Læsetid: 4 min.

Det hjælper med fem Fordomox

13. juni 1998

Under indflydelse af det fordomsbefriende middel Fordomox ligner Scientology et harmløst, åndeligt selvhjælpsprogram, rapporterer vor udsendte medarbejder

I en journalists postbunke ligger der næsten hver dag vareprøver fra et eller flere firmaer, der prøver at fedte sig til lidt gratis omtale. Forleden modtog jeg således en vareprøve fra et medicinalfirma, der har opfundet en tablet mod indgroede fordomme. Produktet hedder Fordomox, og firmaet sendte mig fem stk. med delekærv vedlagt en brugsanvisning, med besked om at tage midlet i 15 minutter før et anfald af i indgroede fordomme.
I går fik jeg så lejlighed til at afprøve midlet.
Scientology holdt åben hus i forbindelse med 30 års jubilæet for bevægelsens indtog i Danmark. Jeg og fotografen var inviteret på rundvisning i Scientologys såkaldte "europæiske moderkirke" på Jernbanegade 6 i København.
Jeg har mange fordomme over for Scientology. Så er det sagt. Derfor indtog jeg samtlige fem Fordomox et kvarter før vi steg ud af taxaen ved kirken, der ligger et stenkast fra Rådhuspladsen. Fordomox skulle være garanteret uden bivirkninger, bortset fra evt. en let summen i fingerspidserne.
Inde i moderkirken blev vi af venlige assistenter ført til en glasoverdækket gård i midten af det fire fløje store kirkekompleks, hvor bordene bugnede af pindemadder og frugt og vin mens en suppe-steg & is-musiker, SSI, underholdt med hammondorgel og evergreens. Over musikeren hang et håndkoloreret foto af Scientology-kirkens stifter L.Ron Hubbard, der mildt men bestemt skuer mod himlen. Jeg registrerede i en fjern krog af bevidstheden at pillerne virkede, jeg følte mig fordomsfri og mine fingerspidser summede.

Trauma-doktoren
Annette Refstrup, en attraktiv kvinde med charmerende glimt i de brune øjne, bød os på kaffe og svarede beredvilligt på spørgsmål om, hvordan hun var kommet i kontakt med bevægelsen.
"I starten var min bror scientolog, og jeg var meget kritisk. Men da jeg sagde ja til at deltage i et kursus, ændrede jeg indstilling på meget kort tid. I løbet af den uge, kurset varede, kom jeg i kontakt med traumatisk materiale fra et tidligere liv, der dukkede op som lysende klare billeder på min nethinde. Scientology havde de værktøjer, jeg skulle bruge for at få bugt med dette."
Da Anette Refstrup havde konstateret, hvor effektive teknikkerne er, var vejen banet til en karriere i bevægelsen.
Hos Scientology opfattes verden som bestående af otte grundlæggende dynamikker. I centrum står individets fysiske behov, udenom ligger som ringe i lag først familie og sex, dernæst kommer gruppetilhør (f.eks. arbejdsplads) og længere ude kommer de åndelige lag, naturen og det guddommelige.
Anette Refstrup, der er uddannet ergoterapeut, siger, at hun var omflakkende og rodløs, før Scientology åbnede hendes øjne: "Det var befriende at opdage, at tilværelsen har en åndelig dimension."
Selve rundvisningen begynder, da en journalist og fotograf fra BT er ankommet. Den kvindelige journalist fra BT ser ret skeptisk ud. Hun har helt sikkert ikke spist Fordomox, registrerer jeg.

Elektropsykometer
Kirkens hovedtrappe, med elevator i rustfrit stål og hundredevis af halogenlamper, minder om en tegning, jeg engang så i Vagttårnet, der afbildede et fremtidigt mønstersamfund, hvor alle racer og folkeslag lever lykkeligt sammen side om side.
Mennesker af alle størrelser, afstamninger og køn springer målrettede op og ned ad trapperne, på vej til og fra studier og de såkaldte auditeringer.
"Selve ritualet i Scientology er auditeringen," forklarer Anette Refstrup, da hun viser os anden sal i bygningen, der består af en række små kabiner og større undervisningslokaler, hvor der undervises og auditeres med det såkaldte elektropsykometer eller e-meter, et stykke lækkert, metallisk lakeret elektronik, der bruges til at afsløre, hvor mange af de bevisthedsknuder, man i anden terapeutisk sammenhæng ville kalde "hurdler", den auditerede scientolog går og drøjes med.
Metoden er simpel: Menighedsmedlemmet tager et løst greb om de to metalkøller, og auditoren stiller en række spørgsmål. Hver gang, man nærmer sig traumatisk materiale, giver e-meteret et synligt udsving.
"Derved kan man hurtigt finde frem til det materiale fra det ubevidste sind, som der skal arbejdes videre med," forklarer vores guide.
På tredje sal sidder en flok kursister omkring et bord og modellerer figurer i ler som et led i deres åndelige arbejde.

Åndeligt miskmask
Kirken i Jernbanegade, der er hovedkontor for alle Scientology-kirker i Europa, har ca. 500 kursister om ugen. Organisationen drives ifølge vor guide alene ved indtægterne fra disse kursister samt bogsalg fra den lille butik på første sal med alle Hubbards farvestrålende værker udstillet på en hylde.
Tilbage i gårdhaven, hvor endnu flere velklædte festdeltagere har samlet sig til SSI-tonerne, begynder BT-journalisten at stille kritiske spørgsmål: "Hvad er dét her andet et misk-mask af lidt Freud, lidt lommefilosofi tilsat noget organisationshelligånd?"
"Resultater," svarer Refstrup og henter Jan Kusk, der var narkoman i 12 år før han blev rehabiliteret på et behandlingscenter, drevet efter Scientologys metoder.
"I dag er jeg en god søn, en kærlig partner og på alle måder en nyttig samfundsborger," fortæller Jan Kusk og oplyser, at seks narkomaner pt er på afvænning på centret Narkocom, som han leder.
"Scientology har en teknologi til alle slags problemer, og dybest set handler det om at tage ansvar for sit eget liv," siger Jan Kusk.
Så vidt jeg kunne se - under indflydelse af 2500 mg. Fordomox - ligner Scientology et harmløst, åndeligt selvhjælpsprogram, der benytter moderne teknologi i forsøget på at skabe mere harmoniske mennesker. Som det udtrykkes i første leveregel fra Hubbards værk Vejen til lykke: Pas godt på dig selv.
Men Fordomox havde faktisk én ret ubehagelig bivirkning, måtte jeg konstatere under mit ophold i Scientology - jeg havde nemlig hele tiden en prikkende fornemmelse af at befinde mig i optagelserne til en dårlig science fiction-film der foregår på planeten SSI, hvis befolkning en gal videnskabsmand ved hjælp af det hemmelige våben, elektropsykometeret, har renset klinisk for enhver form for fantasi, selvstændighed, spontanitet og humor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her