Læsetid: 2 min.

Fagforbund kræver flex-orlov

11. juni 1998

Børnefamilierne har brug for mere tid, siger KAD og BUPL. Brug dog de ordninger, der findes, siger forsker

Forældreorloven skal ændres, så det bliver muligt at holde orlov i en uge eller bare nogle dage af gangen, mener Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark (KAD) og Børne og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL).
Begge forbund erklærer sig dybt skuffede over regeringens børnepakke. Børnene er blevet glemt i hensynet til arbejdsmarkedet, siger de.
"Jeg havde forventet, at vi med regeringens børnepakke fik skabt den fleksibilitet i forældreorloven, som alle går og råber på," siger Bente Sorgenfrey, formand for BUPL, der organiserer medarbejderne i daginstitutionerne.
"Vores erfaring er, at småbørnsfamilierne efterspørger et nedslag i den daglige arbejdstid. For det er det, der betyder noget for børnene. Og det kunne man bl.a. ordne gennem en mere fleksibel forældreorlov," siger hun.
I KAD er man også meget skuffede over regeringens børnepakke.
"Vi havde store forventninger til større fleksibilitet i forældreorloven, så man kunne gå på orlov i mindre tid - helt ned til en enkelt uge og måske dage. Ikke mindst for at få fædrene med," siger næstformand Jane Korszaks.
Regeringen lægger op til, at orloven skal ændres efter drøftelser med arbejdsmarkedets parter. Men Jane Korszak tror ikke på, at det vil give resultater.
"Det der med arbejdsmarkedets parter er selvfølgelig festligt, folkeligt og fornøjeligt. Men vi er lige kommet ud af en overenskomstsituation, hvor arbejdsmarkedets parter i en almindelig forhandlingssituation ikke kunne tage hul på det emne. Så tror jeg ikke så meget på, at trepartsdrøftelser om orlov vil give resultater," siger Jane Korszak. Ligesom Bente Sorgenfrey ønsker hun, at regeringen havde præsenteret en børnepakke med mere end bare hensigtserklæringer.

Brug dog reglerne
Forskningsleder for Børne og familieområdet ved Socialforskningsinstituttet, SFI, Vita Bering Pruzan, er enig i, at en mere fleksibel forældreorlov ville være en fordel for mange børnefamilier.
Men hun mener ikke, at regeringen bør ændre lovgivningen på området. Folk ønsker nemlig ikke at arbejde mindre. Og i forvejen udnytter vi ikke de tilbud om fleksibilitet i hverdagen, som der findes, siger hun.
"Al vores forskning viser, at spørger man folk, hvad de ønsker, siger de "fleksibilitet i hverdagen". Men når det kommer til stykket prioriterer de ferie og arbejde højere. Det er afgørende ændringer i holdning snarere end ny lovgivning, der skal til."
Især forældre med karrieredrømme er dårlige til at bruge de nuværende tilbud om mere fleksible arbejdstider, siger Vita Bering Pruzan.
Hun forstår derfor godt, at regeringens udspil er tyndt på egentlige lovforslag.
Alligevel er hun kritisk over for regeringens redegørelse:
"Hvor er børnene henne i den? Den handler om samfundsøkonomi og hensyn til arbejdsmarkedet. Om hvordan man sikrer, at arbejdskraften er mest muligt tilgængelig på arbejdsmarkedet. Og dét er ikke nødvendigvis børnevenligt," siger Vita Bering Pruzan:
"Jeg synes, det er lidt underligt, at børn ikke er nævnt i en børnefamilie-redegørelse," siger hun.
"Men når det så er sagt, kan jeg til gengæld meget godt lide, at regeringen lægger ud med at sige, at familierne har ansvaret for børnene. Og forældrene skulle tage og lytte mere til børnene og til deres krav."
"For mulighederne er der. Det gælder bare om at udnytte dem," siger Vita Bering Pruzan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her