Læsetid: 3 min.

Clinton i klemme på Kina-besøg

27. juni 1998

Tilbageholdelser af systemkritikere kaster skygge over Kina-besøg og skaber problemer for præsident Clinton, der er under pres hjemmefra

Præsident Bill Clintons besøg i Kina skulle have være symbolet på et nyt forhold mellem USA og Kina og en anerkendelse til Kina om, at landet er på rette vej. Men allerede på andendagen af det ni dage lange besøg er der kurrer på tråden.
Clinton skal i dag mødes med Kinas leder, Jiang Zemin, men en kontrovers om tre systemkritikere truer med at kaste mørke skygger over mødet.
Kinesiske myndigheder arresterede fire systemkritikere i byen Xian, kort før Bill Clinton torsdag ankom til byen som første stop på sin ni dage lange rundrejse i Kina.

Kidnappet
Den i Xian bosiddende systemkritiker, Yang Hai, blev løsladt få timer før Clinton fløj videre til Beijing. Han sagde, at politiet havde kidnappet ham torsdag for at forhindre ham i at tale med amerikanske journalister og havde tilbageholdt ham på et hotel i Xian.
"En af politifolkene truede mig med, at han ville banke mig ihjel, hvis jeg forsøgte at gå nedenunder," fortæller Yang til nyhedsbureauet Reuter.
Han blev smidt ud af universitetet og fængslet i et år efter demonstrationerne i 1989.
En anden af de tilbageholdte kritikere, Zhang Jiankang, der ligeledes er bosat i Xian, fortalte journalister, at han var blevet løsladt fredag morgen efter at have været tilbageholdt i seks timer. Han var også blevet tilbageholdt for at forhindre ham i at tale med amerikanske journalister.
Arrestationerne skabte stor opmærksomhed i det medfølgende amerikanske presse-korps, der på linie med Clintons republikanske modstandere hjemme i USA har ført en kampagne mod Clintons besøg.
Clinton var fredag under pres og tog åbent afstand fra arrestationerne og lovede at tage hændelsen op med Jiang Zemin.
"Hvis det er rigtigt, så viser det ikke Kina fra sin bedste side, men et land der skuer bagud istedet for fremad," sagde Clinton, der dog ikke vil lade tilbageholdelsen af systemkritikerne påvirke sit syn på dialogen med Kina.
Fredag morgen løslod de kinesiske myndigheder tre af de fire arresterede, hvilket tog en del af presset væk fra Clinton.
De kinesiske myndigheder har pure afvist at have arresteret systemkritikere og betegnede oplysningerne som "ondsindede rygter".

Svær balance
Affæren viser dog tydeligt, at Clinton hele tiden balancerer på en knivsæg mellem hjemlige krav om kritik af menneskerettighedernes ringe kår i Kina og risiko for at provokere sine kinesiske værter.
Hidtil har Clinton undgået at begå samme brøler som sin forgænger, George Bush, der under dennes Kina-rejse i 1989 inviterede systemkritikeren, Fang Lizhi, med til en middag, hvor også præsident Yang Shangkun skulle deltage. Et højest upopulært initiativ, men på trods af massivt pres fra kineserne ville Bush ikke trække invitationen tilbage. Da Fang Lizhi mødte frem slog sikkerhedsstyrkerne til og forhindrede ham i at deltage - et eklatant nederlag til Bush. Den situation vil Clinton undgå, og han har afvist at mødes med oppositionsgrupper i Kina.

Tiananmen Pladsen
Desuden er han gået med til at blive modtaget af Jiang Zemin på Tiananmen Pladsen - Den Himmelske Freds Plads - i Beijing, der var skueplads for de kinesiske myndigheders brutale nedkæmpelse af demokratibevægelsen i juni 1989.
Specielt det sidste er Clinton blevet voldsomt kritiseret for, idet iagttagere ser det som et tegn på, at Clinton-regeringen har lagt de blodige begivenheder bag sig.
Sagen om systemkritikerne har hidtil overskygget andre og lige så vigtige sager, der er på de kinesiske lederes og Clintons dagsorden.
I dag ventes Clinton og Jiang Zemin at gå i gang med indgående forhandlinger om deres landes fremtidige forhold. Øverst på listen af emner står samhandel, udveksling af teknologi, begrænsning af den militære oprustning, Taiwan og den økonomiske krise i Sydøstasien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her