores indflydelse mindskes," forudså Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard.
"Vi skal ikke have folkeafstemning, bare fordi EU optager nye lande," understregede Niels Helveg Petersen.
Hele nej-siden tvivlede på at Poul Nyrup kan indfri sine løfter i slutningen af valgkampen om at der "ikke kommer mere union".

Tvivlernes afgørelse
En meget stor del af vælgerne først traf deres beslutning i sidste øjeblik.
Nej-siden fremhævede, at resultatet viser en fortsat splittelse i befolkningen. Den forklarede nederlaget med ja-sidens "skræmmekampagne".
"Det er utroligt, at så mange har stemt nej på trods af, at statsministeren truede dem med, at Danmark vil blive en hvid plet på landkortet," sagde Drude Dahlerup fra JuniBevægelsen
"Knap halvdelen har sagt nej på trods af en massiv og ensporet agitation, der gik på temaet 'ja eller kaos'," sagde Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EF-Unionen.
Kim Behnke fra Fremskridspartiet mente, at det var Østeuropa og påstanden om, at "fredens projekt" ville kuldsejle, der gjorde udslaget.
Pia Kjærsgaard fandt det "flot af befolkningen", at så mange stemte nej på trods af "skræmmekampagnen om, at vi bliver kørt ud på sidelinjen".
Svend Auken mente tværtimod, at stemningen har været ekstremt fordragelig.
"Danskerne er gennemgående positive over for Europa, men skeptiske over for dele af samarbejdet, især forestillingerne om en Forbundsrepublik Europa," sagde han.
Den forenværende statsminister og endnu mere forhenværende EF-modstander Anker Jørgensen advarede:
"Integrationen i Europa må ikke drives for vidt. Vi må tage hensyn til de menneskelige følelser over for jeg havde nær sagt det her monstrum i Bruxelles."

(2.udg. af avisen)

Nyhedsanalyse side 2: Det stopper ikke ved ja'et

Side 3: Gade: Sejr for danskerne, Lettelse i Bruxelles, Tværpolitiske vindere

Side 4: Danskerne sagde ikke ja til noget, Flere ja-sigere i byerne

Side 5: Danskerne stemte med hjertet

Side 6: Flere afstemninger forude, Ja-fløj træt af folkeafstemninger, Højrefløjen lod sig lede af instinktet

Leder her på siden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her