Læsetid: 6 min.

Et giftigt bekendtskab

18. juni 1998

Angriberen Benedict McCarthy er som stjernen på Sydafrikas landshold blevet det unge sorte Sydafrikas symbol på social mobilitet
- Han kan blive et særdeles giftigt bekendtskab for os i aften, siger Michael Laudrup

Af VM 98
MONTPELLIER - Da den 20-årige Benedict MacCarthy i foråret vandt det hollandske mesterskab med Ajax Amsterdam, var den historiske ironi ikke til at overse. Knægten fra township'en Hanover Park i den tidligere boer-koloni som fejret helt i landet, hans folks undertrykkere kom fra.
Kåret som bedste spiller i African Nations Cup 1998 er Benni, som han kaldes, blevet det unge sorte Sydafrikas symbol på social mobilitet, og hans ansigt pryder magasinforsider og chipsreklamer. Han er stjernen på Bafana Bafana, som det sydafrikanske fodboldlandshold kaldes - det betyder Drengene på zulu - og fodbold, som er den traditionelle sorte sport, er på vej til at fortrænge rugby, den traditionelt hvide sport, som symbol på nationens enhed.
Bennis historie er eksemplarisk: Han er født og opvokset i Hanover Park ved Cape Town. En township med ry for at være blandt de mest rå og domineret af bander med navne som Americans, Sexy Boys og Hard Living.

I gangsterklør
"Hvis du vil være gangster, så flyt hjemmefra, og jeg vil aldrig se dig for mine øjne mere," sagde hans far Dudley altid til ham og hans brødre og ene søster. Han er chauffør, og har sammen med sin kone Dorothy altid forsøgt at leve et retskaffent liv i den to værelses lejlighed i Hanover Park og holde den pæn for beskedne midler - fortæller L'Equipe Magazine, der har besøgt den.
Benni begyndte at spille fodbold i den lokale klub Young Pirates som femårig, men i gangsterklør kom han alligevel, da han som 12-årigt talent blev hentet til klubben Santos-Brazil, der blev ledet af en mand ved navn Eddie Bok Adams - bedre kendt under navnet Gangster Eddie.
"Jeg ville ikke være, hvor jeg er i dag, hvis det ikke var for Bok, " siger Benni, der forgæves forsøgte at komme ind i en større og mere velrenommeret klub, men blev jaget på porten som et udskud. Det var Gangster Eddie Bok Adams, der banede vejen for ham, lige som han har gjort det for Bennis yngre broder, der spiller på Sydafrikas ungdomslandshold.
"Jeg er stolt af Benni. Af hans spil og og hans mentalitet," siger Eddie Bok Adams til L'Equipe. "Benni er helten, man ser op til i vores township, fordi han giver et andet billede af os. Han stiler fremad i tillid til fremtiden, men også uden at glemme det, han har ladt bag sig."
"Hvis de unge her tjener nogle penge, så skynder de sig at købe en mobiltelefon eller en bil, men ikke Benni," siger hans søster Stella. "Han er beskeden og han har altid arbejdet hårdt. Lige så snart han havde skrevet kontrakten med Ajax, tog han tilbage hertil og boede i nogle dage i vores toværelses, og det så ud som om, han nød igen at sove i værelse med sine to brødre og gå omkring i kvarteret og snakke med gamle venner, og dermed vise, at der er en vej ud af volden.

I stald hos Morten Olsen
Gangster Eddies kontakter rakte ikke til Holland. De er skabt af en agent, Rob Moor, som blandt mange tilbud til den begavede boldspiller valgte Ajax: "Klubben er i sin historie kendt for at uddanne unge spillere fornuftigt, og også af den simple grund, at Benni taler afrikaans, som ikke er så fjernt fra hollandsk. Vi har fået andre og økonomisk bedre tilbud, også fra andre hollandske klubber som PSV og Feyenoord, men vi har måttet tænke på hans udvikling både som menneske og som fodboldspiller."
I Ajax har Benni McCarthy fået Morten Olsen som træner og Michael Laudrup som medspiller.
"Benni mangler måske stadig en smule erfaring og krop," sagde Laudrup på det danske landsholds pressemøde i går i Toulouse inden mødet i dag med Befana Befana. "Men sin unge alder taget i betragtning er han meget, meget langt fremme, og han kan blive et særdeles giftigt bekendtskab for os. McCarthy er hurtig, har en fantastisk teknik og er stærk i hovedspillet."

Klar mod Danmark
Men selv om han havde succes ved de afrikanske mesterskaber fik Benni ikke så meget spilletid i Ajax, og det vidner om stor mental styrke, at han satte sig på udskiftningsbænken uden at kny. Han er virkelig en spiller med modenhed og hovedet sat rigtigt på skuldrene," mente Laudrup om Benni McCarthy, der på grund af en skade var tvivlsom i holdopstillingen mod Danmark, men som nu er meldt klar.
Og det samme er tilfældet med Benni McCarthys angrebsmakker Phil Masinga, der også havde fået knubs i Sydafrikas 0-3 nederlag til Frankrig i deres første kamp. Masinga spiller i Bari i den italienske serie A, hvor han har gjort det bedre og bedre gennem sæsonen og scoret nogle meget spektakulære mål. Et angrebspar af meget høj kvalitet.
Sydafrikas hold er i det hele taget blevet et internationalt præget - og respekteret - mandskab siden apartheid-styrets fald og fodboldforbundets stiftelse i 1992 med deraf følgende deltagelse i internationale konkurrencer. Det første højdepunkt var, at Sydafrika var vært for de afrikanske mesterskaber, African Nations Cup, i 1996 - og for øjnene af Nelson Mandelas vandt turneringen under jubelscener og omfavnelser mellem sorte, hvide og farvede på banen og på tribunerne i en af de første store manifestationer af national enhed.
Sydafrika genvandt det afrikanske mesterskab i 1998 med en finalesejr på 2-0 over Egypten, og holdets succes i Africans Nations Cup har banet vej for mange af holdets spillere til europæiske klubber. Den første var forsva-
reren Mark Fish, som blev købt af romerklubben Lazio - uden at få den store succes - og som derefter kom til Per Frandsens engelske klub Bolton.
Anføreren Lucas Radebe spiller i Leeds United og Eric Tinkler for Barnsley.
Det er således spillere som flere af de danske spillere er bekendte med fra deres hjemlige ligaer.

Dansk luksusproblem
Det danske landshold har kigget dagens modstandere ud på et særligt videosystem, som den norske landstræner Egil Olsen har lånt Bo Johansson, og en hviledag har ifølge Michael Laudrup - og Ritzaus Bureau - bragt motivationen i top.
"Det eneste, jeg håber, er, at vi ikke er overmotiverede. Det kan godt blive et problem, hvis alle spillere på banen vil gøre så meget for at sikre Danmark sejren, at de glemmer at passe de opgaver, de har fået stukket ud. Overmotivation kan nogle gange være lidt negativt. Man er simpelthen så højt oppe i gear, at man vil alt, og det resulterer nogle gange i fejl. Men jeg håber, at vi er så rutinerede på det her hold, at vi også kan klare det," lød det fra Michael Laudrup på gårsdagens pressemøde i Toulouse.
"Vi befinder os i den helt utrolige luksus-situation, at vi med en sejr over Sydafrika kan kvalificere os til ottendedelsfinalen allerede efter den anden kamp. Det er normalt kun store lande som Brasilien, der kan tillade sig den slags, så det ser godt ud lige nu."
"Vi vil ligesom mod Saudi-Arabien være lidt afventende, fordi de to hold minder en del om hinanden i spillestil. Den største forskel er, at sydafrikanerne presser meget mere på midtbanen, hvor de er fysisk meget hårde. Det betyder, at vores spillere skal tænke fremad og vide, hvor de vil spille bolden hen, allerede inden de modtager den," sagde den danske assistent-træner Flemming Serritslev.
De egenskaber besidder midtbanespilleren Allan Nielsen, sagde Serritslev, og meget tyder derfor på, at han vender tilbage til den danske startopstilling og overtager Morten Wieghorsts plads fra kampen mod Saudi-Arabien.
Den forvendte danske startopstilling er derefter:
Peter Schmeichel, Søren Colding, Marc Rieper, Jes Høgh, Michael Schjønberg, Martin Jørgensen, Thomas Helveg, Allan Nielsen, Michael Laudrup, Ebbe Sand, Brian Laudrup.

Mere om VM på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her