Læsetid: 3 min.

Flygtningehjælpen går i offensiven

5. juni 1998

Under debatter om Amsterdam-traktat og pinseindgreb gennemføres stramninger og tvang over for udlændinge uden mediernes bevågenhed

"Amatøragtigt", "langt ude" og "notorisk vrøvl" var nogle af de stærke udtryk, som Andreas Kamm, kommende generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, brugte, da han torsdag på en SF-konference om regeringens lovudspil på udlændingeområdet skulle karakterisere dele af lovpakken og regeringens argumenter for disse dele.
Dermed lagde Andreas Kamm, der skifter titel fra vicegeneralsekretær til generalsekretær 1. juli, en markant skarpere linje i debatten end forgængeren Arne Piel Christensen, der i sine mange år som chef i Dansk Flygtningehjælp altid har bestræbt sig på et tæt og tillidsfuldt samarbejde med skiftende regeringer.
Andreas Kamm gik torsdag til frontalt angreb på regeringens planer om at nedsætte kontanthjælpen til flygtninge under integration og til forslaget om, at flygtninge skal forhindres i at flytte fra den kommune, hvor de en gang er placeret af myndighederne i løbet af den treårige integrationsperiode.

Ind i en gråzone
Danmark bevæger sig med lovpakken, der består af et forslag til en ny integrationslov og forslag om ændringer af udlændingeloven, straffeloven og ægteskabsloven, ind i en gråzone, hvor der er tvivl om udlændinges retlige ligestilling med andre borgere:
"Det er betænkeligt, at man krydser ind i gråzonen. Det har et land som Danmark ikke behov for," sagde Kamm.
Den kommende generalsekretær var så skarp, at han tog flere kritiske pointer ud af munden på Ole Hammer, der er en mangeårig kritisk debattør på flygtninge- og indvandrerområdet:
"Mage til kritik har jeg dog sjældent hørt før," sagde Ole Hammer og kaldte det "interessant, hvad der sker i Dansk Flygtningehjælp nu".

Offentligheden blev væk
Påfaldende ved debatten om lovpakken er i øvrigt, at den næsten ikke foregår i offentligheden. Landets fem største landsdækkende dagblade og samtlige tv-stationer undlod at sende journalister til SF's konference på Christiansborg.
Konferencen samlede knap 40 deltagere - overvejende socialarbejdere og aktive fra flygtninge- og indvandrerorganisationer. Da Århus-borgmesteren Thorkild Simonsen blev indenrigsminister i oktober 1997, og da han fremlagde sine lovforslag i december, var der betydelig politisk og mediemæssig opmærksomhed omkring sagen. I dag ligger det omfattende lovkompleks - ifølge Ole Hammer et meget vigtigt "spring fremad på linje med det, der skete i 1983" (vedtagelsen af den liberale udlændingelov med vigtige retsgarantier til flygtninge, red.) - i den bunke af lovforslag, som SR-regeringen håber at få igennem Folketinget i løbet af de sidste hektiske arbejdsdage inden ferien..
At Ole Hammer - og de fleste andre konferencedeltagere - ikke ser regeringens lovpakke som noget fremskridt, lagde de ikke skjul på. Ole Hammer opfordrede græsrødder og politikere til at arbejde aktivt for en kvalificeret opfølgning på de nye love. Han har stort set opgivet at få ændret lovforslagene:
"Det vil være ufatteligt svært," sagde han.
SF's udlændingeordfører Pernille Frahm, der var konferencens initiativtager og ordstyrer, sagde bagefter til Information, at udlændingelovgivningen formentlig ender med at blive strammere end nødvendigt, fordi der ikke for tiden er nogen debat eller noget pres på politikerne. Hun forudser, at loven bliver anden- og tredjebehandlet på Folketingets sidste to arbejdsdage inden ferien og vedtaget med stemmer fra regeringspartierne og de store borgerlige partier.
"Hvis vi havde haft en debat om, at lovforslagene er på grænsen af, hvad Danmark kan tillade sig i forhold til internationale konventioner om menneskerettigheder, tror jeg lovgivningen kunne være endt med at se anderledes ud," siger Pernille Frahm. Hun mener, at først Amsterdam-traktaten og senest regeringens pinseindgreb tog opmærksomheden fra udlændingedebatten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her