Læsetid: 2 min.

Familieopgør i Cardiff

16. juni 1998

Kristdemokrater i slagsmål om Berlusconi. Prodi beklager sig over beslutning om at udvide familien

Familieudvidelse
CARDIFF - Der var ballade i en af EU's to store politiske familier, forud for EU-topmødet i Cardiff. Kristdemokraterne fra de forskellige EU-lande havde forud for Cardiff-topmødet besluttet sig for at udvide familien. Det skete i Europa-Parlamentet, hvor den krist-demokratiske gruppe optog parlamentarikerne fra det italienske Forza Italia som medlemmer i den politiske gruppe.
Den beslutning førte til et regulært slagsmål blandt kristdemokraternes politiske topfolk som tæller den tyske forbundskansler Helmut
Kohl, den belgiske premierminister Jean-Luc Dehaene og Europa-Kommissionens formand, Jacques Santer.
Forud for kristdemokraternes sædvanlige koordinations-møde inden EU-topmødet, fik kristdemokraternes formand, den tidligere belgiske premierminister Wilfred Martens et vredt brev fra den italienske premierminister Romano Prodi.
Prodi er med i krist-demokrat-familien, men han meddelte kort og godt, at han ikke ønskede at deltage i krist-demokrat-mødet, da gruppen havde optaget Forza Italia parlamentarikerne som medlemmer. Forza Italia ledes i Italien af Silvio Berlusconi, som udgør en hård opposition mod Prodi-regeringen. Der var med andre ord tale om, at regering og opposition i Italien skulle befinde sig i den samme europæiske familie.
På kristdemokraternes topmøde blev spørgsmålet diskuteret til sent søndag aften, for at forsøge at finde en løsning på problemet.
Løsningen blev, at EU-parlamentarikerne fra Forza Italia betragtes som individuelle medlemmer af Europa-Parlamentets kristdemokratiske gruppe. Men selve partiet - Forza Italia - anses ikke som krist-demokratisk og medlem af den politiske familie. Af samme årsag vil Silvio Berlusconi ikke blive inviteret til krist-demokratiske topmøder i fremtiden. Her vil invitationen også i fremtiden havne hos den nuværende italienske premierminister Romano Prodi. Men EU-parlamentarikerne fra Forza Italia får lov til at blive i den krist-demokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.
Bag hele historien gemmer sig et element i den tyske valgkamp. Den tyske kristdemokratiske forbundskansler, Helmut Kohl, fører valgkamp på, at der med en socialdemokratisk regering i Tyskland vil blive åbnet for indflydelse fra de tyske kommunister.
De tyske socialdemokrater har tilbagevist denne kritik fra Kohl med argumenter om, at Kohl er i politisk familie med Romano Prodi, som i Italien samarbejder med netop de tidligere kommunister. Optagelsen af Forza Italia i kristdemokraternes gruppe betragtes af flere som et led i den tyske valgkamp, men er blevet mødt med en del kritik, fordi Forza Italias tidligere udenrigsminister, Martino, viste sig at være meget euro-skeptisk, og krist-demokraterne er normalt den mest EU-positive politiske gruppering i Europa-Parlamentet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu