Læsetid: 2 min.

La Niña tager over

29. juni 1998

Lillesøsteren til El Niño er på vej. Hun hedder La Niña, og vil vende op og ned på broderens værk

Dønningerne fra efterårets og vinterens store klimafænomen, El Niño, er efterhånden døet ud, men nu er det snart tid til igen at rapportere om ekstremt vejr rundt om på kloden. Denne gang dog med omvendt fortegn. El Niños lillesøster, La Niña, er ved at tage over.
Meteorologer fra det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA meddelte i sidste uge, at La Niña-tilstande er ved at udvikle sig i den tropiske del af Stillehavet.
Det betyder koldere overfladevand end normalt, og
det vil ligesom El Niño påvirke vejrsystemerne rundt omkring Stillehavet og i Afrika.

Lille pige
La Niña betyder 'lille pige' på spansk og kaldes nogen gange også El Viejo, 'gamle mand'. Den lille pige følger som regel efter den 'lille dreng', El Niño, hvor overfladevandet i det tropiske Stillehav er varmere end normalt. Afkølingen af det unormalt varme overfladevand forsætter, så vandet bliver koldere end normalt, og tilsvarende bliver effekten - i grove træk - den, at de landområder,
som under en El Niño oplever tørke og varme, under La Niña i stedet bliver kolde og våde.
"I maj skete der en hurtig afkøling af overfladetemperaturer i dele af det ækvatoriale Stillehav, alt imens El Niño-tilstanden hurtigt svandt ud," fortalte meteorologen Vern Kousky fra NOAA til Environmental News Network.
"Afkølingen fortsætter sandsynligvis med udviklingen af La Niña-tilstanden i de næste tre til seks uger. Vi forventer, at La Niña vil påvirke vejrmønstrene rundt om på jorden i efteråret og et stykke ind i vinteren," forudsagde Kousky.

Og vejret...
Om sommeren er det især de tropiske egne, som rammes af La Niña:
Man regner med, at Sydøstasien, som sidste sommer oplevede en af de værste tørkeperioder nogensinde, denne sommer får mere nedbør end normalt.
Samtidig vil store dele af Asien også være koldere end normalt - hvilket også er tilfældet i Vestafrika.
Til gengæld vil Australien og New Zealand opleve en varm vinter - i juni, juli og august.
Om vinteren spreder effekten af La Niña sig til de højere breddegrader - dog ikke med så stor effekt omkring ækvator:
Stillehavskysterne i Nord- og Sydamerika, som under El Niño nærmest druknede i regn, bliver forholdsvis tørre, mens både Asien, Australien og det sydlige Afrika i stedet bliver benådet med den livgivende regn.

Kun spådomme
Meteorologerne fra NOAA priser de mange bevillinger, der fulgte efter mediebegivendheden El Niño for, at det allerede nu er muligt at lave præcise forudsigelser af vejret et halvt år frem:
"Disse forudsigelser er et prima eksempel på udbyttet af investering i forskning og udvikling," mener D. James Baker, som er administrerende direktør for NOAA.
Han kan dog ikke vide, om forudsigelserne rent faktisk holder stik, selv om man under El Niño for første gang havde rimelig stor succes med forudsigelser, som gik flere måneder frem i tiden.
Under alle omstændigheder vil vi ikke opleve helt så ekstreme situationer under en La Niña, som når storebroderen hærger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her