Læsetid: 4 min.

Danmark må arbejde sig videre

12. juni 1998

Det faktum, at det danske landshold har tabt tre kampe i træk, behøver ikke betyde det helt store. Værre bliver det, når man tænker på måden, det er sket på

VM 98
Det danske fodboldlandshold får det svært i Frankrig. For med de sidste forberedelseskampe in mente - der som bekendt alle blev tabt - har holdet ærgerligt nok afsløret store svagheder. Især har forsvaret været miserabelt, men såvel midtbanen som angrebet har slet ikke fungeret så godt som i kvalifikationsturneringen.
De kommende modstandere i gruppe C - Saudi-Arabien, Sydafrika og Frankrig - synes på den baggrund at have grund til at vejre morgenluft.
Det virker kort sagt som om, at landsholdets styrke helt er forsvundet i løbet af vinterhalvåret: Tidligere var forsvaret et af de stærkeste i Europa, men senest har den bagerste kædes 'søvngængeri' været iøjnefaldende, og ikke mindst derfor er landsholdet på få måneder rutschet fra en 8. til en 27. plads på FIFA's verdensrangliste over fodboldlandshold.
Keeper Peter Schmeichel, der plejer at være sikkerheden selv, har i kampene mod henholdsvis Sverige og Cameroun vist forbløffende lidt engagement, specielt som dirigent af forsvaret ved dødboldsituationer.
Modstanderne har på den måde fået ualmindeligt meget plads til afslutninger, især på hovedstød i selve målfeltet. Adskillige af de syv mål, der blev lavet mod holdet i disse kampe, kom efter elementære opdækningsfejl, hvor målscorerne havde flere kvadratmeters råderum.

Metaltræthed
Man kan kun bede til de højere magter om, at ankermanden fra Manchester United i de seneste kampe har været hjemsøgt af psykisk og fysisk metaltræthed efter de mange kampe for sin engelske klub. En træthed, der gerne skulle være forsvundet, når det går løs mod Saudi-Arabien i dag kl. 17.30.
Det samme kan man håbe på med hensyn til forsvarsspillerne, der gang på gang har stået forkert, når modstanderen i opvarmningskampene er kommet i hurtige kontraangreb. Årsagen til miseren kan være, at der på holdet skulle integreres nye kræfter på midtbanen. Og i de tilfælde, hvor bolden er blevet tabt her, har forsvaret virkelig set gammelt og tungt ud.
Forhåbentligt har holdet fået arbejdet med fysikken, for som en kollega spurgte landstræner Bo Johansson efter kampen mod Cameroun: "Er det ikke lidt betænkeligt at se en Brian Laudrup, der ikke kan rykke fra modstanderne. Normalt plejer han jo at rykke fra dem, med eller uden bold?".

Brødrenes last
Dertil skal siges, at den yngre Laudrup efter egne udsagn har været belastet af de vanskeligheder, der var med hans klubskifte fra skotsk til engelsk fodbold. Nu er det et overstået kapitel, og dermed skulle der være mulighed for at Brian Laudrup får åbnet for sit reservoir af finter, der bør udløse højeste alarm-
beredskab hos modstanderne.
Storebror Michael er uden diskussion en genial spiller. Men er hans kølige overblik og lillebroderens ultrafarlige dribleture nok til at det danske landshold kan få succes? Mange udenlandske iagttagere mener nemlig skråsikkert, at Danmarks resultater står og falder med Laudrup-brødrene.
Betænkelig på Danmarks vegne kan man for alvor blive ved tanken om, at de to bliver tæt opdækket. Disse kreative aktører har simpelthen brug for plads, og bryder sig ikke om, at markørerne hele tiden klistrer til fødderne af dem.
Omvendt skulle nogle af de andre spillere kunne udnytte den situation. Men er 'grønskollingerne' Martin Jørgensen og Per Frandsen modne til det?
Over flankerne har man heller ikke set ret meget til hverken Thomas Helveg eller Jan Heintze. Der er ellers brug for deres løb ned ad linjen, hvorefter de så smækker klatten ind over til Ebbe Sand eller Peter Møller.
Ønsker holdet at gå videre, skal der specielt løbes noget mere og noget hurtigere end i forberedelseskampene.

Frankrig vanskeligst?
Formentlig bliver Frankrig den hårdeste modstander. Og underligt nok synes holdets problemer at være nogle af de samme som danskernes: Det konstruktive spil er koncentreret om midbanefolkene Zinedine Zidane og Youri Djorkaeff, der delvis opererer som hængende angribere. Her må danskerne simpelthen være lysvågne og forstyrre de to ved enhver antydning af, at bolden bliver spillet til dem. Det bryder særligt sidstnævnte sig ikke om, og så går han psykisk ned. I sammenligning med Laudrup-brødrene er de to mere målfarlige, bl.a. fordi de selv kan gå den direkte vej mod mål og begge har et ypperligt skud.
Danskernes chance ligger især i at fyre kanonen af udefra, hvadenten målmanden hedder Bernard Lama eller Fabien Barthez. Som regel er de gode, men engang imellem slipper de nemme bolde ind.

Sydafrikansk eufori
Sydafrika er med ved VM for første gang, og det har udløst en euforisk stemning i landet. Euforien omfatter også præsident Mandela, der i ugens løb har skrevet en personligt brev til spillerne.
Sydafrikanerne udmærker sig ikke mindst ved hurtighed og tekniske kunnen. Dette blev rigeligt belyst, da holdet på hjemmebane vandt det afrikanske mesterskab i 1996.
Men for tiden synes holdet at være hæmmet i angrebet, og det kniber med scoringerne. Den franske træner Phillippe Troussier vil sandsynligvis give den 20-årige Benedict McCarthy chancen ved siden af Phil Masinga oppe foran. Førstnævnte besidder hurtighed og driblekunst og er målfarlig. Forsvaret er absolut ikke uovervindeligt.

Psykologen Johansson
Saudi-Arabiens kampe i foråret har givet ret forskellige resultater: bl.a. 0-6 mod Norge, men 0-0 mod Holland på udebane. Saudierne er teknisk gode, og har i deres VM-helt fra 1994, Saeed Al Owairan en brandfarlig mand, der kan gå selv.
Efter avancement til ottendedelsfinalerne ved sidste VM, håber holdet at opnå mindst det samme denne gang. Saudiernes store svaghed er, at de mister modet, når de kommer bagud, hvilket ikke mindst skyldes, at der er mange individualister på holdet.
Spørgsmålet er, hvor god en psykolog, landstræneren har været i de seneste uger. For det faktum, at man har tabt tre kampe i træk behøver ikke betyde det helt store. Værre bliver det, når man tænker på måden, det er sket på.
Hvis det danske landshold vil slås for det, går det videre til ottendedelsfinalen. Men der arbejdes hårdt for sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her