Læsetid: 4 min.

Film i ugen

11. juni 1998

*Bill Murray satte sig i 1989 endnu engang i spidsen for den gruppe spøgelsesuddrivere, der fem år før havde skabt en af årtiets største komedie-succeser, Ghostbusters. Og netop mellemrummet på hele fem år gjorde, at han og kammeraterne Dan Aykroyd og Harold Ramis kunne kokettere med den glemsel, der havde ramt de fordums så populære helte. Nu optræder de som pauseklovne ved børnefødselsdage, inden de går i gang med den seriøse opgave at rense luften i et New York, som er ved at gå til i dårlige vibrationer og blive opslugt af livsfarligt slim i undergrunden. - Der er ganske god sammenhæng i historien og mening i satiren, og Bill Murray er jo en af de gudbenådede gavflabe, der kan charmere ved konsekvent at lade som om, alt rager dem en høstblomst. Sigourney Weaver, altid en seværdighed, er med igen, og alt i alt er denne fortsættelse nok en tand bedre første-udgaven - hvilket vil sige mere ubesværet legesyg.
Ghostbusters II. TV3, torsdag, kl. 20.30-22.25

*Paul Newman er strømeren Murphy i denne politi-film fra 1981, der udmaler New Yorker-kvarteret Bronx' fortvivlende sociale forhold og udbombede slum. Han er for anti-autoritær til at avancere, men udfolder sig som manden i marken, der er i stand til at optræde som jordemoder for en teenagemor, afvæbner af en farlig knivstikker og redningsmands for en selvmordskandidat, som vil smide sig ud fra toppen af en høj bygning. Newman spiller selvfølgelig ikke figuren konventionelt helteagtigt. Nok er han som en fisk i vandet i kvarteret, men han er samtidig lidt af en klovn og meget af en performer med megen selvironi. - Filmen ender med den rasende Bronx-befolknings stormløb på politistationen og har i det hele taget godt fat i sociale spændinger omkring politiarbejdet - konflikter, der til slut gør politistationen til en belejret fort. For mange historier dynges sammen, men instruktøren Daniel Petrie giver Newman fint spillerum og fremmaner en ram stank af autentisk slum. Og bemærk Tarantino-stjernen Pam Grier i en mindre luder-rolle!
Fort Apache - the Bronx/ Fort Apache - Politidistrikt 41. TV3, torsdag kl. 23.30-01.45

*Japanske film optræder sjældent på tv-kanalernes programmer. Men nu har
DR 1 vovet et øje og et dalende seertal med en japansk gangsterfilm. Sonatine fra 1993 skulle ifølge pålidelige engelske kritikere være en højst seværdig film. Ikke blot er dens gangsteropgør instrueret med en virtuositet og originalitet, som en Tarantino sagtens kunne få impulser fra, men også selve tonearten og kompositionen er usædvanlig. Hovedpersonen Murakawa, der spilles af instruktøren selv, Takeshi Kitano, er en verdenstræt gangster, der indvikles i et bandeopgør, hvor der intrigeres med mange skjulte dagsordener. Det går blodigt til, men snart skifter filmen gear og bliver til en mere legende, lunefuld skildring af bandemedlemmernes ophold i idylliske omgivelser ved havet. Hvorefter grebet igen strammes, da det går op for Murakawa, at han har stået model til dobbeltspil og forræderi. - Det er især scenerne ved stranden, der har fængslet kritikken: her er gags og slapstick i grel kontrast til de barske sager, der omgiver denne afslappede anden del af instruktørens filmsonate. Men humoren har nok sin baggrund i Kitanos tidligere karriere som komiker. Inden Sonatine lavede han Violent Cop, der også har fået et smigrende ry, og så er han i øvrigt kendt af et vestligt publikum for sin præstation i David Bowie-filmen Merry Christmas, Mr. Lawrence.
Sonatine. DR 1, fredag kl. 23.50-01.20

*Burt Lancaster var den store helt i skysovs i rubrikbestyrerens tidligste barndom, da den stod på 4-forestillinger og larmende adfærd på de forreste rækker. Og sjældent har Lancaster udfoldet sig så atletisk og charmerende som denne veloplagte sørøver-klassiker fra 1952, der udfører kunststykket på én gang at være regulær pirat-romantik og en let parodi på samme. Den er instrueret af Robert Siodmak, men energibundtet Lancaster havde selv mere end en enkelt finger med i instruktionsspillet under optagelserne. Lancaster er sørøveren Vallo, der huserer voldsomt i de caraibiske farvande og i starten tænker mest på egen gevinst. Men til slut solidariserer han sig med 'de gode' - det vil sige oprørerne, der næsten altid var helte i Lancasters tidlige action-film. Eva Bartok er heltinden, og Lancasters gamle akrobat-kollega Nick Cravat er hans højre hånd i sørøverfaget
The Crimson Pirate/ Den knaldrøde pirat. TV2, søndag kl. 16.35-18.20

*Arnold Schwarzenegger var i 1993 blevet et så fastslået navn, at han i denne ekstravagante fantasi kan begynde at rokke ved action-formularen. Han er politihelten i den film, som den 11-årige Danny træder ind i for at hjælpe sit idol med en forbryderjagt. Først får vi så denne film i filmen, hvorefter Arnold træder ud af fiktionen og ind i Manhattens virkelighed, hvor han viser sig som en blød mand, der protesterer mod, at "Hollywood skriver vores liv". Han spiller den før så usårlige action-helt som en udlevet mytefigur, uden at det hindrer filmen i at fylde op med fræsende biljagt - og stuntscener. - Der er mange lovende ideer i manuskriptet, som inspireres af både Woody Allen og Buster Keaton, men John McTiernans instruktion bulldozer alt for bastant gennem de mange påfund - hvoraf en hentydning til Ingmar Bergmans Det syvende segl nok er det mest indforståede.
The Last Action Hero. TV3, søndag kl. 20.55-23.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her