Læsetid: 2 min.

Advokat kalder DNA-test for ren Gestapo

9. juni 1998

Borgerne har ret til at være i fred for politiet når de intet har gjort, siger advokat Bent Unmack Larsen

"Hvis politiet bruger den metode, er vi tilbage i den sorteste middelalder."
Det siger advokat Bent Unmack Larsen i anledning af, at kriminalpolitiet overvejer frivillig massegentestning af beboere i Tranumparken i forbindelse med opklaringen af mordet på den ti-årige Susan Rasch Ipsen, der blev fundet dræbt og mishandlet i et kælderru.
"Når man opfordrer en kreds af mennesker, man ikke har grund til at mistænke, til at træde frem og bevise deres uskyld, er det at vende tingene fuldstændig på hovedet," siger Unmack Larsen,
"Det var sådan, man gjorde i middelalderen under inkvisitionerne. Hvis man mente, en kvinde var en heks, så var det hende der skulle rense sig. Og vi kender alle historien om den renselsesprøve. Det er det, der jurister imellem kaldes inkvisitionsprincippet, baseret på at personer man udvælger er skyldige."
Kriminalinspektør Willy Eliasen, Glostrup Politi, sagde søndag, at han overvejer at opfordre samtlige mænd i området til at lade sig genteste.
Kriminalinspektøren erkender dog, at fremgangsmåden er forbundet med problemer: "Hvad nu hvis en af mændene er Jehovas Vidne og derfor ikke vil afgive en blodprøve - er han så sigtet? Det går jo ikke," siger Willy Eliasen til Ritzau.

Gestapo-metoder
Efter Bent Unmack Larsens opfattelse ville gentestningen være en krænkelse af borgernes retssikkerhed: "Politiet vender det om, så det bliver ligesom i Tyskland under Gestapo, hvor det var sådan, at hvis man ikke lukkede dem ind, så var det i sig selv så mistænkeligt, at Gestapo havde en god grund til at bryde ind. Det er en forfærdelig måde at terrorisere folk på."
"Politiet udnytter en ophidselse i forbindelse med sagen, hvilket er en rimelig klar politibrøler. Den ophidsede stemning udnytter man til at lancere noget som politiet gerne vil, nemlig køre alle ud på retsmedicinsk institut efter tur, hvilket jo er pragtfuldt set fra et politisynspunkt. Men det burde være sådan, at så længe man overholder loven, er man fri for at have noget med politiet at gøre," siger Bent Unmack Larsen.
- Ville evt. DNA-prøver kunne gemmes og bruges i andre sammenhænge?
"Efter min opfattelse ville politiet være forpligtet til at destruere resultatet, så snart de foreligger, men det har politiet sikkert en anden mening om, og så er man inde på noget som i høj grad fortjener en diskussion."
En opfordring til frivillig DNA-tests kan være på sin plads, mener Bent Unmack Larsen, men under helt andre forudsætninger:
"Tvangsmæssigt kan man kun foretage en analyse, hvis personen er sigtet, og sigtet er man kun, hvis der er en begrundet mistanke. Jeg synes, det er fair at mistænkte et tilbud om, at de kan lade sig dna-teste, fordi de så vil kunne løslades med det samme. Det ville være en service. Men overskrider man den grænse, så folk, som der ikke er grund til at mistænke, pludselig skal rense sig for mistanke, er det kritisk."
"Det handler om borgernes ret til at være i fred for politiet, når de intet har gjort", siger Bent Unmack Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her