Læsetid: 3 min.

Det er bare en fodboldkamp

20. juni 1998

Det bliver et journalistisk tilløbsstykke, når USA og Iran mødes søndag. Men hvad er det egentlig, man forestiller sig

VM 98
SAINT CYR - Der var politisk sprængstof i lodtrækningen, da den magede det sådan, at USA og Iran kom i samme gruppe, og kampen mellem dem søndag aften bliver et journalistisk tilløbsstykke. Men hvad er det egentlig, man forestiller sig? At amerikanske og iranske tilskuere skal gå i flæsket på hinanden i Lyons gader før og efter kampen, eller at spillerne på banen skal kure knopperne ned ad anklerne på hinanden, som gensidig hævn for, at den islamiske republik engang tog amerikanske gidsler, og amerikanerne mislykkedes med at befri dem.
USA's udenrigsminister Madeleine Albright har foreslået forbindelserne mellem de to lande normaliserede, efter valget af den moderate præsident Mohammad Khatani for godt et år siden, og i torsdags talte så også præsident Bill Clinton for en forsoning.
For at formilde gemytterne på og uden for banen? Sandsynligvis vil både spillere og tilhængere overlade fjendtligheder og forsoning til deres politikere, og blot afvikle en fodboldkamp som alle alle andre. Iranerne har i hvert fald tænkt sig at tage gaver med til deres amerikanske modstandere, og den iranske træner Jalai Talebi er i sig selv personficeringen af, at storpolitiske konflikter undertiden finder meget pragmatiske løsninger, når der skal spilles fodbold og det almindelige liv leves.
Brasilianeren Vieira havde som træner ansvaret og æren for at Iran for anden gang i sin historie - senest i Argentina 1978 - kvalificerede sig til en VM-slutrunde, men hans job blev overtaget af Tomislav Ivic - hvis iranske karriere blev kort. I en venskabskamp mod Italien i Rom tre uger før VM løb iranerne ind i et nederlag på 7-1, og det iranske fodboldforbund reagerede på ydmygelsen ved at undskylde over for det iranske folk - og fyre træneren. En fyring, der af andre grunde ikke var uvelkommen, eftersom nationalistiske kræfter i Iran mente det uværdigt, at en udlænding og vantro skulle lede det iranske hold i Frankrig. Ivic er kroat.

Irans træner bor i USA
Trænerløsningen blev Jalal Talebi, og den er meget pragmatisk. I de seneste 14 år har Talebi levet med sin familie i USA. I Palo Alto i Californien, hvor han har været fodboldtræner på det berømte universitet UCLA, samtidig med, at han ejer et supermarked. Den Store Satan har taget godt i mod Talebi, som rejste fra Iran efter den islamiske revolution i 1979. "Men ikke lige efter," som han sagde forleden på et pressemøde. "Det var et stykke tid senere, og jeg har altid kunnet komme tilbage til Iran uden problemer."
Talebi er tidligere iransk landsholdsspiller med 23 landskampe, og som træner førte han Iran til De Olympiske Lege i Montreal i 1976. I seks år arbejdede han i De Forenede Arabiske Emirater, og før VM i 1994 sagde han nej til et tilbud fra sin gode ven Bora Milutinovic, der dengang stod i spidsen for USA's VM-hold, om at blive hans assistent. Talebi kunne således i dag have været i den situation, at han havde været træner for USA's landshold. Tilfældet og ikke politikken ville det blot anderledes.
Talebi mener, at kulturforskellen mellem amerikanere og iranere på fodboldbanen vil gøre en forskel i hans favør: "I vores daglige liv viser vi hinanden meget større solidaritet, end man gør i USA, hvor enhver er sig selv nærmest. Vi kan vinde på vores solidaritet."
Kvinder på tribunerne
Og så må iranerne se bort fra, at der til deres kampe vil være kvinder på tribunerne. L'Equipe Magazine citerer i en reportage fra Iran og portræt af holdets stjerne, Ali Daei, reporterens guide: "Af hensyn til moralen er det ikke godt, hvis de kommer med på stadion. Når man ved, hvordan mændene opfører sig, og hvad de siger til dommerne for eksempel, så vil det være mangel på respekt for kvinder at lade dem høre på det. Og så er der i øvrigt en lov, der forbyder dem at komme på stadion, og den må vi jo følge."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu