Analyse
Læsetid: 5 min.

Alt er forandret

30. juni 1998

Lynchningen af en sort mand i Texas lignede en gentagelse af en gammel historie. Men intet er som det var, når en mexicansk betjent skal beskytte en KKK'er mod at blive overfuset af en sort kvinde

Sort mand dræbt i Texas. Slæbt i tov efter en lille lastvogn. Kroppen revet i stykker. Tre unge, hvide mænd anholdt. De forklarer, at de ville give de sorte en lærestreg.
Det skete i småbyen Jasper (befolkning: 7.000) den 7. juni i år, og første reaktion verden rundt har formentlig været genkendelse: Alt er ved det gamle, intet er forandret.
Men ellers har oplevelsen - efter det første chok - forbløffende nok været: Nej, intet er ved det gamle. Alt er forandret.
For det første blev de tre mænd fra Jasper straks anholdt. Politiet har offentliggjort deres c.v.: Lokalt udskud - plat, forbrydelser, slagsmål, ind og ud af fængsler og arbejdslejre.
I gamle dage (for 30 år siden) ville politiet have haft store problemer med at finde dem og ville derefter have løsladt dem mod kaution.
Der er ikke noget overraskende i, at de tre anklagede er blevet fordømt fra alle sider. Men det er dog ganske opsigtsvækkende, at én af de kraftigste fordømmelser kom fra KuKluxKlan, der støtter tanken om den hvide races politiske og biologiske overlegenhed.
Flere danske medier har berettet om et KKK-stævne i Jasper her i weekenden. Forargelsen i reportagerne har været en smule malplaceret. KKK-folkene ville ikke prale af forbrydelsen, men tværtimod tage afstand fra den og fortælle, at de tre anklagede aldrig har været medlem af organisationen. Det ville være synd at sige, at denne pointe er blevet rapporteret videre.
En Rick Anderson, hvis titel er Stortitan i Den vestlige Provins i Den hvide Kamelias Riddeorden, udtalte i Jasper:
"Den fordrukne voldshandling som har rystet Jasper, var en katastrofe. Hvad i alverden kan have fået nogen til at at handle på den måde?"
Samme Anderson sagde også: "Jasper er en del af det usynlige imperium. Dette er KKK-land."
Hvormed han mener, at denne del af Texas er en del af det gamle Sydstatsområde, som i 1865 tabte i borgerkrigen, og som det er KKK's opgave at beskytte.

Texas, der først blev medlem af Unionen i 1845, var og er demografisk og erhvervsmæssigt en yderst sammensat nation. Men det er rigtigt at Østtexas, hvor Jasper ligger, var bomulds- og derfor også slaveland.
Kulturelt har området dog aldrig været en del af sydstaternes fransk-irsk-engelske blandkultur. Texas-blandingen er spansk-tysk-engelsk.
KKK-folkene havde anmeldt en fuldt lovlig demonstration. Ikke som i gamle dage hvor de kom til hest, om natten, med fakler, i overrumplingsangreb. Denne gang kom de - og de var kun 25 - i hver deres bil.
To forbløffende tv-billeder:
På det ene hjælper en politimand af mexicansk afstamning en kutteklædt KKK'er ind i hans bil - for at beskytte ham mod lokale sorte, som hverken vil slå eller sparke, men nok skælde ud.
På det andet står en lokal sort kvinde overfor en KKK-mand og råber: "Tag hætten af! Lad os se dit ansigt! Vis dog så megen respekt for demokratiet!"

For blot få år siden ville tilsynekomsten af KKK-folk have fået sorte medborgere til at trække sig ind i deres huse og låse alle døre. Det betyder ikke, at klanen har udspillet sin rolle. Den er fortsat tilholdssted for militante racister. Klanen er nært forbundet med neonazistiske grupper.
Men som det også fremgik af Martin Burcharths interview her i avisen sidste torsdag med Morris Dee fra Southern Poverty Law Center har klanen i dag kun omkring 5.000 medlemmer og er blevet overhalet højre om af andre grupperinger. KKK opfatter i dag i højere grad sig selv som forsvarer af hvides borgerrettigheder - hvide føler sig diskrimineret af den lovfæstede positive særbehandling af stort set alle andre end hvide mænd.
KKK-gruppen blev mødt af en moddemonstration af sorte pantere. Sorte pantere? Endnu mere deja vue! Kun på overfladen.
De ca. 50 såkaldte pantere gik i en cirkeldemonstration omkring KKK-mødet foran Jaspers domhus og viftede med rifler og maskinpistoler - Texas' våbenlov er som bekendt yderst liberal. Der var ingen ammunition i våbnene. Panternes kampråb: "Lad jeres geværer! Lad jeres rifler!"
En Malik Z. Shabazz (næsten det navn, Malcolm X tog da han forlod de amerikanske muslimer for at blive universel, antiracistisk og samarbejdsorienteret muslim), der præsenterede sig selv som advokat for Det Nye Sorte Panterparti, udtalte:
"Disse mænd er kommet her i dag for at udøve den guddommelige og grundlovsfæstede ret, som vi har nydt i dette land i 400 år (Sic!) til at forsvare os og bære ladte våben indenfor det sorte samfund for at forsvare os mod det moderiske, hykleriske foretagende der er kendt under navnet Klanen."
De nye pantere var klædt i mørke jakkesæt og slips - de sorte muhamedaneres næsten-uniform. De oprindelige pantere var i læderjakke og baret. Overlevende medlemmer af det oprindelige parti har distanceret sig fra disse nye, fordi de opfatter dem som racister og voldsfikserede - alt det de gamle i sin tid blev beskyldt for at være.
Efter en retssag fik de nye i 1996 forbud mod at bruge partinavnet, hvorfor de nu kalder sig Det Ny Panterparti.
I Jasper i weekenden havde de medbragt Khalid Muhammad som taler. Så vidt jeg kan konstatere er han barnebarn af grundlæggeren af USA's sorte muslimer og medlem af den del af familien, som blev udstødt efter at have forsøgt at forhindre valget af Louis Farrakhan til bevægelsens leder.
Der var ca. 50 nye pantere, der ligesom KKK-delegationen alle kom udefra for at optræde for ca. 200 pressefolk.
Jaspers hvide sheriff udtalte:
"Det korte af det lange er, at ingen kom til skade, ingen ejendom blev beskadiget, ingens borgerrettigheder blev krænket."
Selv om de hvide er i flertal i Jasper (55 procent af befolkningen), har byen sort borgmester.
Det var magtpåliggende for den sorte borgmester, at klanens ytringsfrihed ikke blev krænket. Intet er som det var.

Det er tydeligt, når man rejser i Texas, at der er racelinier overalt. Det er lige så tydeligt, at først og fremmest de økonomiske grænser mellem racerne har ændret sig.
Der er meget fattige hvide, lige så fattige sorte og mexicanere, men der er en voksende sort og mexicansk middelstand og overklasse.
Butikker, skoler, restauranter er integrerede. Kirkerne er det sidste stærkt racedelte område. I hvert fald de protestantiske. Og kirkegårdene er mere racedelte end boligkvartererne. James Byrd Jr., der blev myrdet den 6. juni, ligger i den sorte afdeling af Jaspers Kirkegård - og der er et trådhegn mellem de to afsnit.
Men selv på dette punkt er tiderne ved at skifte.
Netop Jasper har en "præste-alliance", som aktivt har arbejdet for at nedbryde raceadskillelsen i kirkerne. Præsterne gæsteoptræder hos hinanden, inviterer hinandens menigheder på vennebesøg.
De seneste år har man haft en række økumeniske gudstjenester og én gang om året er der fælles koncert for kirkekor fra alle byens kirker.
Intet er helt som det var. Og hverken de tre mordanklagede, Klan-folkene eller De nye Pantere kan skrue tiden tilbage. Det er helt enkelt for sent.
I racelighedens navn vil vi måske ovenikøbet opleve, at justitsministeriet i Texas vil kræve de tre tabere henrettet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her