Læsetid: 2 min.

K'NYT

18. juni 1998

Nordisk Film på spanden
*Verdens ældste filmselskab, Nordisk Film, kører med dundrende underskud, fortæller Politikens Erhverv. I 1993 og 94 var der overskud på 33 mio. - i 1996 var der underskud på 25 mio. kr. Et forsøg på at komme ind på morgen-tv-markedet kostede 22 mio. kr., tv-programmet Missionen blev pillet af skærmen i utide, Brigitte Stallones programmer er endnu ikke begyndt at sælge, osv. Direktør Søren Jacobsen opregner endnu flere årsager til underskuddet, men mener, at det snart igen vil gå fremad. Man er i en opbygningfase - og indgår i store skandinaviske planer, som ejeren, Egmont-koncernen, har. Nordisk Films problemer begyndte, da Michael Meyerheim, Ole & Erik Stephensen, m.fl. forlod selskabet og startede deres eget. Derefter kom Olsen-bandens selskab for alvor på spanden.

5,6 mio. til nyfortolkning
*Lektor, dr. phil Anker Gemzøe, Aalborg Universitet, har netop fået bevilget i alt 5,7 mio. kr., fordelt over tre år, af Statens Humanistiske Forskningsråd til et litteratur-projekt i modernismen kaldet "Betydende former". Projektet skal være med til at nyfortolke dansk modernistisk digtning. Det er ligeledes vigtigt at udvikle en "nyformalistisk" tekstanalytisk metode. I alt er tilknyttet ti forskere: Seks fra Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet og fire fra universiteterne i Odense, København og Lund. På trods af alle forskelle betegnes al modernistisk kunst af formbevidsthed af selvrefleksitet samt søgning mod traditionsbrud, siger Anker Gemzøe til Ritzaus Bureau. Projektet kaldes "Betydende former", fordi formerne i sig selv er vigtige i modernismen. Tendensen er, at forfatterne ikke skriver genkendeligt om virkeligheden, men forsøger at få virkeligheden til at afspejle sig i formerne.

Amagerscenen truet af lukning
*For få år siden var det ABC-Teatret, der ikke blot var truet af lukning, men rent faktisk lukkede. Nu er det Amagerscenen, der er i farezonen. Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab vil ikke tilføre teatret 1,1 mio. som ekstrabevilling for at redde teatrets drift, så nu er det usikkert, hvad der sker. Teatret ledes af Martin Miehe-Renard, der sammen med bestyrelsen og teatrets venner nu forsøger at finde en løsning. Amagerscenen har stået for en bred folkelig underholdning, som Miehe-Renard har forsøgt at højne, kunstnerisk, ved f.eks. at spille Dario Fo. Dog åbenbart uden den store tilstrømning.

Nye redaktører med Den Blå Port
*Litteraturtidsskriftet Den Blå Port har netop udsendt et nyt nummer, det første, som et nyt redaktørpar, Mette Moestrup og Peter Adolphsen, tegner. De afløser Solvej Balle og Christina Hesselholdt. Redaktør Adolphsen har interviewet Per Højholt, mens redaktør Moestrup introducerer en brevveksling mellem Emily Dickinsons og Helen Hunt Jackson. Derudover har Lars Bukdahl skrevet notater om identiteter i litteraturen.

Cityzen Cane igen den bedste
*Orson Welles-filmen Citizen Cane 1941 står urokkeligt som "verdens bedste film". Det er den flere gange kåret som - og er lige blevet det igen i Los Angeles, fulgt af Casablanca, Godfather, Borte med Blæsten og Lawrence of Arabia.

Elsbeth Gerner til fodbold-VM
*Kulturministeren vil ikke svigte sporten. Derfor er hun ligesom forgængerne at finde på langsiden, når Danmarks ære virkelig står på spil, og det gør den, når vores fodboldhold møder Frankrig 24. juni i Lyon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her