Læsetid: 1 min.

Kosovo-konflikt kører op

30. juni 1998

Serbiske sikkerhedsstyrker i modoffensiv for at tilbageerobre befrielseshærens erobringer

Mens serbiske sikkerhedsstyrker i går rykkede ind i den af Kosovos Befrielseshær (UCK) kontrollerede by Belacevac, 10 kilometer fra Kosovo-provinsens hovedstad Pristina, syntes EU og USA at være uenige om, hvorvidt UCK skal have en plads ved forhandlingsbordet i forsøget på at finde en fredelig løsning på Kosovo-problemet.
Serberne forseglede Belacevac, og journalister kunne kun fra afstand se de brændende huse og de panserede mandskabsvogne rykke ind for at tilbageerobre den vigtige kulmine, som UCK ellers havde fået kontrol over.
EU's udenrigsministre reagerede med skepsis over for den amerikanske fredsmægler Richard Holbrookes udtalelser om, at UCK kunne blive inddraget i forhandlingerne, hvis de ellers viste sig i stand til at kontrollere sine folk på landjorden. Hidtil har også USA fastholdt, at det er Ibrahim Rugova - Kosovo-albanernes folkevalgte præsident, som ønsker en fredelig kamp for Kosovo-albanernes mål om selvstændighed. Men UCK har gjort så store fremrykninger, at den indtil i går kontrollerede en tredjedel af Kosovo. Holbrooke mener derfor, at befrielseshæren må indgå i forhandlingerne.
Storbritanniens udenrigsminister Robin Cook gentog imidlertid EU's støtte til Ibrahim Rugova som den legitime, folkevalgte leder af Kosovo-albanerne: "Han er den mand, vi har forhandlet med," sagde Cook og fik opbakning af den kommende EU-formand, Østrigs udenrigsminister Wolfgang Schüssel: "Jeg tror ikke, vi skal gøre den fejl at lade Rugova falde," sagde han ifølge nyhedsbureauerne. "Men hvis der er en splid (Kosovo-albanerne imellem, red.) kan det være nødvendigt at gøre processen bredere."
Problemet er, at Rugova ikke har kontrol over UCK, og befrielseshæren selv har ingen veldefineret ledelse. USA har haft kontakt med flere ledende folk i UCK for - med Holbrookes ord - "at finde ud af, om de er i stand til at påvirke og kontrollere alle de folk, som har våben. Kan de det, har de en legitim rolle i processen," sagde Holbrooke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her