Læsetid: 4 min.

Film i tv

18. juni 1998

*John Landis er i denne uge biografaktuel med en slentrende veloplagt genoplivning af kultheltene Blues Brothers, og også DR 1 lader Landis divertere med en af sine indforståede komiske genre-pasticher. I Three Amigos er det westerngenren i mexikansk sovs, der står for skud, når Landis sender tre stumfilmstjerner sydpå og lader dem optræde som modstræbende frihedshelte. Landis kan godt være noget omstændelig og er det også her, inden han får sat fut i løjerne og fyrer sine lader gags og indtagende fjolle-påfund af. Men han er godt hjulpet af Steve Martin, Chevy Chase og Martin Short som de tre tøsedrenge - parodier på Hollywoods machohelte kendt fra film af typen Den vilde bande og Syv mænd sejrer.
Three Amigos/ De kom, de så - de løb! DR 1, fredag kl. 21.30-23.15

*James Cameron markerede sig som fremtidens mand fra det øjeblik, han udsendte Terminator, der i 1984 blev et relativt lavt budgetteret gennembrud for både ham og Arnold Schwarzenegger. Enhver med filmøjne i hovedet (men det er nu ikke alle, der har det) kunne se, at her var en action-instruktør, der kunne pumpe adrenalin i en hensygnende science fiction-genre. Der kom drøn på drengen - og samtidig en apokalyptisk fornemmelse og en sporadisk romantisk følelse, der foregriber Titanic. Schwarzenegger spiller en halv robot/halvt menneske, der sendes fra fremtiden tilbage til nutidens Los Angeles for at myrde en kvinde, som har en historisk mission. Hun fremstilles af Linda Hamilton, sårbar af udseende, men besjælet samme jernvilje som flere andre af Camerons heltinder.
Terminator. TV 3, fredag 23.30-01.25

*Peter Weir laver altid seværdige film, men ikke længere så mange. Sidst vi hørte til ham var i 1993, da han udsendte det mærkelige, fascinerende manikerportræt Frygtløs med Jeff Bridges. Men også Green Card fra 1990 er en god film, en intim romantisk New Yorker-komedie, der lever på et meget fint neddæmpet, psykologisk træfsikkert samspil mellem Gérard Depardieu og Andy MacDowell. Det er den gamle historie om modsætningernes møde - hun er den fornuftige, grønne aktivist med tilknytning til den solide amerikanske venstrefløj og selvfølgelig vegetarianer, han den impulsive boheme, som ryger og spiser kød af en hele sit ærlige franske hjerte. Parret bringes sammen, da hun overtales til at indgå et pro forma-ægteskab, så han kan få det grønne kort, der giver permanent opholds- og arbejdstilladelse. Til gengæld får hun så en hedt attrået taglejlighed med have og drivhus. Peter Weirs kunst består ikke mindst i at afværge det forudsigelige i romancen mellem de to - hvilket sker gennem et mylder en sjove små hverdagssituationer, f.eks. da parret overfor myndighederne tvinges til at gennemspille en falsk romance. Og Depardieu og Andie MacDowell føler sig tydeligvis superbt hjemme i rollerne - hvornår, før eller siden, har MacDowell egentlig været så god?
Green Card. DR 1, lørdag kl. 21.30-23.20

*Burt Lancaster optræder igen for 4-forstillingernes nostalgikere og andre liebhavere i denne Robin Hood-agtige historie fra middelalderens Italien. Lancaster spiller frihedshelten Dardo, der sætter sig op mod adelsmanden 'Høgen', som har kidnappet hans søn. Til slut klæder Dardo og hans muntre svende sig ud som gøglere og udkæmper det afgørende slag med 'Høgen'. Som i Den knaldrøde pirat får Lancaster god mulighed for at demonstrere sine akrobatiske færdigheder, og det er overhovedet en veloplagt røver og soldater-film i datidens lidet voldelige stil. Jacques Tourneur er instruktør og udsendelsesåret 1950.
The Flame and the Arrow/ Flammen og pilen. TV2, søndag kl. 15.20-16.50

*Gérard Depardieu er her leveringsdygtig, hvis man er til kappe og kårde og den store romantiske gestus. Hans Cyrano er på samme tid robust kårdefægter og frygtelig sensitiv digter, der i 1600-tallets Frankrig forelsker sig i sin niece Roxanne. Hjælpeløst, for hans lange næse gør hans romantiske længsler naragtige. Jean-Paul Rappeneaus filmversion forholder sig relativt frit til Rostands berømte forlæg og er en næsten prangende ødsel, statist-myldrende affære. Men instrueret med en musical-agtig rytmesans og energi, der røber det sande engagement. Som Roxane ses Anne Brochet, og desuden medvirker Vincent Perez.
Cyrano de Bergerac. DR 2, søndag kl. 20.45-23.00

*Martin Scorsese var i 1980 ude på et halsbrækkende trip i dårlige vibrationer med dette portræt af en komiker, der vil gøre noget nær alt for at komme i tv og fyre sine jammerlige vitser af. I titelrollen yder Robert De Niro en af de præstationer, det er svært at slette fra hukommelsen, selv om man egentlig helst ville. Han er Rupert Pupkin, en forløber for nutidens rædsler af selvpromoverende standup comedians. Hans fikse og aldeles ufravigelige idé er at slå igennem som tv-komiker, og derfor kidnapper han sammen med en anden galning sit idol, komikeren Langford, spillet med lige så uforglemmelig syrlighed af Jerry Lewis. Pupkin suger hele sin livsnæring fra idolet og må skabe sig selv i dets billede. Men forgudelsen har selvfølgelig ikke plads til en erkendelse af, at Langford også er et menneske, der ikke bryder sig om at blive kidnappet. Filmen bider sig terrieragtigt fast i sine ubehagelige situationer, der kunne give anledning til en ganske munter satire. Men Scorsese kan hurtigt få smilet til at stivne, når han og De Niro lader Rupert Pupkin løbe linen ud som en ædende ond parodi på den amerikanske show business-drøm om succes.
King of Comedy. TV 3, søndag kl. 00.45-02.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her