Læsetid: 2 min.

Indien søger atom-aftale

2. juni 1998

Indien opbløder sin atom-kurs, afstår fra yderligere prøvesprængninger og vil lave ikke-angrebsaftale med Pakistan, som svarer tøvende

BOSTON - I kølvandet på Pakistans sjette atomprøvesprængning lørdag har Indien valgt en forsonlig linie og opfordrede i søndags de fem etablerede atommagter til at indkalde en international konference, som skal drøfte vedtagelsen af en global traktat om kernevåben med deltagelse af Indien, Pakistan og formentlig også Israel.
Den indiske regering gentog desuden en løfte om at overholde et "frivilligt moratorium" på prøvesprængninger uden at kræve samme forpligtelse fra Pakistan. Premierminister Atal Bihari Vajpayee sagde i New Delhi, at Indien havde fuldført sine forsøg; Pakistan var derimod vag og ville ikke udelukke yderligere sprængninger.
Indien tilbød også at indgå en aftale med Pakistan om forbud mod første-brug af atomvåben i en konflikt, men det initiativ er på forhånd blevet afvist af den pakistanske regering, for hvem a-våbnet tjener som en modvægt til Indiens militære overlegenhed på slagmarken.
Amerikanske eksperter anser et sådant forbud for meningsløst, eftersom ingen af de to lande har udviklet kommando-, kontrol- og advarselssystemer.
"Problemet er, at ingen af de to lande stoler på hinanden. Det ville derfor være meget ønskværdigt, hvis de undlader at opstille atombevæbnede raketter," siger Stephen Cohen fra University of Illinois til Washington Post.

En positiv drejning
Indien har flere gange i fortiden erklæret sig villig til at underskrive traktaten mod prøvesprængninger fra 1994, men kun på betingelse af, at de fem gamle atommagter forpligter sig til at afruste over en årrække. Vestlige diplomater i New Delhi mener imidlertid, at tilbudet om at deltage i en konference med Pakistan er en positiv drejning.
Udenrigsministrene fra de fem permanente medlemmer af FN's sikkerhedsråd, som også er etablerede atommagter, vil på et møde i Geneve senere i denne uge forsøge at formulere en fælles linie overfor Indien og Pakistan. Den 12. juni skal udenrigministrene fra G8-landene drøfte situationen på et møde i London.
Fra flere sider erkendes det, at en nuklear roulette på det indiske subkontinent bedst kan undgås ved at mægle i striden om Kashmir-regionen. For Pakistan ville et udefrakommende initiativ være velkomment, fordi det ville lægge international pres på Indien, som nægter at efterkomme to FN-resolutioner fra 1947 og 1948, der giver Kashmir have ret til at beslutte deres statslige tilhørsforhold. Indien nægter imidlertid at deltage i en atom-konference, der har Kashmir på dagordenen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu