Læsetid: 3 min.

Unge indonesiske aktivister bortført

4. maj 1998

15 unge indonesere med forbindelser til politiske organisationer er forsvundet på mystisk vis. Nogle af dem er dukket op igen, og en af dem har fortalt om tortur. Militæret mistænkes for at stå bag forsvindingerne bortførelser

JAKARTA - Tortureret med elektriske stød, smidt i en vandtank, sparket i hovedet. Sådan blev den 30-årige indoneser, Pius Lustrilanang mishandlet i to dage af de folk, der bortførte ham den 4. februar, har han forklaret.
Med bind for øjnene blev Pius tilbageholdt i en celle frem til den 3. april, hvor hans kidnappere løslod ham på betingelse af, at han ikke 'talte'.
"Ellers er du dødsens," lød truslen.
Pius er blot en ud af flere unge politiske aktivister, der er forsvundet gennem de seneste måneder, og mange mistænker militæret for at stå bag. Således også medlemmer af den respekterede National Commission of Human Rights, der blandt andre tæller landets nye justitsminister, Muladi.

Frakender sig ansvar
Militæret frakender sig imidlertid ethvert ansvar.
Pius' bortførere ville have ham til at fortælle om møder, han havde deltaget i med andre tilhængere af Megawati Sukarnoputri, hvis fjernelse fra posten som leder af partiet PDI for to år siden, førte til de alvorlige såkaldte 27. juli-optøjer i Jakarta.
Megawati er datter af landets første præsident Sukarno, nationalhelten, der førte an i indonesernes frihedskamp mod de hollandske koloniherrer. Megawati står for mange indonesere som det ønskede alternativ til Suharto, omend hun kun har været på den poltiske scene i få år og ikke har præsteret store fornyende reformforslag.
Men hun er blevet symbolet på indonesernes ønske om magtskifte, et symbol der kun kom til at stå stærkere i folkets bevidsthed, da hun blev fjernet som leder af PDI.

Søgt skjul i Holland
The National Commission of Human Rights har gjort et intensivt stykke arbejde for at få Pius til at fortælle, hvad der var overgået ham, de to måneder, han var forsvundet. Først nægtede han pure, men gav efter for argumenter om, at det ville kunne hjælpe i opklaringen af de andre forsvindinger.
Efter han havde berettet for kommissionen, brød han sammen, og i sidste uge blev han fløjet til Amsterdam, hvor han skjuler sig og har søgt psykologhjælp.
"Vi er klar over, at offentliggørelsen i medierne kan bringe hans liv i fare, men vi håber, at det vil have en præventiv virkning, så vi ikke ser flere forsvindinger," siger Leo Sudaryono til Information. Han er advokat i organisationen KONTRAS (Commission for Missing Persons and victims of Violence).
"Der har i alt været forsvundet 15 unge med tilknytning til politiske aktiviteter. Ni er dukket op igen. To af dem forleden, men vi vil ikke presse dem til at fortælle offentligt om deres oplevelser, før de selv er rede. Pius var psykisk meget medtaget, og de to andre skal have tid til at sunde sig," siger han.
En tredje savnet, den 27-årige Andi Arief, blev sidste uge 'fundet' i en celle hos politiet, hvor hans bortførere afleverede ham den 17. april, har Arief forklaret.
På adressen, hvor han ifølge sin forklaring blev holdt fanget fra den 28. marts af kidnapperne, havde han set to af de endnu savnede.

Kan ikke passe
"Ariefs udtalelser kan ikke passe," har lederne af det nationale politi bedyret flere gange.
Ifølge politiets udtalelser til advokater og den engelskskprogede avis Jakarta Post har Arief været i politiets varetægt siden den 28. marts.
Ariefs advokat Munir, ligeledes fra KONTRAS undrer sig såre over, hvorfor Arief så har stået på militærpolitiets liste over savnede personer.
"Hverken Pius eller Arief har kunnet identificere deres kidnappere, men der er måske tale om lavere rangerede militærfolk," siger han.
KONTRAS-teamet har præsenteret militærpolitet for et vidne, der havde set Arief blive trukket ind i en Toyata Corolla den 28. marts.
"Militærpolitet har sagt, at de vil undersøge sagen grundigt og har bedt os hjælpe dem med oplysninger og vidner, der kan kaste lys over hændelsen. Det får de så," siger Leo Sudaryono.
Arief, der er medlem af det illegale parti PRD (Folkets Demokratiske Parti), sidder stadig fængslet, sigtet for medvirken til en bombeeksplosion i Jakarta i januar.
Sagen om de forsvundne har tiltrukket sig international opmærksomhed, og i sidste uge mødtes udenlandske ambassadører fra Østrig, Storbritannien, Holland, USA og EU med justitsminister Muladi for at få en forklaring.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu