Læsetid: 4 min.

Kina modtager Clinton som helt

26. juni 1998

Præsident Clinton fremstilles som en ny Nixon - som en amerikansk statsleder, der med mod og visioner vil genoprette forbindelserne mellem Kina og USA efter utallige nedture

Den amerikanske præsident, Bill Clinton, fik i går på det nærmeste en heltemodtagelse, efter at præsidentflyet Air Force One var landet på kinesisk jord, og præsidenten indledte sit første besøg i Kina.
Det er det første besøg af en amerikansk præsident efter den tragiske Tiananmen-massakre i 1989, der har ligget som en tung skygge over det amerikansk-kinesiske forhold i de sidste ni år.
Første stop på det historiske besøg er i den lige så historiske by Xian, der ligger i det centrale Kina. Her blev Clinton og hans følge på over 1.000 personer, bestående af bl.a. udenrigsminister Madeleine Albright, hundreder af rådgivere og sikkerhedsfolk samt hundreder af pressefolk, budt velkommen med et stort anlagt danseshow 'a la Tang-dynastiet'.
Xian var tidligere hovedstad og indgangsport til Silkevejen mellem Asien og Europa og er i dag en flittig besøgt turistby, der er mest berømt for Qin-kejseren Shi Huangdis grav, som tusinder af ler-soldater og heste i 'rigtig' størrelse for over 2.000 år siden blev sat til at bevogte.

En ny æra
Især de kinesiske værter har store forventninger til besøget, der bl.a. har handel, den atomare ikke-spredningsaftale, forholdet mellem Kina og Taiwan samt miljø på dagsordenen. Desuden vil den asiatiske finanskrise uden tvivl blive drøftet indgående, mens Clinton har lovet at diskutere menneskerettigheder med de kinesiske ledere.
Sidstnævnte er et emne, som de to parter er klart uenige om, men forud for Clintons ankomst har den kinesiske ledelse søgt at slå på de positive strenge og understreget, at forholdet mellem USA og Kina er på vej ind i en ny æra.
"Forholdet mellem Kina og USA er på vej ind i et nyt udviklingsstade," sagde talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium Tang Guoqiang i går på en pressekonference i hovedstaden Beijing, som Clinton rejser videre til senere for i morgen at deltage i selve topmødet med den kinesiske præsident Jiang Zemin.
Det er i den anledning, at Clinton deltager i en modtagelsesceremoni i Folkets Store Hal, der ligger ved Tiananmen Pladsen, og som har vakt stor harme blandt kritikere i USA, fordi pladsen i høj grad står som symbol på militærets massakre på demokratiforkæmpere i juni 1989.
Talsmand Tang Guoqiang betegnede dog under gårsdagens pressemøde modstanden i USA mod Clintons Kina-besøg som "støjforurening".
"Det er ikke, hvad flertallet af amerikanerne håber på. De fælles interesser mellem Kina og USA er ikke på vej ned, men på vej op," sagde Tang.

Rutschebane
Og det kan han have ret i - det er i det mindste et faktum, at Clintons Kina-besøg markerer en bedring af forholdet, som ellers har været præget af utallige op- og især nedture i de senere år.
Det seneste nummer af tidsskriftet Far Eastern Economic Review bringer således på forsiden en munter tegning af præsidenterne Clinton og Jiang, der drøner gennem en rutschebane i rasende fart - begge med et noget skræmt udtryk i ansigtet og med teksten: Hold godt fast!
Inde i bladet er rutschebane-temaet udbygget med nogle gevaldige udsving, eller rettere op- og nedture, som illustration af forholdet mellem Kina og USA i perioden 1989 til i dag.
De største nedture er i foråret 1993, hvor den nyindsatte præsident Clinton forsøger at knytte Kinas handelsstatus i forhold til USA sammen med krav om forbedringer på menneskerettighedsområdet. Det gentager sig i foråret 1994, hvorefter Clinton opgiver sammenkædningen mellem handel og menneskerettigheder.

Taiwan-krisen
Men den længste nedtur kommer i 1995-96, efter at Clinton i sommeren 1995 tillader et besøg af Taiwans præsident Lee Teng-hui. Det gør de kinesiske ledere rasende og udløser en større diplomatisk krise, der kulminerer med kinesiske militærøvelser i forbindelse med Taiwans første demokratiske præsidentvalg i foråret 1996.
Det er senere kommet frem, at krisen dengang var af en langt alvorligere karakter, end man hidtil har troet. Ifølge det amerikanske dagblad Washington Post udvekslede Kina og USA en overgang regulære krigstrusler, og krisen kunne have udviklet sig til militære sammenstød.
Det skete angiveligt efter, at det kinesiske militær sendte M9-raketter, der kan udstyres med atomsprænghoveder, faretruende tæt på Taiwans kyster, og en af dem fór lige hen over hovedstaden Taipei, som amerikanske militærkilder har forklaret til dagbladet.
Heldigvis besindede parterne sig og indså, at der måtte gøres noget for at forbedre det anstrengte forhold. Især USA søgte at rette op på forholdet ved at understrege, at man ikke støttede Taiwans uafhængighed og ved at gå over til strategien med at engagere Kina i et partnerskab.

Femte besøg
Clintons besøg ligger i forlængelse af den ændrede kurs fra midten af 1996, der blev understreget med præsident Jiang Zemins besøg i USA sidste efterår.
Clinton er den femte amerikanske præsident, der besøger Folkerepublikken efter Richard Nixons historiske besøg i 1972, der banede vejen for tøbruddet. Kinesiske medier har endda sammenlignet Clinton-besøget med Nixons og omtalt Clinton som en præsident med visioner om at forbedre forholdet til Kina.
Winston Lord, der er tidligere Kina-ambassadør og i dag Det Hvide Hus' Asien-ekspert, deltog i Henry Kissingers forudgående hemmelige mission til Beijing i 1971, som banede vejen for topmødet og den efterfølgende normalisering af forholdet mellem USA og Kina.
"Alle havde en fornemmelse af det dramatiske og betydningsfulde ved vores hemmelige mission til Beijing. Vi vidste, at vi befandt os lige midt i et geopolitisk jordskælv, men ingen forventede dengang for 25 år siden, at vi kunne blive allierede," siger Winston Lord til Financial Times.
Men USA og Kina blev en slags allierede, dengang forenede i modstanden mod den fælles fjende Sovjetunionen, mens det har knebet mere med at finde fælles interesser efter Sovjets fald. Det har ført til mange op- og nedture, men lige nu går det i det mindste opad.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu