Læsetid: 3 min.

Bondejokker

27. juni 1998

RADIO & TV
Man skulle tro, det var relativt nemt at speake fra en fodboldkamp. Det er det ikke. Det kan man konstatere ved at stille ind på DR TV, TV3 og Eurosport for tiden. Kommentatorernes måde at gribe opgaven an på varierer voldsomt, og der er klare kvalitetsforskelle.
For snart mange år siden, da Tommy Troelsen blev tilknyttet DR, var der ingen ende på begejstringen over, at der endelig kom en person til, som havde forstand på sagerne. For undertegnede har det altid været oplagt, at hans gennemslagskraft først og fremmest skyldtes en taknemmelig baggrund i form af Gunnar Nu Hansen og Niels Christiansen.
Kort fortalt tilhører Tommy Troelsen en speakerskole, hvor hovedopgaven er at referere ting, som tilskueren selv kan se med det blotte øje. Et typisk eksempel, når man viser en scoring i slow fra alle mulige vinkler er:
Han smækker bolden ind over, hvor X dukker op og header den ind i det lange hjørne.
Det, der i sådant et eksempel dokumenterer ekspertisen, er verbalkonstruktionen smække ind over og det substantiviske udtryk det lange hjørne. Men hvad enten bolden bliver smækket, lagt eller sendt ind over og hvad enten der scores i det lange eller det korte hjørne eller midt i målet, er hovedsagen, at seeren ikke får noget at vide, vedkommende ikke selv kan se.
Nu speaker Tommy Troelsen ikke mere. I øjeblikket fungerer han i DR's studie i Paris, men problemet er det samme. Han fortæller stort set ikke ting, folk ikke selv kan se og har set. Og desværre fortsætter den skole, han repræsenterer, hos de folk, DR har sat til at speake fra kampene.
Værst er John Sivebæk. Det er ikke til at vide, hvem der har opfundet ham til opgaven, men man tager næppe meget fejl, hvis det er Tommy Troelsen. Sivebæk er i realiteten en sproglig kloning af Troelsen, bortset fra at han uafladeligt bruger udtrykket aktion. Som seere får vi hele tiden aktionen at se igen. Og mens vi ser aktionen, får vi at vide, hvad det er, vi ser.
I den sammenhæng er det interessant at notere sig, at sådan behøver det ikke være. Per Frimann, der indgår i en anden speakerkonstellation for DR, dokumenterer, at det kan lade sig gøre at holde fast i den konkrete situation og kaste lys over, hvorfor den udvikler sig, som den gør, eller hvorfor den endte, som den gjorde.
Gang på gang lykkes det ham at sætte ord på processer, som ikke er umiddelbart synlige. Det er faktisk en sportskommentators fornemste opgave. Det er bl.a. derfor, vedkommende er placeret på selve stedet og ikke - som man i almindelighed gør på Eurosport - lader folk
speake fra et studie i Stockholm, hvor de følger aktionen på en skærm som alle os andre.
Men det, at man har forstand på en sag og kan gøre rede for de dybere lag i den, rejser nogle andre problemer, det kan være svært at håndtere. Det drejer sig om kritik af spillerne. Ifølge den danske speakerskole eksisterer der en generel regel, der går ud på, at man ikke kritiserer en dansk spiller direkte. Dommeren kan være idiot, som det fremgik af Carsten Werges kommentar til kampen mellem Danmark og Sydafrika, og man må gerne fremhæve modstandernes nærmest overmenneskelige kvaliteter, så det danske hold fremstår i et gunstigere lys. Men på tv er det forbudt at kritisere sine egne.
Da Jan Mølby for nogle måneder siden som kommentator for TV 2 nøgternt kritiserede Peter Møller som værende for primitiv til at kunne være med i en VM-slutrunde og antydede, at der næppe var råd til at have en spiller som Michael Laudrup med, der stort set intet foretager sig defensivt, resulterede det i mange hævede øjenbryn i den danske fodboldverden. Hvis man indkalder en ekspert, er det vel for at få en ekspertvurdering af, hvad sagen handler om. Men lige præcis i spørgsmålet om kritik af egne spillere går grænsen.
Men også her gør Per Frimann det godt. Diskret og diplomatisk påpeger han svaghederne på et dansk hold, der i VM-sammenhæng mest af alt minder om nogle bondejokker fra serie 7. Det eneste håb, man kan skimte før søndagens kamp mod Nigeria, er, at selv bondejokker ikke konstant kan spille så ringe, som det har været tilfældet indtil nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her