Læsetid: 4 min.

Linedans på sidste spilledag

15. juni 1998

Selvfølgelig skal man prioritere midt i en VM-tid, men administatorens fravalg af Hvidovre-B93 var en brøler

HESSELAGERS HJØRNE
Med 64 VM-kampe på programmet kan man ikke overkomme det hele. Det vil sige, det kunne jeg nu godt, men jeg får ikke lov.
Lørdag aften måtte jeg for eksempel skrue ned for klassikeren Holland-Belgien, bare fordi vi havde gæster. På et tidspunkt forsøgte en af gæsterne sågar at erobre fjernbetjeningen for helt at slukke, måske fordi mit blik var periodisk fraværende, men der trak jeg grænsen. Selv om jeg selv har inviteret dem, så er det vel for pokker stadig mit hjem.
Det er en sand linedans at være fodboldinteresseret i disse uger, og man udvikler en ganske raffineret forhandlingstaktik. De kampe - jeg indrømmer, det er få - man alligevel ikke føler som et absolut must at se, forsøger man alligevel sådan lidt halvhjertet at få tændt for. Og når det ikke lykkedes og man bøjer sig med stor forståelse for, at der er andet i livet end fodbold, så skal man da i hvert fald have lov at se de sande klassikere - og dem er der til gengæld overraskende mange af.

Hvidovres trussel
Min ven administratoren har også sine kvaler. Han er fra Hvidovre, og derfor var det helt oplagt, at han skulle med ud og se om Hvidovre i sidste runde af den superspændende 1. division kunne forhindre B93 i at rykke op i Superligaen.
Hvidovres ledelse havde på forhånd annonceret, at klubben ville gøre alt for at forhindre Østerbro-klubbens oprykning, fordi et B93 med Superliga-status med stor sandsynlighed vil tiltrække flere Hvidovre-spillere. Nej, Hvidovre så hellere, at det blev jydeklubberne Herning og Viborg, der sikrede sig de to oprykningspladser.
At visse af Hvidovres spillere så måske var mindre interesserede i at holde B93 under stregen, det er en ganske anden sag - men alligevel ikke helt uvæsentligt.

Frygten for tøffel-dom
Alt i alt var der altså lagt i kakkelovnen - men administratoren bed ikke på.
"Det tror jeg vil være for provokerende," sagde han.
Da Danmark spillede sin første VM-kamp mod Saudi-Arabien var det administratoren, der lagde hjem til.
Men han måtte forlade selskabet før tid, fordi institutionen, der har hans lille søn i forvaring i dagtimerne, fyldte år og derfor holdt et mindre arrangement.
Vi andre blev og festede videre. På et tidspunkt endte næsten-juristen ude på altanen med en smækket dør bag sig, hvilket udviklede sig til nogle scener, som flere af naboerne efterfølgende har påtalt.
Og ganske vist havde vi ryddet op efter os, men alligevel var der en større opvask og et par poser med tomme flasker og den slags, som kvinder ikke finder, pryder et hjem.
Da vi ville forlade kampscenen kom administratoren tilmed vaklende hjem, klamrende sig til et stor fadølsglas fjernet fra institutionen og med et stort smil på.
Hun så til gengæld mindre glad ud.
Så administratoren ville ikke provokere yderligere. For ikke at ende som en sand tøffelhelt, lokkede han med middagsarrangement torsdag, når Danmark i kampen mod Sydafrika kan sikre sig en plads i ottendelsfinalerne. Det samme kan Frankrig med sejr over Saudi-Arabien.
"Dorte laver mad mellem de to kampe," sagde administratoren, måske for ligesom at signalere, at det er ham, der har bukserne på.
Det er ikke let med disse til- og fravalg.

Lejesvend bag sejren
Jeg valgte rigtigt. I et sandt drama, der bølgede frem og tilbage, endte B93 med at trække det længste strå.
Måske var Hvidovre-spillerne ikke helt så motiverede som ledelsen, i hvert fald lykkedes det for B93 at overliste Hvidovres forsvar hele fire gange, mens B93 kun lukkede to ind.
Men vejen mod 4-2-sejren afslører også, at der er et stort strukturproblem i dansk fodbold. Afstanden mellem de bedste i Superligaen og de næstbedste - dem, der rykker op fra 1. division - er ganske enkelt for stor.
Ganske symptomatisk var det en lejesvend fra Superligaklubben Herfølge - Danny Jung - der sikrede B93 den oprykning, der betyder, at den lille Østerbro-klub til efteråret skal spille mod klubber som Brøndby, AGF og FC København.
Danny Jung scorede tre gange og jublede så inderligt, at han fik en advarsel for at smide trøjen, men han er næppe i B93's stab næste år. For som en garvet og ældre B93-tilhænger sagde det:
"Vi har ingen penge. Det er problemet. Problemet er, at vi ingen penge har."
Og uden penge ingen Danny Jung. B93 har andre problemer. Kravene til stadion-faciliteter gør, at klubben sandsynligvis ikke kan spille sine hjemmekampe på hjemmebane. Hvor kampene skal spilles, står hen i det uvisse.
Udviklingsstøtte
Det forekommer ikke fair, at en klub, der har sikret sig oprykning, skal slås med den slags. Hovedrige DBU burde overveje, at træde til og yde en slags oprykningsstøtte.
Selvfølgelig ville det være unfair konkurrence, og selvfølgelig ville de store klubber hyle. Men bortset fra det, så ville udviklingsstøtten være god for alle parter i dansk fodbold - fordi konkurrencen ville blive skærpet. Og det ville Superligaen kun blive mere super af. Den var unægtelig lidt tam i den seneste udgave.
Omvendt med den superspændende 1. division, hvor Viborg følger B93 op, mens Herning på sidste spilledag fik overleveret sorteper - ingen oprykning til den ambitiøse klub, der på tredjepladsen slutter hele 18 point foran nummer fire Køge.
Vi slutter med en sensation som administratoren har regnet ud: Danmark er VM's bedste hold, fortalte han. Ja, jeg studsede også, men det er sandt.
"Vi har spille fem kampe i alt ved VM, hvis man regnede VM i Mexico med. Vi har vundet de fire. Det kan ingen andre hold prale med."
Og således opmuntrede ser vi frem mod torsdagen kamp mod Sydafrika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her