Læsetid: 4 min.

Bolvig ønsker bøden sat op

3. juni 1998

Tiltalte Jens Jørgen Bolvig fik lov til at dokumentere alt - undtagen Matthæus-evangeliet og to videobånd

"Den stol er beregnet til alle, der udtaler sig. Og det agter du utvivlsomt. Så du kan lige så godt tage plads."
Dommer Hans Erik Munk-Petersen fik helt ret i sin forudsigelse tirsdag formiddag i Kriminalretten i Hjørring.
Tiltalte, tidligere folketingsmedlem Jens Jørgen Bolvig, agtede i høj grad at udtale sig. Han tog plads i den anviste vidnestol, hvor han blev siddende den næste time, mens han udførligt redegjorde for motiverne til den lovovertrædelse, han er tiltalt for. Den tidligere radikale politiker var selvmøder - det vil sige uden advokat - og erkendt amatør i en retssal, men forsøgte efter bedste evne at ramme stilen med referencer til love og konventioner.
"Hvor har jeg dog læst meget på et sprog, jeg ikke forstår. Det må være svært at være jurist," sukkede han - ikke uden fornemmelse for de ni journalister fra landsdækkende og lokale medier, der havde sat sig på tilhørerpladserne.

Julebrev
I et helt år holdt Jens Jørgen Bolvig og hans kone en hviderussisk familie - mor, far og teenagesøn - skjult for de danske myndigheder, der vil udvise hviderusserne, efter at de har fået afslag på deres ansøgninger om asyl. Ved juletid 1997 meddelte Jens Jørgen Bolvig i sit fotokopierede julebrev - som bl.a. gik til radikale partifæller i regeringen - at han havde gemt hviderusserne for politiet. Det skete der ikke noget ved.
Først da Information på Jens Jørgen Bolvigs 68 års fødselsdag 15. januar 1998 på forsiden oplyste, at "Dansk politiker skjulte afviste asylansøgere", startede Hjørring Politi en efterforskning, der kulminerede i en afhøring af Jens Jørgen Bolvig (som straks tilstod) og mundede ud i et bødeforelæg på 2.500 kroner 26. marts.
Den bøde nægtede Bolvig at betale og mødte derfor tirsdag op hos dommer Munk-Petersen. Principalt ønskede den tiltalte - trods sin tilståelse - at blive frifundet. Subsidiært ville han have bøden sat op, da bøder under 3.000 kroner ikke kan ankes til landsretten.
Retssagen i Hjørring drejer sig om Udlændingelovens paragraf 59, stk. 3: "Den, der forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at indrejse eller opholde sig her i landet, straffes med bøde, hæfte eller fængsel indtil 2 år."
Men Jens Jørgen Bolvig gjorde intet for at benægte, at han havde overtrådt paragraffen og beskæftigede sig ikke med den i øvrigt. Hans indlæg drejede sig om andre love og konventioner - begyndende med Atlanterhavsdeklarationen fra mødet mellem Roosevelt og Churchill i 1941 over FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention til straffelovens nødretsbestemmelser - og om de forhold i præsident Aleksandr Lukasjenkos Hviderusland, der betyder, at de tre afviste asylansøgere vil være i fare, hvis de sendes tilbage.

Embedsmandsstyre
Jens Jørgen Bolvig og den københavnske præst Anders Gadegaard - som han selv medlem af Komiteen Flygtninge Under Jorden - har, fortalte han, "bombarderet" Flygtningenævnet med oplysninger, der burde have fået nævnet til at genoptage den hviderussiske families sag.
"Men det er sådan en slags embedsmandsstyre. Det er en dyne, man ikke kan trænge igennem overhovedet," forklarede Jens Jørgen Bolvig.
Han citerede Aleksandr Lukasjenko for at sige, at Hitlers diktatur "svarer til vore begreber om en præsidentstyret republik" og spurgte:
"Hvem vil sende folk til en hitlerbegejstret diktator? Jeg kan ikke tænke mig, at nogen humanistisk tænkende dansker vil gøre det."
Jens Jørgen Bolvig fik lov at bevæge sig langt omkring. Først da han nåede til at ville dokumentere Bibelens Matthæus-evangelium, trak dommeren en streg: "Nej, nej, nej. Nu stopper vi! Matthæus må gemmes til bedre tider."

Underholdende
Information havde efter retsmødet lejlighed til at spørge anklageren, Hjørrings vicepolitimester Philip Pagter, om dommeren havde givet den tiltalte for lang snor til at dokumentere irrelevant materiale:
"Det var da meget underholdende," sagde anklagemyndighedens repræsentant blot.
Under retsmødet fulgte Philip Pagter Bolvigs redegørelse med korslagte arme og uudgrundeligt blik. Han nøjedes selv med at dokumentere oplysninger fra den hviderussiske families asylsag, der har været prøvet i både Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, ligesom Folketingets ombudsmand på et tidpunkt har set på den uden at finde anledning til at gribe ind.
Inden Hans Erik Munk-Petersen med ordene "Jeg sover på den, Bolvig" havde optaget sagen til dom, takkede den tiltalte for, at dommeren havde givet ham god tid til at tale ud, og røg så i øvrigt ud i en lille meningsudveksling om, hvorvidt politiet uretmæssigt havde forhindret ham i at bruge video i retten.
Inden retssagen havde Jens Jørgen Bolvig anmodet anklageren om at sørge for, at der stod tv og video klar i retssalen, men da han ikke havde begrundet det nærmere, afslog Philip Pagter anmodningen.
For at få en ende på den diskussion, læste dommeren op af Bolvigs brev til politiet og tilføjede:
"Der står ikke en papand om, hvad det skal bruges til."
Medvinden fik Philip Pagter til at hovere:
"Det kunne jo også have været en hjemmevideo. Hvad ved jeg."
Dommeren fortsatte: "Man må ikke bruge hvide kaniner i retten."
"Hr. dommer," sagde Bolvig formelt, "når De spiller kort, viser De jo heller ikke modspillerne alle trumferne."
"Du har set for mange dårlige B-film fra USA. Bolvig får ikke nogen filmrettigheder, før vi ved, hvad han vil bruge det til," afskar byretsdommer Hans Erik Munk-Petersen og bebudede en dom førstkommende tirsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her