Læsetid: 3 min.

Højt at flyve, dybt at falde

27. juni 1998

Den politiske ledelse i Nigeria håber på fortsat succes ved VM

KOMMENTAR

Højt at flyve, dybt at falde. Dette ordsprog kan i morgen klokken aften vise sig at blive virkelighed for Nigeria i en mere end én forstand.
For landet, hvis 'Super Eagles' har spillet seværdig fodbold i turneringen, går på hjemmefronten rent politisk en mildt sagt meget usikker fremtid i møde. Det er ikke urealistisk at påstå, at nigerianernes indsats ved VM kan få indflydelse på landets politiske skæbne.
Danmark står overfor at skulle knække en hård nød på Stade de France i Saint-Denis. For i (Vest-)Afrika betragtes nigerianere på en måde, der er sammenlignelig med tyskere i Europa. Nemlig med ærefrygt. Eksempler på negativt ladede værdier, der tillægges vestafrikanerne er arrogance, hovmodighed og stormagtsambitioner.
Dertil kommer at nigerianerne igennem turneringen har afsløret, at deres store svaghed ligger i en håbløs selvovervurdering.
"Typisk nigeriansk mentalitet", mener en herboende fra et naboland til Nigeria. "De vil på et tidspunkt få sig en ordentlig lektion", siger han.
Alligevel håber han og mange andre, at holdet - som det eneste tilbageværende fra det sorte kontinent - når langt ved vm. Synspunktet skyldes ikke så meget kærlighed til et dominerende naboland, men snarere stolthed på alle afrikaneres vegne.

Behov for sejr
Det olierige lands største problem i VM er måske i virkeligheden folkets behov for sejr. Den nye militærpræsident, Abdulsalam Abubakar, har allerede udtrykt sin taknemlighed over for landsholdet, der med sejren over Spanien var med til at sørge for, at uroen i Nigeria "blev begrænset" (Han havde netop overtaget magten under protester og uro efter den hidtidige diktator Sani Abachas død, red.).
Politisk synes situationen i Nigeria for mange iagttagere derfor i øjeblikket at være afhængig af resultatet i VM. Sålænge Nigeria vinder, er der ro i landet, hvor Abacha egentlig havde planlagt et stærkt styret præsidentvalg den 1. august. Ingen ønskede dette valg, og få regner med at det gennemføres; det er mange gange før set, at militærregeringer i landet udskyder et lovet valg og selv bliver siddende ved magten for enhver pris.
Imidlertid tegner Abubakar til at være typen, der ligesom 'super-ørnene' mener, at angreb er det bedste forsvar:
Efter sigende er den formodede vinder af det annullerede præsidentvalg i 1993, rigmanden Moshood Abiola, sammen 13 andre betydningsfulde politiske fanger i disse dage overraskende ved at blive løsladt efter fire års fængsling.
Abiola menes at være den eneste politiske kraft, der kan samle nationen og få demokratiet til at fungere. Han menes ifølge International Herald Tribune at være blevet set i hovedstaden Abuja i forhandling med militærledelsen.
Med frigivelsen af Abiola har Abubakar i en uventet offensiv afværget kritiske røster fra bl.a. Storbritanniens premierminister Tony Blair, der har peget på, at planen for overgangen til civilt styre under alle omstændigheder skal gennemføres.

Opium for folket
En afrikansk VM-sejr vil have en helende effekt på de mange nigerianere, der lever under usle vilkår, hvilket vi så for to år siden, da landet vandt guld i fodbold ved OL. Der blev festet i dagevis - og alle politiske problemer syntes glemt for en tid.
Hvis Abiola samtidig frigives og får lov til at fortsætte sit politiske virke og genopstille som præsidentkandidat ved et frit valg, så er der håb om, at Nigeria kan gå de kommende måneder fredeligt i møde.
Sker dette ikke - og taber landet til f.eks. Danmark - så er der en risiko for, at landet med 100 millioner indbyggere og mindst 250 forskellige etniske grupper, går landet en svær tid i møde: "Hvis magthaverne insisterer på at min mand ikke må udfolde sig politisk - så er der ikke længere noget Nigeria", siger Dupe Onitiri-Abiola, én af den fængslede præsidentkandidats koner.
Flyv 'Super-ørne', flyv!

*John Nwako er freelance-skribent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her