Læsetid: 4 min.

Blair, bold og ballademagere

16. juni 1998

Endnu engang blev et EU-topmøde præget af begivenhederne på grønsværen. 'Mentalt er jeg med i Frankrig', lover EU-mødeleder Blair. Næppe betryggende for EU-topmødet

Derude
CARDIFF - De er verdens mest velklædte fodboldfans. De interesserer sig for stort set alle kampene. De har studeret alle tænkelige aviser forud for kampene - ikke bare de nationale, men også de internationale. Det eneste som egentlig adskiller dem fra de fans, som findes på de forskellige stadions i Frankrig, er deres opførsel, når bolden havner i netmaskerne og der er mål. Jubelråbene kan de levere. Men de klassiske dansescener og omfavnelser udebliver oftest. Dog med enkelte undtagelser fra fortiden.
Det er naturligvis det evigt omrejsende cirkus af journalister, som følger i hælene på de forskellige EU-møder, der i demokratiets navn afholdes på skift i unionens 15 medlemslande. I går og i dag har det sædvanlige EU-rejseri bragt journalisterne til den walisiske hovedstad Cardiff, hvor der er EU-topmøde. Et topmøde, som mandag faldt sammen med to vigtige åbningskampe ved VM i Frankrig. Først England mod Tunesien. Derefter Tyskland mod USA. De opstillede tv-skærme i presselokalet, der med jævne mellemrum fortæller journalisterne om, hvornår den britiske premierminister Tony Blairs talsmand briefer, eller hvornår luxembourgerne holder pressekonference, fandt hurtigt andre kanaler mandag eftermiddag, da kampen mellem England og Tunesien blev fløjtet i gang. Af 12 opstillede tv-skærme viste kun to billeder af briefing-tidspunkter. De 10 øvrige viste billederne fra Marseille, som blev accompagneret af begejstrede tilråb, da Alan Shearer bragte England foran 2-0.

Absent-minded
Den britiske premierminister skulle mandag eftermiddag lede EU-stats- og regeringschefernes diskussion om EU-samarbejdets fremtid. Umiddelbart en diskussion som kunne føre til hvad-som-helst - især, hvis det skal tages alvorligt, hvad Blair sagde til en journalist fra BBC på vej ind til mødet.
Her meddelte den britiske premierminister, at han desværre ikke ville være i stand til selv at se kampen.
"Men mine tanker vil være i Marseille," sagde Tony
Blair, som dermed offentligt erklærede, hans EU-kolleger måtte se frem til en diskus-
sion med en absent-minded mødeleder.
Blair vil dog næppe blive bebrejdet noget af sine EU-kolleger. De mest erfarne af dem kan huske, at der er en lang historisk tradition for, at EU altid timer sine topmøder sådan, at de falder sammen med store fodbold-begivenheder.
De mere garvede EU-reportere husker eksempelvis, hvordan den irske premierminister, Charles Haughey, i juni 1990 præcist var gået i gang med en briefing af den irske presse under topmødet i Dublin. Få minutter inde i briefingen dukkede irsk TV's Tommy Gorman op og råbte til premierministeren, at den afgørende kamp mellem Irland og Rumænien var endt uafgjort, og at der nu skulle være straffesparks-konkurrence for at afgøre, hvilket hold som skulle gå videre til VM-kvartfinalen.
Haughey afbrød sin briefing og fandt et tv med en besked om, at briefingen ville fortsætte, når der var en afgørelse i kampen. Afgørelsen faldt, da den irske målmand, Packie Bonner reddede rumænernes sidste forsøg, mens David O'Leary scorede og bragte Irland videre.
Den aften var gaderne i Dublin grønne og den senere efterfølgende midnats-briefing med daværende statsminister Poul Schlüter blev konstant overdøvet af fejrende fans i Dublins gader.

Rød-hvidt halstørklæde
To år senere var der igen fodbold på topmøde-programmet. Denne gang var det Danmark, som var i centrum. Danskerne havde kort forinden stemt nej til Maastricht-traktaten, og tre uger derefter var der topmøde i portugisiske Lissabon. Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen gjorde sig selv topmøde-berømt med sin bemærkning:
"If you can't join them,
beat them."
Han mødte op med rød-hvidt halstørklæde og kom for sent til aftenens topmøde-middag, fordi han ville se finalekampen mod Tyskland. Uffe Ellemann-Jensen var dog ikke den eneste, der kom for sent. Det samme var tilfældet for både den tyske forbundskansler Helmut
Kohl, og den franske formand for Europa-Kommissionen, Jacques Delors, som begge lod EU-fremtiden dumpe til anden prioritet, mens bolden rullede.
På Korfu to år senere var der igen VM i fodbold. Topmødets dagsorden var præget af et enorm slagsmål om, hvorvidt den belgiske premierminister, Jean-Luc Dehaene, eller den hollandske premierminister, Ruud Lubbers, skulle være ny formand for Europa-Kommissionen. Ved topmødets anden dag vandt Holland over Belgien i USA. Dermed var det et dobbelt nederlag for den belgiske fodboldgale premierminister, som heller ikke blev EU-formand.
Da Holland i weekenden spillede mod Belgien, var denne 0-0 kamp også det første tema, de belgiske journalister diskuterede med Dehaene, da han ankom til Cardiff.

Fodboldbilleder
Under topmødet i Firenze 1996 var det igen tv-skærmene i presselokalet, som fik muligheden for at vise fodbold-billeder, mens diverse talsmænd forgæves kunne forsøge at indkalde til presse-briefinger for at aflevere de seneste mellemregninger i EU's løbende diskussioner om alt fra kogalskab til kvalificerede flertalsafgørelser. Et tema som ingen tiltrækningskræft har, når der som i Firenze er straffesparks-konkurrence mellem England og Spanien.
Det er hævet over enhver tvivl, at det kommende topmøde i Portugal år 2000 vil få sit eget fodbold-særpræg. Men på det tidspunkt vil de være ekstra svært for de mange Bruxelles-baserede journalister at drage til topmøde, når spilles fodbold.
Europa-mesterskaberne kommer nemlig til at foregå i netop Belgien og Holland år 2000, og dermed havner en del af journalisterne i den situation, at de skal rejse til Portugal for at følge kampe, som måske foregår blot tre metro-stop fra hjemmet.
Fordelen er dog, topmøde-bolden forhindrer enhver kontakt med ballademagerne, som eksempelvis raserede gaderne i Marseille. Blair forsøgte fra Cardiff at tale de hysteriske England-fans til ro og meddelte, at han forud for kampen havde talt med england-træner Glenn Hoddle. Men kampen fik han ikke at se - det gjorde journalisterne til gengæld.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu