Læsetid: 3 min.

K'NYT

6. juni 1998

Dogme-konflikt løst
*Det danske publikum kan nu se frem til biograf-premieren på de to film, som deltog i hovedkonkurrencen i filmfestivalen i Cannes, Thomas Vinterbergs Festen og Lars von Triers Idioterne. Med forbehold for enkelte detaljer, der stadig skal falde på plads, vil Festen få premiere den 19. juni i formentlig 20-30 biografer over hele landet. Idioterne står til premiere den 10. juli. Festens omtale efter prisbelønningen i Cannes fik produktionsselskabet Nimbus Film til at fremrykke premieren. Det skabte forviklinger med Danmarks Radio, som har bidraget til finansieringen af de to dogme-film. Oprindeligt var det nedfældet i aftalen, at Danmarks Radio kunne vise filmene i fjernsynet tre måneder efter biograf-premieren. Det vakte vrede blandt biograferne, som også blev fortørnede over, at Danmarks Radio allerede har lanceret Festen og Idioterne som tv-film. De seneste ugers forhandlinger har resulteret i, at de tre måneder blev ændret til ni. Normalt går der mindst halvandet år, fra en dansk film får biografpremiere, til den kan vises i fjernsynet.

Vilby og Solstad på dansk
*To bøger, som Inf. har anmeldt på udgivelsessproget norsk, udkommer nu på dansk. Det gælder Knud Vilbys Den globale rejse (Gyldendal, 332 s., 348 kr.), anmeldt af Niels I. Meyer 26. august 97 - samt Dags Solstads Professor Andersens nat, der blev anmeldt af Torben Brostrøm 11. januar 97 og nu er oversat af Kari Sønsthagen og Torben Weinreich (Munksgaard/Rosinante 141 s. 148 kr.).

Bramsens erindringer
*Bo Bramsens skildring af interneringen i Horserød af 200 prominente danskere, Blandt 100 gidsler i Horserød 1943, udsendes den 8. juni som paperback på Aschehoug i revideret udgave. Bramsen selv var blandt de fem sidste, der blev sluppet ud.

Cirkusrevyen til Aalborg
*Cirkusrevyen flytter til Aalborg, når den sidste forestilling er slut på Bakken ved København. I begyndelsen af september får det jyske publikum mulighed for at se "Langt ud i skoven" på Aalborg Kongres & Kultur Center. Her spilles forestillingen fire gange fra den 3. til den 5. september.

Øverste Kirurgiske
*Digterkollektivet Øverste Kirurgiske er på gaden med endnu et nummer af det hæsblæsende poesi-tidsskrift Øverste Kirurgiske/poetiske hjernevindinger. Juninummeret byder på poesi af bl. a. Simon Grotrian, Jørgen Sonne, Margit Johansen og Thomas Krogsbøl, og digterteamet Thomas Thøfner og Morten Søndergaard bidrager med et debatindlæg i den standende debat om, hvorvidt digtere skal blande sig i samfundsdebatten. "Politik? Poesien stemmer blankt, næsten, den forholder sig i hvert fald til størrelser som tavshed og død," skriver Søndergaard. Øverste Kirurgiske kan købes i enhver velassorteret boghandel på Rådhuspladsen i København samt i Bogcafeen på Nørregade i Århus. En internetversion findes på www.poesi.dk.

Kulturhus Katuaq ka'
*Katuaq, Grønlands Kulturhus beliggende i Nuuk, har gjort status over 1997. Aktivitetsniveauet er højt: ikke mindre end 460 biografforestillinger, 76 konferencer, 45 teater og danseforestillinger, 16 udstillinger, 95 koncerter og 45 kulturarrangementer af typen øvrige. Indsatsen er belønnet med i alt 120.000 besøgende sidste år og en omsætning på 22,9 mio. danske kroner.

Artcrash på internettet
*Det stort anlagte århusianske fin-de-millenium-projekt Art Crash under Kulturhus Århus har fået egen hjemmeside på adressen www.artcrash.dk. På hjemmesiden, der er designet af den århusianske multimediekunstgruppe Træden & Terne, blotlægges et massivt program for det internationale kunst & kulturprojekt, der frem til slutningen af 1999 vil præsentere kollisioner mellem allehånde kunstformer. Som et led i Art Crash rykker poesiprojekt Litteratur på scenen således tirsdag i næste uge ud under åben himmel og slipper poesien løs i et multiæstetisk lyrikarrangement. Digterne Lene henningsen, Christian Dorph, Merete Torp, Pia Juul og Carsten René Nielsen læser digte op med lysinstallationer, stranden og havet som kulisse.

Rock-abe på landevejen

Under titlen God morgen abe `98 sender Muskelsvindfonden i disse dage kunstnerne bag 90´ernes zoo-rocksucceser på landevejen. Når sange fra Åh abe, Pa-papegøje, Tangoka, Hej Frede og Hemli´ Helikopter præsenteres vil man bag mikrofonerne kunne genkende Sanne Salomonsen, Monique, Do Do, Mek Pek, Marie Bramsen, Elisabeth, Nikolaj Steen, Morten Remar, Kaya samt Maria Montell. Søndag spiller God morgen abe i Valby Parken i København og i næste weekend kommer turneen til Odense (lørdag) og Ålborg (søndag). Alle koncerter kører fra 10 til 16 og konferenciererne hedder Bullerfnis (Peter Frödin og Hella Joof).

Englændere køber mest musik
Englænderne har overtaget USA's førsteplads som mest musikkøbende land pr. indbygger. Ifølge netmagasinet Søndag aften (www.cultur.com) har IFPI beregnet, at englænderne i 1996 i gennemsnit købte godt 4 musik cd´er. På 2. pladsen kom USA med 3,9 cd´er og på 3. pladsen De forenede arabiske Emirater. Danmark ligger på femtepladsen med Schweiz over sig og Norge og Sverige boblende under sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her