Læsetid: 6 min.

NYHEDSOVERBLIK

30. juni 1998

Freden har lange udsigter i Kosovo
*Serbiske sikkerhedsstyrker indledte mandag en større offensiv mod etniske albanske oprørere, der for en uge siden erobrede kontrol med minebyen Belacevac.
Politi med Kalashnikov-geværer afspærrede delvist området med støtte fra pansrede mandskabsvogne tidligt på dagen. Udenlandske journalister blev forment adgang til området fra Obilic, der ligger nordvest for provinshovedstaden Pristina.
Omkring 50 pansrede serbiske bæltekøretøjer blev kørt i stilling ved Belacevac i weekenden. De serbiske styrker syntes at have planer om en hurtig operation mod Belacevac og omliggende landsbyer, som kontrolleres af Kosovos Befrielseshær, UCK.

Minister på tilbagetog i taxi-sagen
*Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) lægger tilsyneladende op til en ændring af den omstridte taxilov.
Loven kræver, at man har dansk statsborgerskab for at nedsætte sig som vognmand.
I et svar til advokat Henrik Karl Nielsen, der behandler sagen for en gruppe taxivognmænd, oplyser ministeren, at hun "i den kommende folketingssamling vil overveje et eventuelt lovinitiativ vedrørende kravet om statsborgerskab for vognmænd".

Serber hængte sig før dommens dag
*Den tidligere borgmester i den kroatiske by Vukovar i Østslavonien, der stod anklaget for krigsforbrydelser ved Domstolen i Haag, hængte sig natten til mandag i sin celle i Holland - få dage før han skulle have sin dom.
Dokmanovic var anklaget for at have ledet serbiske militsers evakuering af 200 kroater fra hospitalet i Vukovar. Fangerne blev bragt til byen Ovcara ikke langt derfra, hvor de blev pryglet og henrettet.
Domstolen i Haag har beordret en undersøgelse af omstændighederne ved Dokmanovics selvmord.
Talsmanden for domstolen fortalte, at Dokmanovic havde brugt sin barbermaskine til at kortslutte lyset i sin celle.

Clinton til studentermøde
*Præsident Bill Clinton fortsatte mandag under sit besøg i Kina med at hive spørgsmålet om mennskerettigheder frem i lyset under et besøg på universitetet i Beijing - stedet hvor grunden blev lagt til den demokratibevægelse, som brutalt blev nedkæmpet på Den Himmelske Freds Plads i juni 1989.
I sin tale opfordrede Clinton den kinesiske regering til at sikre kinesernes basale menneskerettigheder.
"Vi søger ikke at påføre andre vores vision, men vi er overbeviste om, at visse rettigheder er universelle," sagde Clinton blandt andet.

Bissau er moden til forhandlinger
*De stridende parter i det lille vestafrikanske land, Guinea-Bissau, mødtes for første gang søndag i et forsøg på at nå frem til en fredelig løsning på den tre uger lange konflikt.
Med udenrigsministrene fra Portugal og Angola som mæglere lykkedes det at bringe repræsentanter fra oprørerne og regeringen sammen på en fregat uden for Bissau.
I dag mødes parterne igen for at tage stilling til et forslag om en fredsaftale. Der var dog igen mandag meldinger om sporadiske kampe mellem regeringsstyrker og styrker ledet af den fyrede hærchef, Ansumane Mane.

Netanyahu afviser valg
*Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, afviste mandag kategorisk en opfordring fra Israels præsident, Ezer Weizman, om at holde parlamentsvalg før tiden på grund af den strandede Mellemøst-fredsproces.
"Jeg arbejder dag og nat for at sørge for een ting. At skabe en god aftale baseret på sikkerhed og fred for staten Israel. Intet pres, ingen person, ingenting vil få mig til at vende mig væk fra det mål," sagde Netanyahu, der tilføjede, at "valgene vil blive holdt på et passende tidspunkt".

Skattesnyd for 118 millioner
*Seks personer er nu blevet tiltalt for tilsammen at have snydt skattevæsenet for 118 millioner kroner i forbindelse med 59 tilfælde af selskabstømning. Det oplyser vicestatsadvokat Stig Lynghøj Nielsen til Ritzau.
Vicestatsadvokaten understreger, at selskabstømningerne kun har kunnet ske, fordi de tiltalte har handlet i forening.
De seks tiltalte kan deles op i tre købere og tre formidlere i de 59 forhold, hvor selskaber er blevet tømt for værdier, der oprindeligt var sat af til at betale skat med.
Alle seks nægter, at de bevidst har forsøgt at snyde skattevæsenet for penge.

Udsigt til fred i Colombia
*Tyskland lagde i weekenden neutral grund til indledende møder mellem en af Colombias største oprørsgrupper Den Nationale Befrielseshær (ELN) og regeringsembedsmænd. Det rapporterede den columbianske nyhedsradio, Radionet, søndag ifølge Reuters.
Det primære formål med mødet var at fastsætte en dato for egentlige fredsforhandlinger mellem
I følge Radionet blev parterne enige om hurtigst muligt at indlede egentlige fredsforhandlinger - på neutral grund, altså uden for Colombia. Alle parter, der er involveret i konflikten i Colombia, som siden 1997 har kostet godt 1.700 mennesker livet, opfordres til at deltage i de kommende fredsforhandlinger.
ELN er parat til at arbejde sammen med landets nyvalgte præsident, Andres Pastrana, for at opnå fred.
Den større og mere magtfulde Colombias Revolutionære Væbnede Styrke (FARC) har også udtrykt villighed til at diskutere fred.

Abortafstemning erklæret ugyldig
*Størstedelen af Portugals stemmeberettigede blev hjemme søndag, hvor der skaulle stemmes om en lempelse af landet sskrappe abortlov. Kun godt 30 procent stemte og afstemningen er dermed ugyldig, da mindst 50 procent skal stemme, før resultatet er gyldigt. 51 procent stemte nej til en mere human abortlov mens jastemmerne mønstrede 49,09 procent.
Liberaliseringen af abortloven ville have givet kvinder ret til på simpel forespørgsel at få foretaget abort under de første 10 uger af svangerskabet.

Danmark foran med miljøeksport
*FN's Miljøprogram, UNEP, har kontaktet Danmark for at høre nærmere om de danske regler, der giver virksomhederne pligt til at oplyse, hvis de vil eksportere brugte produktionsanlæg, som kan skade miljøet i modtagerlandet. Det var den planlagte eksport af Soyakagefabrikkens brugte produktionsudstyr til Pakistan for nogle år siden, som førte til den bekendtgørelse, der fik tilnavnet "Lex Soyakagen". De danske myndigheder frygtede, at anlægget ville medføre forurening med kviksølv i Pakistan. Der har ikke været nye sager om eksport af brugte produktionsanlæg, siden "Lex Soyakagen" blev indført.

Skattesnydere må ikke registreres
*Registertilsynest afviste i går Told- & Skattestyrelsens ønsker om at oprette et register over allerede straffede og potentielle skattesnydere.
"Efter registertilsynets opfattelse vil det påtænkte register få karakter af et efterretningsregister, som blandt andet vil indeholde oplysninger om strafbare forhold", lyder det i afvisningen fra Registertilsynet.
Registertilsynet fastslår, at det kræver en lovændring, hvis Told & Skat skal oprette et KINFO-register.

Ubådsmisere svækker Nordkorea
*Sydkoreas præsident, Kin Dae-Jung, advarede mandag om, at Sydkorea ikke vil tolerere flere hændelser som sidste uges nordkoreanske ubåd, der trængte ind i sydkoreansk farvand. Men samtidig åbnede han døren fortsatte og udvidede forbindelser mellem de to nabolande, der formelt set stadig er i krig.
"Det afhænger af Nordkoreas holdning, men hvis Nordkorea er villig til at tage skridt i den rigtige retning, så regner vi med og håber, at at de nord- og sydkoreanske økonomiske forbindelser forbedres," sagde sydkoreanske præsident.

Toldfordele til verdens fattigste
*EU's udenrigsministere besluttede i går, at de svageste blandt verdens fattigste lande frem til år 2005 skal tilbydes toldfordele, mens de stærkere lande skal tilbydes frihandelsaftaler. Meningen er i løbet af ti eller 15 år med start i 2005 gradvist at etablere fri adgang for begge parters varer. Beslutningen blev taget i forbindelse med et møde i Luxembourg, hvor retningslinjerne for det fremtidige arbejde med de 71 Lomé-lande i Afrika, Vestindien og Stillehavsområdet blev lagt på plads.

Fire dræbt under grænseild
*Fire mennesker blev dræbt mandag, da pakistanske soldater åbnede ild og skød over grænsen til den indiske delstat Jammu og Kashmir, meddelte de indiske myndighder.
"Ofrene var civile, og et angreb var på ingen måde blevet fremprovokeret," sagde det indiske politi.

Barsebäck 'vil bestå'
*Indtil videre er det lykkes Barcebäck at få udskudt lukningen af den reaktor, der skulle have markeret den endelige afvikling af Barsebäck. Og dagen før dagen, hvor en storstilet fest på Rådhuspladsen (nu protesmøde) skulle have markeret lukningen, udtaler Sydkrafts nye koncernchef, Lars Frithiof, til Svenska Dagbladet, at Barsebäck stadig vil eksistere i år 2000.

Rettelse
*Sejrsrusen fik et kort øjeblik vor udsendte Henrik Jul Hansen til mandag at udnævne Brian Laudrup til banens bedste spiller i den allerede danmarkshistoriske kamp mod Nigeria. Udnævnelsen gjaldt selvfølgelig Michael Laudrup.

Uro under EU-besøg i Indonesien
*En mand blev skudt og mindst fem såret, da indonesiske sikkerhedsstyrker åbnede ild mod demonstranter i i byen Baucau. Demonstrationen fandt sted i byen Baucau, da tre EU-ambassadører ankom til et møde med den lokale biskop for at tale om situationen på Østtimor. Mens samtalerne fandt sted i byens katedral, samledes en større folkemængde uden for. Folkemængden råbte slagord og krævede uafhængighed for Østtimor. På et tidspunkt bemærkede nogle af demonstranterne en bil med civilklædte politisoldater, hvorefter de gik til angreb på bilen. Ifølge øjenvidnerne åbnede sikkerhedsfolkene i bilen derefter ild.
En talsmand for den britiske ambassade i Indonesien oplyste, at EU har krævet en undersøgelse af episoden. Indonesiens udenrigsminister, Ali Alatas, sagde i en kommentar, at Østtimors fremtid kun kan løses gennem dialog, ikke demonstrationer eller uroligheder.
Situationen omkring Østtimor er blevet mere uoverskuelig efter magtskiftet tidligere på året i Indonesien, da den enevældige præsident Suharto blev afsat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her