Læsetid: 3 min.

Hemmelige skemaer frem i lyset

19. juni 1998

Den hemmelige tjenestes hemmelige skema er nu ikke længere hemmeligt

Tusindvis af øjne har set dem, tusindvis af danskere har måttet udfylde dem med personlige data, og tusindvis af mennesker har skrevet under på dem. Alligevel var de indtil for få dage siden så hemmelige, at de under ingen omstændigheder måtte komme til offentlighedens kendskab: Oplysningsskema I, Oplysningsskema II og Oplysningsskema III .
Både forsvarspersonale og civile danskere, ansat i firmaer, som løser opgaver for forsvaret eller for NATO, skal udfylde og underskrive disse skemaer, når de skal godkendes til arbejde af en vis fortrolig karakter.
Når forsvarets ansatte skal godkendes, kommer Forsvarets Efterretningstjeneste ind i billedet - de er ansvarlige for denne såkaldte sikkerhedsgodkendelsesprocedure og træffer afgørelse om, hvorvidt en person kan godkendes. Men selve arbejdet med at indsamle og vurdere de personlige oplysninger udfører Politiets Efterretningstjeneste.
I alt er 79.000 personer registreret af FE som sikkerhedsgodkendte - heraf 22.000, som ikke arbejder i forsvaret, oplyste forsvarsminister Hans Hækkerup for få uger siden i Folketinget.
Uvidende om skemaets fortrolighedsgrad bad Information for godt en måned siden en presseofficer i Forsvarets Efterretningstjeneste om et eksemplar af det famøse papir. Men nej.

Til tjenestebrug
"Jeg er ked af at sende det," sagde presseofficeren og forklarede:
"Der står Til tjenestebrug i toppen - endda med streg under."
Og ikke nok med det: I en parentes, under det understregede Til tjenestebrug, stod der Må ikke offentliggøres eller på anden måde komme til uvedkommendes kendskab, oplyste presseofficeren og rundede samtalen af med ordene:
"Der er kun én i Forsvarets Efterretningstjeneste, der kan svare på dine spørgsmål - vi er jo et lukket hus. Jeg er den eneste, du kan henvende dig til."
I forgårs ringede Information igen til Forsvarets Efterretningstjeneste og bad om skemaet. Nu svarede en anden presseofficer, og han kunne fortælle, at Forsvarsministeriet netop havde besluttet at ophæve klassificeringen af skemaet - ergo: Presseofficeren kunne gå til faxen. Men først skulle der klippes.
Nok har Forsvarsministeriet nu besluttet at ophæve klassificeringen Til tjenestebrug, men det betyder ikke, at Til tjenestebrug blot skal stryges. I stedet skal skemaet nu udstyres med teksten Uklassificeret - akkurat som for eksempel en fax-forside afsendt fra Forsvarets Efterretningstjeneste bliver det. Og skemaet i sin ny udformning - med teksten Uklassificeret i toppen - findes åbenbart ikke endnu:
Stillet i dilemmaet enten at skulle sende skemaet, som det hidtil har set ud og dermed videregive klassificeret materiale til offentligheden; eller at lade offentligheden vente på, at skemaet med den ny påskrift, Uklassificeret, bliver udformet, valgte presseofficeren saksen: Hjørnet med påskriften Til tjenestebrug blev klippet af, og skemaet blev sat i faxen.
Således kan Information nu offentliggøre, hvilke personlige data folk bliver afkrævet, førend en sikkerhedsgodkendelsesprocedure går i gang.
Dertil kommer, at man med en underskrift på skemaet samtidig giver sin tilladelse til, at Politiets Efterretningstjeneste kan indhente enhver oplysning.

Cosmic Top Secret
Der er fire kategorier for sikkerhedsgodkendelser:
Den laveste hedder Til tjenestebrug, den næste Fortroligt, den tredje og næsthøjeste Hemmeligt og den højeste Yderst hemmeligt eller i
NATO-terminologi: Cosmic Top Secret.
Skal man godkendes til niveau Til tjenestebrug eller Fortroligt - og det skal for eksempel en rekrut, der vil uddanne sig til sergent - udfylder man blot:
*Fulde navn - ved navneændring også tidligere navn
*Personnummer
*Fødested
*Statsborgerforhold - såvel nuværende som eventuelle tidligere
*Grad/Stilling
*Bopæl.
Resten sørger Politiets Efterretningstjeneste så for, altså at "indhente oplysninger hos offentlige myndigheder" og at "rette henvendelse til privatpersoner, institutioner, firmaer, virksomheder med videre."

Hvor har du rejst?
Men skal man helt op i fortrolighedsgraderne Hemmeligt og Yderst Hemmeligt, bliver skemaet straks mere omfangsrigt. Nu skal man desuden udfylde felter som:
*Ægteskabelig stilling herunder fast samlivsforhold - for gifte, fraseparerede, fraskilte, enker og enkemænd samt personer med fast samlivsfælle oplyses ægtefælles/samlivsfælles samt eventuelt tidligere ægtefælles fulde navn, personnummer, stilling, bopæl og statsborgerforhold.
*Forældre - faderens og moderens fulde navn, personnummer, fødested, statsborgerforhold, stilling og bopæl.
*Oplysninger om nære slægtninge eller bekendte ansat i statens tjeneste - navn, stilling og adresse.
*Tidligere beskæftigelse med videre - Anfør skoler, uddannelsesinstitutioner og beskæftigelse i de seneste 10 år. Perioder uden beskæftigelse anføres også.
*Rejser - anfør de lande, som De har besøgt inden for de seneste 10 år, herunder tidspunkt for og formål med hver enkelt rejse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her