Læsetid: 2 min.

Næse til mirakel-plaster

10. juni 1998

Nu er det videnskabeligt bevist: man bliver ikke en bedre fodboldspiller af at bruge næseplaster

Næseplaster
Michael Schjønberg kan godt lade næseplastret blive liggende i sportstasken, når det danske fodboldlandshold på fredag stiller op mod deres sydafrikanske kollegaer.
En gruppe amerikanske fysiologer fra universitetet i Buffalo, New York har endelig bevist det, alle andre (på nær en stor gruppe fodboldspillere, cykelryttere og andre i svedige erhverv) længe har haft en kraftig mistanke om: Næseplastre forbedrer ikke idrætsfolkenes præstationer.
Siden det lille, dyre stykke hudfarvet plaster i speciel næsepasform blev lanceret for nogle år siden, har det kunnet ses på en lang række sportsstjerners snuder. Dog ikke altid de samme - udskiftningen blandt brugerne har været stor. Mange har åbenbart ikke ment, at plastret lever op til producentens forskringer om, at det letter vejrtrækningen hos brugerne, og dermed også giver den ekstra ilt og energi, som gør, at man kommer først over bjergpasset, eller hvad det nu, er man vil.
Nu bakker professor Frank Cerny så op om de frafaldne disciple. Han har sammen med nogle forskerkollegaer undersøgt præstationerne hos 13 forsøgspersoner, som cyklede med næseplastrer placeret dels korrekt på næseborene, og dels på næseryggen, hvor de selv ifølge producenten, ikke har nogen virkning. Resultatet af professorens målinger talte et klart sprog: Der var ingen forskel hos forsøgspersonerne mellem de to forskellige placeringer af det lille plaster; hverken på mængden af inhaleret luft eller den fysiske ydelse.

Træk vejret
Frank Cerny målte også hvornår forsøgspersonerne begyndte at bruge munden til at trække vejret med. Her var der heller ingen forskel. Hvis plastrene virkede, skulle idrætsudøverne kunne nøjes med at bruge næsen i længere tid, før de tog munden til hjælp. Det var ikke tilfældet, og konklusionen er derfor, at plastrene ingen effekt har.
Et lille men er der dog: Forsøgspersonerne udførte hårdt fysisk arbejde, men Cerny mener, at under mildere former for fysisk udfoldelse så kan plastret godt have en vis effekt.
Måske burde lidt flere af Michael Schjønbergs medspillere alligevel have brugt næseplaster under landsholdets opvarmningskampene i foråret? Eller bare have åbnet munden lidt før?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her