Læsetid: 3 min.

Fest med efterspil

5. juni 1998

Historien bag Cannes-vinderen 'Festen's vej til biografen er næsten lige så dramatisk
som filmen selv

KOMMENTAR
Thomas Vinterbergs prisvindende familiedrama, Festen, er blevet midtpunkt i en strid mellem filmens producenter, Nimbus Film og Danmarks Radio, og de danske biografejere. En strid, som også kan få konsekvenser for Lars von Triers Idioterne.
Omdrejningspunktet er det antal måneder, som en film får i biograferne, før den sendes ud i tv eller på video - den såkaldte holdback-periode. For en film delvist finansieret af Det Danske Filminstitut er perioden på forhånd fastlagt til 24 måneder, men med en film som Festen, der er lavet uden statsstøtte, er det producenten selv, der forhandler.
I kontrakten, som Nimbus og DR oprindeligt lavede med hinanden og den tredie partner i Dogme 95-samarbejdet, Zentropa, var indføjet et holdback på tre måneder, hvilket har vist sig at være helt uacceptabelt for biografejerne.
"Den eneste, der har glæde af den aftale, er DR, fordi der er prestige i at vise en Cannes-vinder så hurtigt som muligt i tv," siger Per Grunnet, leder af Gladsaxe Bio.
Grunnets argument er, at selvom de store premierebiografer kun viser en film i en måned til halvanden, så er der mange af de mindre biografer, som slet ikke når at vise filmen. Eller får et for lille publikum.
At biografbranchen i den grad er oppe på mærkerne skyldes, siger Grunnet, at man for nogle måneder siden oplevede, hvorledes Zentropa og filminstituttets direktør, Henning Camre, tillod tv-visning af deres fælles projekt, tegnefilmen H.C. Andersen og den skæve skygge, kun seks uger efter filmens biografpremiere. Camre henviste til filmens dårlige indtjening i biograferne og hævdede, at en visning på DR2 ville skærpe interessen og følgeligt betyde en øget biografindtjening.
Resultatet viste sig at blive det modsatte.

Succes
I løbet af årets filmfestival i Cannes blev det stadigt mere tydeligt, hvor stor en succes Nimbus havde på hånden med Festen, og, måske stillet over for biografernes uvilje i forhold til de tre måneders holdback, fik DR, Nimbus og Zentropa forhandlet sig frem til i alt seks måneder. Men det er ikke nok for biograferne, der insisterer på 12 måneder.
Konflikten er blevet optrappet, fordi Nimbus og Festens distributør, Scanbox Danmark, har besluttet sig for at fremskynde filmens premiere nogle måneder i stedet for, som planlagt, at sende den ud til efteråret.
"Et holdback på seks måneder er alt, alt for lidt," mener Per Grunnet, der angiveligt taler for hele biografbranchen. Derfor blev der onsdag aften afholdt et møde mellem DR2s direktør, Bjørn Erichsen, og biografejerne under ledelse af Morten Schyberg, Lyngby Teatret og formand for Foreningen af premierebiografer.
Erichsens oplæg på mødet var, ifølge Per Grunnet, et holdback på seks måneder og i tilgift, at DR2 undlader at vise Festen på tv, indtil filmen har udspillet sig i biograferne.
Hverken Schyberg eller DR vil udtale sig, men Grunnet tror dog, at biograferne fortsat vil insistere på et års holdback. Og, siger han, får de dem ikke, "så vil Festen ikke blive vist i danske biografer!"

Ultimatum
Men ifølge Informations oplysninger ville Bjørn Erichsen ikke gå med til et år, og biografejerne blev onsdag sendt hjem med et ultimatum, der gik på et holdback på ni måneder. I dag, fredag, skal de så give Erichsen besked, om de vil acceptere hans tilbud eller ej.
"Det er urimeligt, at Bjørn Erichsen opfører sig som en privat producent og påberåber sig rettigheder, som hører en sådan til," siger Per Grunnet og anfører, at de to dogmefilm jo blev lanceret i Cannes med penge fra Det Danske Filminstitut og ikke DR.
"Vi kan ende med at stå i den særprægede situation, at en Cannes-vinder får biografpremiere i 25 lande verden over, men ikke i det land, hvor filmen blev produceret."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu