Læsetid: 4 min.

Dommeren som bøddel

26. juni 1998

Det sidste urimelige fløjt er ikke lydt endnu

VM 98
Saint-Etienne - Eventyrglansen er ikke skallet af Michael Laudrup her i de sidste dage af hans karriere, konstaterer sportsavisen L'Equipe i sin vurdering af det danske holds indsats i kampen mod Frankrig. I L'Equipe's spillervurdering er den ældre Laudrup, sammen med Peter Schmeichel, den danske spiller, der får højst karakter, nemlig 6,5.
Det var hans inspirerede øjeblikke, der bragte Danmark til de farligste afslutninger som frispilningen af Brian med en lang dyb stikning og blikket for Martin Jørgensens ryk ved det hurtigt og erfarent tagne frispark. Få øjeblikke, men vigtige.
Men det er ikke Frankrigs og Danmarks fredelige afgørelse om de to kvalificerende pladser i gruppe C, der optager sindene. Det er Paraguays sensationelle eliminering af Spanien ved at slå gruppevinderen Nigeria med 3-1 i onsdagens sene aftenkamp. Sejr var kravet til sydamerikanerne, og så var det til ingen verdens nytte for Spanien, at de gjorde mere end deres pligt og slog Bulgarien med hele 6-1.
Uden at have spillet dårligt, er Spanien den første af de store forboldnationer, der må forlade turneringen. Til en ottendedelsfinale på lørdag mod Frankrig, der ikke er kede af den udvikling. Paraguay har i to uafgjorte kampe - mod Bulgarien of Spanien - spillet 'norsk' med et stærkt centerforsvar og hele holdet linet op foran eget mål og den karismatiske og tilsyneladende upasserbare målmand Chilavert.
Nigeria stillede op uden flere nøglespillere - blandt andet forsvarsdirigenten Uche - og uden at man kan laste holdet for at forære sejren væk, skabte visheden om, at førstepladsen i gruppen allerede var sikret en del flegma og koncentrationssvigt hos afrikanerne. Så også på den måde lignede kampen Norges sejr over Brasilien, som betød, at de velspillende marokkanere måtte rejse hjem trods deres afsluttende 3-0 sejr over Skotland.

Rejser hjem i raseri
Når den sidste kamp i en indledende runde er livsvigtig for det ene hold og ligegyldig for det andet, opstår den slags anormale resultater, men det er der ikke noget at gøre ved. Anderledes er det, når det er en fejlagtig dommerkendelse, der afgør hvilket hold, der skal fortsætte i turneringen, og hvilket, der må forlade den.
Marokkanerne rejste rasende og protesterende hjem på grund af det straffespark, som den amerikanske dommer Esfandarian Baharmast gav nordmændene i sidste minut.
Også Cameroun er rejst hjem på grund af en dommerkendelse. Den ungarske dommer Laszlo Vagner annullerede i Camerouns kamp mod Chile det mål af Omam Biyik, der ville have bragt afrikanerne, og ikke Chile, videre. Dommeren underkendte målet, fordi der forinden var begået en forseelse af Camerouner længere tilbage på banen, men det har været umuligt at dokumentere, hvilken forseelse, der var tale om, og dommeren bebrejdes, at hvis han havde set et frispark, som ingen andre har set, så skulle han have fløjtet for det med det samme og ikke ladet spillet fortsætte.

Blatters stemmekvæg
At to afrikanske nationer straffes af dommerne er udtryk for kolonialisme og racisme lyder det i de marokkanske og camerounske protester. FIFA's nyvalgte præsident Joseph Blatter afviste i onsdags, at han ville holde et møde med turneringens dommere for at skabe klarere og ensartede retningslinier for dem, og han gav dommerne FIFA's hele støtte: "Der sker fejl, men niveauet er godt," sagde han. Heller ikke VM-organisationens leder, Michel Platini, ville deltage i polemikken om de meget uensartede og i mange tilfælde notorisk skandaløse dommerkendelser.
I den principielle ende af den ophedede debat retter kommentarer og ledere i den internationale sportspresse kritik mod den geo-politiske udvælgelse af dommerne, som har været et af Joseph Blatters midler til at skaffe sig stemmer fra den tredie verden for sin kandidatur. Kriteriet må være, at dommeren er god, og ikke hvor han kommer fra.
Et andet krav er professionalisering af dommerne. Spillet har udviklet sig til at blive hurtigere og hurtigere, alle spillerne er tårnhøjt gagerede, og pengerigeligheden i fodbold er stor. Derfor er det grotesk, at de eneste amatører i VM er dommerne og de frivillige, der viser vej til toiletterne og tribunepladserne.
Kampe på højt niveau skal ledes af dommere fra et professionelt højtlønnet team, hvortil kvalifikationskravene er strenge.
Det eneste, der i kommentarerne er enighed om, er at udviklingen - spillets og teknikkens - er løbet fra en enkelt amatør med en fløjte, og at Joseph Blatter med sin tidlige appel om at straffe hårdere har sat dommerne under pres og har skabt stor vilkårlighed i afgørelserne, fordi der ikke er klare retningslinier for hvad, der skal straffes, og hvor hårdt.
FIFA's eneste sanktion mod inkompetente dommere - eller et enkelt fejlskøn - er at sende dem ud af turneringen, men det sidste urimelige fløjt er ikke lydt endnu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her