Læsetid: 1 min.

Blød start for euro-klub

6. juni 1998

ØMU-lande blev enige om faste møder - uden Danmark

BRUXELLES - De 11 lande, der ved årets udgang indfører den fælles EU-valuta, euroen, er enige om, at de hver måned vil mødes uden de fire EU-lande, som ikke er med i den planlagte økonomiske- og monetære union.
De 11 euro-lande mødtes første gang torsdag i Luxembourg og benyttede lejligheden til en diskussion om den økonomiske situation i ØMU-landene. Blandt andet blev Irland, Finland og flere sydeuropæiske lande opfordret til at bremse det private forbrug i disse lande.
De 11 ØMU-lande, som går under navnet euro-11, blev også enige om, at de i fremtiden vil holde regelmæssige møder med formanden for den nye europæiske centralbank, ECB.
ECB's chef, hollænderen Wim Duisenberg, vil således mødes med de 11 euro-lande, når disse mødes igen næste gang den 6. juli i Bruxelles. Både den tyske finansminister Theo Waigel og den østrigske finansminister Rudolf Edlinger, som ledede euro-11 mødet, sagde efterfølgende, at de 11 ØMU-lande ikke ønsker, at deres fælles møder skal føre til en splittelse i EU-samarbejdet.
"Vi har ikke tænkt os at lade Euro-11 blive en klub, som deler de 15 EU-lande i to grupper," sagde Edlinger.
Både økonomiminister Marianne Jelved, den britiske finansminister Gordon Brown og den svenske,Erik Åsbrink, har kæmpet imod, at ØMU-landene skal holde møder, hvor Danmark, Sverige og Storbritannien ikke deltager.

Dårlig græsk økonomi
Et fjerde EU-land, Grækenland, kan heller ikke deltage i ØMU-møderne, men det skyldes landets dårlige økonomi, mens de tre andre udenfor-lande selv har valgt, at de ikke vil deltage i EU´s planlagte økonomiske- og monetære union.
Mødet mellem euro-11 landene torsdag aften varede fire timer, mens noget tyder på, at gruppens næste møder bliver kortere og derfor mindre betydningsfulde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her