Læsetid: 4 min.

Til kamp for stoffri kunstnere

20. juni 1998

Debatten raser i den britiske musikindustri om arven efter Jimi Hendrix og Janis Joplin

Narkotika
LONDON - Ikke flere narkosange fra rockstjerner, nej til flere modereklamer af udmagrede modeller med sorte ringe under øjnene og slet ikke flere udtalelser à la Oasis' Noel Gallaghers om, at narkotikabrug er "li'som at få sig en kop te om morgenen".
Det mener i det mindste en af den britiske musikindustris gamle kæmper Sir George Martin, som i sin tid producerede det ene hit efter det andet for The Beatles i de herostratisk berømte Abbey Road studier i London.
Sir George startede sit moralske korstog mod narko i denne uge under en konference for politifolk. Han opfordrede ligeud musikindustriens bosser til at lade være med at knytte nye musikere til deres pladeselskaber, hvis de tog stoffer.
"Hvad er vigtigst? Landets fremtid, de unges fremtid, eller bundlinien?" spurgte Sir George retorisk.
Han langede også ud efter modeindustriens hyppige brug af modeller, der ligner udtjente narkovrag - Kate Moss i Calvin Klein reklamer for eksempel. Stilen er meget betegnende blevet kaldt heroin chic. Ligesom han opfordrede ledende sportsfolk til at lægge afstand til narko.

Glemmer The Beatles
Men Sir Georges velmente opfordringer blev ikke vel modtaget. Ikke mindst fordi mange syntes, det var lidt besynderligt at høre dem fra lige netop den kant.
Det var jo ham selv, der i sin tid producerede sange som "Lucy in the sky with diamonds", som efter manges mening handler om stoffer. Og det er velkendt, at The Beatles' medlemmer brugte både hash og piller.
"Det er udmærket for Sir George at ville belære nutidens musikselskaber om, at de ikke skal antage narkobrugere. Men har han glemt, at The Beatles - den gruppe, han er tættest forbundet med - brugte LSD, hash og angiveligt i John Lennons tilfælde heroin?" spurgte Alan McGee fra pladeselskabet Creation.
"Når han kommer hjem til sit palæ, skulle han tage og tænke på, hvem der betalte for det, og hvilken tilstand de var i, mens de indspillede de plader, som gjorde ham rig og berømt," sagde Alan McGee om Sir George.
Alan McGee, som selv har kæmpet med afhængighed af narko, har tidligere støttet Oasis-brødrene Noel og Liam Gallagher, fordi de var åbne om deres brug af stoffer.
Sir George forsvarede sig med, at The Beatles i hvert tilfælde aldrig havde taget narko i hans nærvær. Og "Lucy in the sky with diamonds" handler slet ikke om narko, sagde han. Sangen, som er skrevet af John Lennon, var inspireret af, at Lennons søn, Julian, en dag kom hjem fra skole med en tegning, som forestillede en af hans skolekammerater - Lucy - og en masse diamanter oppe i himlen.
John Deacon, som er generaldirektør for den britiske musikindustris interesseorganisation, sagde, at "man kan ikke bare droppe en kunstner, fordi de tager stoffer."

Vogue slår fra sig
Også modeindustrien slog fra sig. Alexandra Schulman, som er redaktør af damebladet Vogue, sagde, at stilen med de kolotynde, deprimerede modeller gør det muligt "for unge kvinder at se unge ud i stedet for at være en yngre version af deres mødre." Det var grunden til at fremme heroin chic stilen - ikke at fremme narkomisbrug, sagde hun.
Tynde modeller er heller ikke ligefrem noget nyt, påpegede hun. Tænk bare på Twiggy i tresserne.
I øvrigt er heroinstilen allerede passé. Alexandra Schulman sagde, at hun selv havde nedlagt forbud mod billeder af modeller omgivet af plastikkopper, overfyldte askebægre og beskidte håndvaske, fordi den slags billeder efterhånden er blevet en kliché.

Vold som nydelse
Bag al furoren ligger en dybere debat om, i hvor høj grad kunstnere skal stille sig i spidsen for at løse samfundsproblemer som stofmisbrug eller nøjes med at notere sig dem og lade sig inspirere af dem i deres kunstneriske udfoldelser. Hidtil har de kreative sektorer mest gjort det sidste. Filmindustrien er ofte blevet kritiseret for at fremme volden i samfundet ved at vise voldelige film. Kultfilm som Pulp Fiction kritiseres for at gøre vold til en æstetisk nydelse på linie med malerier eller musik.
Rap-musikere er blevet fordømt for i deres tekster at opfordre til mord og mishandling. Ikke mindst af kvinder.
De kreative typer bag udfoldelserne forsvarer sig med, at deres kunst nødvendigvis må afspejle samfundet. Og hvad er der i øvrigt blevet af ytringsfriheden?, spørger de.
Som Alexandra Schulman fra Vogue udtrykte det, så er der ingen grund til specielt at straffe f.eks. modeindustrien for et problem, som er hele samfundets. Der er mindst lige så mange stofmisbrugere blandt finansfolket i City of London som i modebranchen, sagde hun.
At løse samfundsproblemer må altså være op til politikere, offentlige instanser og i det hele taget nogle andre.
Foruden naturligvis befolkningen selv. Noget tyder på, at de unge briter nok lytter til de stofmisbrugende musikstjerner og kigger på narkoinspirerede billeder i bladene uden nødvendigvis at følge deres eksempler.
Ifølge en undersøgelse, som blev offentliggjort i denne uge, stagnerer antallet af unge stofbrugere i Storbritannien.
"Først troede vi ikke på tallene, men det ser ud, som om det ikke er værre i 1997, end det var i 1996," sagde John Balding, som ledede undersøgelsen fra Exeter Universitet.
Antallet af unge, som bruger stoffer, er ellers steget markant de seneste ti år. For ti år siden havde en ud af 25 unge prøvet ulovlige stoffer. Undersøgelsen i år viste, at en ud af otte 15-16 årige har taget et ulovligt stof bare inden for den seneste uge. Omkring en ud af fem havde taget stoffer inden for den seneste måned.
Men det opsigtsvækkende i studiet var, at narkobrugen åbenbart ikke længere vokser.
Efter John Baldings mening kan det meget vel skyldes større information om faren ved stoffer.
"Der er en masse beviser for, at narko ikke er godt for folk, og de unge kender dem," siger han.
Hvad enten det så er fra kendte musikere, billeder i modeblade eller noget så jordnært som forældrenes formaninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her