Læsetid: 4 min.

Håbet lever

13. juni 1998

Med en spinkel sejr over Saudi-Arabien efter mådeligt spil skaffede Danmark sig den bedst mulige udgangsposition i VM-turneringen

VM 98
LENS - Martin Jørgensen ragede en næsten mistet bold ned fra luften med en meget lang kroget tå og stødte den videre ud på højrefløjen, hvor Brian Laudrup sendte den indover til Marc Rieper, der pandede den ind forbi den saudiske målmand Al Deaya. Rieper, der var trukket med frem til det hjørnespark, der ikke blev til noget, men som slog til på den anden chance og scorede sin karrieres andet landskampsmål. Og hvad gør det så, at det ikke bliver til så mange, når de er så vigtige som dette i det 68. minut af Danmarks VM-premiere mod Saudi-Arabien.
Fra dette minut og frem til den argentinske dommer Castrillis slutfløjt, kan der ikke siges andet end godt om kampen. Målet forløste de danske nervekramper og sejrens tre point er rent guld på vejen mod deltagelse i ottendedelsfinalerne. Franskmændene morer sig med at beregne den statistiske sandsynlighed herfor, og den siger 83 procent for en 1-0 sejr i første kamp.

Overvurderede saudiere
Fantastisk vigtigt var det også, at sejren blev raget i hus efter en meget famlende start og meget mådeligt angrebssspil med stor usikkerhed og mange fejl. Uden at blive presset alvorligt af et meget overvurderet saudisk hold, kunne Danmark dominere kampen igennem uden at overbevise og uden at kunne omsætte en stribe store chancer til mere end det ene livgivende mål.
At Saudi-Arabien var den store overraskelse ved VM i USA for fire år siden, kunne ikke ses på gårsdagens meget anonyme kollektiv. Man skulle helt hen til første halvlegs 26 minut før saudierne fik sendt et skud mod Peter Schmeichels mål, men det var affyret lige så langt udefra, som det gik over.
Halvlegens andet saudiske forsøg var et frispark. Jes Høgh fældede Al Jaber lige uden for feltet midt for mål, og den forlystelsessyge, tidligere straffede Said al-Owairan viste i et kort hug, hvorfor han er blevet taget til nåde efter sin ukoranske livsførelse. Han sendte bolden uden om muren, og Schmeichel måtte ud i fuld længde forbi højre stolpe og vifte den til hjørnespark.
Det var alt fra ørkenens brasilianere, som de noget misvisende er blevet kaldt, i 45 minutter, som burde have givet Danmark en betryggende halvlegsføring.

Johanssons kabaler
Selvfølgelig skal man ikke lægge noget i, at Brian Laudrup ved sin første boldberøring uprovokeret smed bolden ud over sidelinien, men boldtabene og misforståelserne i det fremadrettede spil var mange. Bo Johansson havde på højrefløjen fået sin kabale til at gå op ved at lade Søren Colding spille bagest med Martin Jørgensen foran sig på midtbanen. Det fungerede. Den sædvanlige højrekantspiller Thomas Helveg havde Johansson flyttet ind på den centrale midtbane sammen med Morten Wieghorst - angiveligt for at give mere råstyrke og dynamik dér - men det fungerede dårligt og mere på de to's vilje end på deres kreativitet i det fremadrettede.
I Johanssons 4-4-2 opstilling - hans foretrukne - vil han have bolden ført frem over fløjene, ikke op gennem midten. Men for mange bolde gå tabt, hvis det kun er fløjmændene på midtbanen, Michael Laudrup og Martin Jørgensen, der har den tilstrækkelige boldsikkerhed og kreativitet til andet end at skubbe bolde til nærmeste mand.

Sand i salami
På en dyb stikning løb Ebbe Sand godt i hullet, men skød over trængt og fra tæt hold. På sin anden mulighed i kampen fik Sand fyret en kanon af, skønt trængt som salami i en sandwich af to saudiske forsvarere. Brian Laudrup mere trampede end driblede sig forbi tre-fire saudier midt for mål, men blev bremset, inden han fik afsluttet eller spillet videre. Og en giftig indadskruende bold fra samme Laudrup fik målmanden lige verfet over. Michael Laudrup skød over på en returbold efter hjørne, og det samme gjorde Wieghorst. På et af de få opspil, der gik over mere end tre stationer inden boldtab, stak Michael til Brian til Martin Jørgensen, der afsluttede lige på målmanden fra en spids vinkel.
Symptomatisk var det, at da Ebbe Sand havde erobret en bold langt fremme på banen, men ikke så driblemuligheder videre frem, kunne han have hejst SOS-flag i timevis uden at nogen kom ham til undsætning. Spillet uden bold var statisk, masser af vilje var der, men ikke megen tro. Hvis ikke udfaldet af kampen var så spændende, ville den simpelthen have været kedeligt, og der var langt mellem råbene fra de 6-8.000 danske tilskuere blandt de 38.140 på Stade Bollaert i Lens.
I anden halvlegs begyndelse var der gode takter i et snævert bandespil, hvor Martin Jørgensen satte sidste fod på bolden, men også denne gang lige på målmand Al Deaya - og sådan kunne det vel være blevet ved, hvis ikke Jørgensen havde været ude med foden og Rieper oppe med hovedet på den yngste Laudrups indlæg. Jo, den kan godt gentages, for målet og resultatet er det bedste, der kan siges om Danmarks møde med Saudi-Arabien mellem de tilgroede slaggebjerge fra en falleret stålindustri i den lille by Lens.
Og så gjorde det ikke så meget, at den indskiftede Allan Nielsen - for Wieghorst - blev spillet helt fri af en følt aflevering fra Michael Laudrup, men sparkede i jorden og forbi.
Og det gjorde heller ikke noget, at sejren var lige ved at blive sat over styr, da Danmark i kampens sidste minutter trak sig overdrevent og en anelse panisk langt tilbage på banen for at forsvare forspringet. Uden at være presset til det.
Håbet lever. Sydafrika venter.

Kampfacts:

Danmark - Saudi-Arabien 1-0 (0-0).
Mål: 1-0 Marc Rieper (72. minut).
Advarsler:
Morten Wieghorst, Marc Rieper og Allan Nielsen, Danmark.
Khalid Al Muwalid, Saudi-Arabien.
Dommer: Javier Alberto Castrilli, Argentina.
Topscorerlisten
Marcelo Salas, Chile, 2 mål
Marc Rieper, Danmark 1
Cesar Sampaio, Brasilien, 1
John Collins, Skotland, 1
Moustafa Hadji, Marokko, 1
Abdeljilil Hadda, Marokko, 1
Dan Eggen, Norge, 1
Christian Vieri, Italien, 1
Roberto Baggio, Italien, 1
Pierre Njanka, Cameroun, 1
Anton Polster, Østrig, 1

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her