Læsetid: 3 min.

Fransk klasse

27. juni 1998

TIL NÆSEN
Måske Den Snakkesalige er ved at blive bekymret over min blege og gustne hudfarve - fremkaldt af flere ugers ophold i kælderen foran skærmen og i selskab med chips, pilsnere og råbende indfødte.
I alt fald havde jeg fået lov at komme op i lyset over jordhøjde til kampen mellem værtsnationen Frankrig og Kongeriget Danmark forleden. Måske også, fordi eneste gæst denne dag var en tidligere chefredaktør og direktør på dette blad, hvis pessimistiske syn på både livet og dansk fodbold ledte hende til at forvente en nogenlunde rolig eftermiddag.
Nu har jeg førhen haft den skik at afpasse drikkevarer og føde efter modstandernes nationalitet i forbindelse med afgørende fodboldkampe. Derfor bestemte jeg denne dag at forsage øl og chips. Det havde måske også en vis sammenhæng med, at modstanderen var Frankrig - på den led var det måske meget godt, at det ikke var Norge eller Bulgarien til eksempel. Hverken myseost eller kogt får med stegt feta hører til mine favoritter.
Næh, det blev i stedet en fnuglet andelevermousse med en halv flaske Sauternes til. Sauternen var en Château Grillon 1995 i prisklassen omkring de 100 kroner for en halv flaske. Slottet er mig ikke umiddelbart bekendt, men vinen er god. Gylden og fuld af honning- og blomstertoner og med en behagelig syre til at afbalancere den ædle sødme. Hvis det er retningsgivende, har Sauternes også fået andel i superåret 1995 i Bordeaux.
Jeg købte Sauternen hos Cousin & Co. i Københavns St. Regnegade, og på ekspedientens indtrængende råd snuppede jeg som reference en Late Harvest Sauvignon Blanc fra det meget gode Chile-hus Errazuriz i Casablanca Valley, ligeledes i årgang 1995. Den har en række af Sauternens kvaliteter foruden den indlysende fordel, at den kun koster omkring det halve. Måske den er lidt mere "enstrenget" i smagen, men et knagende godt køb, det er den.
Det, der udspillede sig for vore øjne, kaldte på mere vin. Ikke så meget for at fejre, at Danmark trods et nederlag luskede sig videre i turneringen, som for at dulme nerverne over det reservespækkede franske holds konstante bombardement af Peter Schmeichels mål og vore danske heltes resultatløse og gumpetunge jagt på de letbenede gallere.
Det vinøse svar hentede vi i Beaujolais. Kjær & Sommerfeldt (præsentation overflødig) har sammensat en kasse af egnede sommervine til godt 600 kr. for tolv forskellige, og den kasse rummer blandt andet en Domaine Fort Michon, Brouilly 1997. Brouilly er den største af Beaujolais' 10 Cruer. Den er næppe den bedste, men i min ungdom var den en fast favorit på mit bord, og minderne har man da lov at have. Den smager fortsat godt i sin ungdoms vår - med en dybrød farve og en massiv frugt i bouquet'en. Den måtte godt have været lidt koldere, men sådan er det, når en flaskeåbning har spontanitetens karakter. Det er en ganske alkoholrig sag på 13 pct., og der er meget lidt garvesyre at spore, hvis De hører til dem, der har problemer med det. En rigtig sommer-charmør, som K & Sommerfeldt tager 72 kr. for, hvis man køber den enkeltvis.
Min tungsindige ven gik hjem for at lufte hunden, da danskerne havde reddet sig i land med et 1-2 nederlag. Han mente ikke, at der var noget at fejre, men i morgen er han nu nok atter på plads til kampen mod Nigeria.
Da han var gået, opdagede jeg til min forbavselse, at det var udendørsvejr, så Den Snakkesaliges forslag om at spise i haven blev tiltrådt. Vi skulle have en wok-ret med fisk og skaldyr, og her havde jeg forudseende lagt endnu en vin fra sommerkassen på køl.
Det var en ung og forfriskende 1997 Domaine de la Mirande, Picpoul de Pinet. Den stammer fra Languedoc, og druen Picpoul er ikke en af dem, som man har lige på paratvidenden. Den skulle være identisk med Folle Blanche-druen, som mest har været anvendt til fremstilling af Brandy og Vermouth. Just på de sandede kystnære jorde omkring Pinet giver den imidlertid en gulgrøn, frisk vin med citrustoner, som går ganske fint til fisk og skaldyr. Det er lidt af en modevin på Côte d'Azur, og det forstår man godt. En storartet vin til varme sommerdage til en betalelig pris af 47,50. Hvis resten af Kjær & Sommerfeldts sommerkasse holder mål med disse to stikprøver, kan man roligt købe den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her